Nyheter

Ventetiden kan være slutt: Får trolig ny biskop tirsdag

Etter ti år uten egen biskop tyder mye på at Trondheim stift i Den katolske kirke tirsdag får vite hvem som blir deres nye biskop.

Siste nytt: Ny biskop i Trondheim

– Det vi vet, er at biskopen har et viktig budskap som han kommer med her i kirken klokken 12, sier Egil Mogstad, sokneprest i St. Olav katolske menighet i Trondheim.

Biskop i Oslo katolske bispedømme, Bernt Eidsvig, møter opp i St. Olav domkirke i Trondheim tirsdag. Eidsvig har vært apostolisk administrator for Trondheim stift siden 2009 ved siden av ansvaret som biskop i Oslo katolske bispedømme.

Mer enn at Eidsvig kommer og har noe viktig å si, ønsker ikke Mogstad å fortelle, og fleiper med at det kanskje er en ny bil biskopen vil fortelle om.

Etter det Vårt Land kjenner til, har Eidsvig fortalt flere i det katolske miljøet at ny biskop i Trondheim vil bli utnevnt i overgangen mellom september og oktober. Utnevnelser av biskoper kunngjøres i den daglige bulletinen fra Vatikanet som kommer klokka 12, og slike utnevnelser skjer ofte på en tirsdag eller fredag.

Kan bli abbed Varden

To navn som nevnes er Ole Martin Stamnestrø og Erik Varden. Stamnestrø er generalvikar for Trondheim/Midt-Norge stift, og den som er nærmest å fungere i en biskops oppgaver for øyeblikket, i tillegg til at Eidsvig siden 2009 formelt har vært øverste leder for Midt-Norge/Trondheim stift. Stamnestrø er 40 år og oppvokst på Ås i Akershus. Han konverterte til Den katolske kirke som 27-åring og har doktorgrad i liturgihistorie fra Universitetet i Oxford.

Erik Varden er abbed for cistercienserklosteret Mount St. Bernard Abbey i Leicestershire i England. Han er 45 år og kommer fra Degernes i Østfold. Varden konverterte til Den katolske kirke da han var 29 år og har doktorgrad i kirkehistorie fra St. John's College i Cambridge. Han har holdt til i Mount St. Bernard Abbey siden 2002, avla evige løfter i 2007 og ble utnevnt til abbed for klosteret i 2015, ifølge katolsk.no. I år har han gitt ut boken The Shattering of Loneliness, og har også vært omtalt i forbindelse med at den norske regissøren Nick Hamer har laget dokumentarfilmen Outside the City om livet i Mount Saint Bernard Abbey, basert på opptak over tre år.

Men det kan også hende at ingen av disse to blir biskop, og at Vatikanet har funnet den nye biskopen blant andre norske prester eller i et annet land.

Har drøyd lenge

I Trondheim har det katolske miljøet måttet vente lenge på ny biskop. I fjor ved påsketider var pavens sendemann på besøk i Trondheim og sa da i en preken at planen var at Trondheim skulle få ny biskop og antydet at det kunne skje rundt årsskiftet 2018-2019. Men utnevnelsen har latt vente på seg også etter at denne beskjeden kom.

Mulige forklaringer kan være at Vatikanet ble nødt til å ta en runde til fordi det ikke lyktes å lande på en person i den første runden. Det kan ha vært for ulike meninger om hvem som var den rette, eller det kan være at den ønskede kandidaten ikke kunne si ja. Det kan også være at klosteret som Varden er abbed for, ikke ønsket å gi slipp på ham, eller trengte tid før det kunne skje, hvis Varden var den mest aktuelle kandidaten.

LES MER: Ny biskop i Trondheim lar vente på seg

Bør utvide bispedømmet

Claes Tande er selv fra Trondheim og er sokneprest i Sandefjord. Han sa tidligere i år at det må være «europarekord etter den kalde krigens slutt» at et bispedømme står uten biskop i ti år.

Tande mener at Vatikanet burde vurdere å utvide bispedømmet fra Midt-Norge og ned til Stavanger, som nå hører til Oslo katolske bispedømme, for å få to mer jevnstore bispedømmer.

LES MER: Intervju med Erik Varden om boka The Shattering of Loneliness

---

Ny biskop

  • Paven utnevner nye biskoper i Den katolske kirke. Prosessen fram til utnevnelsen er hemmelig.
  • Pavens utsending, nuntius, skaffer navnet på aktuelle kandidater og ber om vurderinger av disse personenes egnethet fra visse personer i det katolske miljøet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter