Nyheter

Slik kan budsjett-tapere få ny sjanse – KrF vil bruke ukjent avtale for alt den er verdt

En skriftlig avtale mellom regjeringspartiene kan gi ny sjanse for organisasjoner som er rammet av tøffe budsjettkutt.

Bilde 1 av 2

Dokumentet «Retningslinjer for samarbeid mellom regjeringspartiene» handler mest av alt om hvordan Høyre, Frp, Venstre og KrF skal unngå krangel og snakke hverandre opp. Men det har også en ventil som kan gi høstens budsjettapere håp.

KrF-topp på Stortinget, Hans Fredrik Grøvan, gjør det tindrende klart at nettopp denne åpningen vil partiet benytte seg av.

– Det skal være rom for endringer i budsjettet, sier han.

LES OGSÅ: Se de første bildene av Ropstad med sønnen

På kammerset kan regjeringsparter snu i poster

Vårt Land har sjekket dokumentet, som regjeringen ikke selv har publisert utad. Innholdet gir klare føringer for at budsjettet fra flertallsregjeringen kan snus på i det små. Det heter at:

• Stortingsgruppene i partiene skal «ha noe handlingsrom» under budsjettbehandlingen i Stortinget.

• I komiteene kan de fire partene «omdisponere» så fremt «at alle samarbeidspartiene og fagstatsråden er enige om det».

Sjanse for å unngå kutt i nedrustningstiltak?

I går omtalte Vårt Land kutt i støtteposter til fredsorganisasjoner. Også andre organisasjoner med ideelle formål har klaget over at budsjettposter er slanket.

KrFs parlamentariske leder vil ikke love disse eller andre parter gjennomslag på forhånd.

– Vi skal ha rom for både justeringer, opprettelser av kutt og nye forslag. Det skal være en reell budsjettbehandling, der man kan flytte på summer, sier Grøvan.

Det gjelder ikke omkamper om de store gjennomslagene til hvert enkelt parti som ble finforhandlet i Granavolden-erklæringen. Men når organisasjoner fremover møter til budsjetthøringer i Stortinget, skal det være mulighet for at budsjettposter kan endres i.

LES OGSÅ: Slik fikk gamle KrF-seire nye kutt – med partiet på innsiden i regjering

«Flertallsdiktatur»? Vil vise seg annerledes

KrF-toppen poengterer at handlingsrommet er begrenset, men det er ikke satt noe tak for endringer.

– Vi kan jo ikke flytte på milliarder. Men man skal kunne gjøre endringer i poster, der man ikke fullt ut har kartlagt konsekvensene.

– Kan dokumentet forstås som et forsøk på å unngå beskyldninger om at regjeringen er et «flertallsdiktatur»?

– Det er viktig å vise oss annerledes enn tidligere flertallsregjeringer. Der ble det knapt flyttet på én krone. Slik ønsker ikke KrF å ha det. Høringene vi har med organisasjoner må være mer enn et skuebrød.

Men i vår flyttet de bare småmillioner

Den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen ble i sin tid beskyldt for arroganse av nettopp KrF da regjeringen bare endret rundt 50 millioner kroner av milliardene i et revidert budsjett.

I vår var ikke «Solberg-partiene» på Stortinget noe bedre: Bare anslagsvis 30 millioner ble flyttet på.

– Men i høst skal altså endringene være større og tydelige for folk?

– Ja. Det skal være mulig for organisasjoner å gi innspill til reelle justeringer.

Ingen øvre grense men «balansen» styrer

Vårt Land omtalte i går at regjeringen KrF sitter i også har kuttet i tidligere KrF-seire. Grøvan vil også se nærmere på disse.

– Vi må nå sjekke hvordan reduksjonene slår ut. Er disse uheldige, må vi vurdere dem. Det handler da ikke om omkamper, men justeringer.

Lederen av Finanskomiteen, Høyres Henrik Asheim, bekrefter at avtalen partiene imellom skal gi gruppene på Stortinget mulighet til å justere i Siv Jensens budsjett.

– Vi har ikke satt noen grense for beløp. Men alt må være innenfor budsjettrammene. Selv om det er en flertallsregjering, er det Stortinget som vedtar budsjettet – ikke regjeringen.

LES FLERE BUDSJETTSAKER:

---

STATSBUDSJETTET

  • Mandag denne uken la Solberg-regjeringen frem forslaget til statsbudsjett for 2020.
  • Siden regjeringen av Høyre, Frp, Venstre og KrF sammen har flertall i Stortinget, er i prinsippet alle poster sikret støtte på forhånd.
  • Pressgrupper forsøker nå å snu poster fra utsiden - og håper at justeringer etterpå kan skje i regjeringspartnernes møterom.
  • De første høringene avvikles 14. og 15. oktober. Over to dager vil Finanskomiteen ta imot organisasjoner. Deretter følger høringer i de andre fagkomiteene på løpende bånd.
  • Endelig vedtak om hovedrammene for budsjettet skjer om kvelden i finansdebatten onsdag 27. november.

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter