Nyheter

– Ikke alle nynazister bærer hakekorstatovering

Vegard Tenold Aase har fulgt amerikanske høyreekstremister i seks år, blitt truet med våpen og peppersprayet. Nå advarer han mot å tro at de er annerledes fra oss.

Bilde 1 av 2

Det er veldig komfortabelt for oss å tenke at du og jeg ikke kunne blitt som dem. Men ikke alle nynazister bærer hakekorstatovering, sier Tenold.

Han begynte å granske høyreekstreme grupper i USA da han var studentjournalist på Columbia University i New York. Nå har han skrevet boka Alt du elsker, skal brenne om opplevelsen.

Tidkrevende arbeid

– Jeg måtte legge inn ekstremt mye tid. Første gang tok det to måneder før jeg fikk svar fra lederen for National Socialist Movement i Brooklyn, forteller bergenseren.

Han er fortsatt bosatt i USA og går der under navnet Vegas Tenold.

Var åpen om bakgrunnen sin

De møttes for en kaffe, og beholdt kontakten, men det tok fire måneder før han fikk være med på et av organisasjonens møter. I andre grupperinger kunne det ta flere år før han fikk innpass. Tenold var åpen om bakgrunnen sin hele veien.

– Jeg var alltid veldig klar på at jeg var journalist fra Norge. Jeg ville ikke at folk skulle oppdage det senere og føle seg lurt, sier han.

Ble drapstruet

I løpet av de neste fem årene deltok Tenold på en rekke ulike høyreekstreme arrangementer. Selv om han ofte ble tatt godt imot, kom han også opp i problemer.

– Jeg har fått et par pistoler pekt på meg, sier han.

Samtidig peker han på at han er en hvit, skallet mann med tatoveringer.

– Min risikovurdering er annerledes fra en kvinnelig eller jødisk journalist, sier han.

Fikk nok i Charlottesville

Det toppet seg likevel under Unite the Right-møtet i Charlottesville i Virginia i 2017. Hundrevis av amerikanske høyreekstremister fra mange grupper samlet seg i byen for å demonstrere mot fjerningen av en statue. En motdemonstrant ble drept i kaoset. Midt oppi det hele sto nordmannen.

– Jeg var blant de første som ble peppersprayet av politiet. Det gjør fryktelig vondt, sier Tenold.

Etter dette trakk han seg unna. Det gjorde også mange av høyreekstremistene, selv om tankegodset lever videre.

– Dette skulle være deres offentlige debut, og så gikk det totalt over styr for dem. Det ble skummelt for mange, inklusive flere av lederne, forklarer Tenold.

Deler opp i tre grupper

Han deler ekstremistene i USA opp i tre grupper: nynazister som ligner de vi har i Europa, særamerikanske grupper som Ku Klux Klan, og nye grupperinger som ofte kalles «alt-right».

– De høres mer pragmatiske ut, og prøver å rekruttere mennesker utenfra, sier han.

Kjønnsroller er viktige

Tenolds analyse er at det fundamentalt handler om en følelse av at verden ikke er som den var for hvite menn.

– Selv om kvinner er med, er dette i stor grad en bevegelse skapt av menn. Vi snakker ikke nok om maskulinitetens rolle i høyreekstremismen, sier han.

Gir menn en plass

Han forteller at endringer i de tradisjonelle kjønnsrollene har ført til at mange menn vokser opp med forvirring om sin plass i samfunnet.

– De finner en bevegelse som sier at menn har en plass, og at noen prøver å frata dem den plassen, sier Tenold.

Antisemittismen er den samme gamle

Selv om innvandringsdebatten i USA oftest handler om innvandrere fra Latin-Amerika, spiller antisemittisme fortsatt en stor rolle – og den har ikke forandret seg.

De mener jøder står bak innvandringen, fordi de er kapitalister og vil ha billig arbeidskraft, og vil ødelegge den hvite rasen. De står bak abort og feminisme for å ødelegge den hvite familien, forteller Tenold.

Det gamle propagandaskriftet Sions vises protokoller, som ble skrevet av det russiske hemmelige politiet på begynnelsen av 1900-tallet, lever også i beste velgående.

– De har ikke engang modernisert konspirasjonsteoriene sine, ler forfatteren.

LES MER: Den store åndskampen

Kristendom blir en selvrettferdiggjøring

Han forteller om bruk av kristendom og kristne verdier som et samlebegrep for hvite verdier.

– Langt fra alle medlemmene er kristne, men kristendommen er likevel viktig. Det er nok en slags selvrettferdiggjøring. De trenger en grunn til å gjøre som de gjør, sier Tenold.

LES MER: Kidnapper kristendommen

Youtube foreslår mer ekstreme ting for folk

Amerikanske høyreekstreme har tradisjonelt brukt musikk som rekrutteringsverktøy, men i dag har internett tatt over. Der mener Tenold sosiale medier spiller en stor rolle.

– På Youtube liker jeg å se folk restaurere gamle verktøy. Da foreslår siden at jeg skal se på en video med et enda mer rustent verktøy, sier han.

Internettet kan dermed dra de som allerede kjenner en form for utenforskap til ytterfløyene.

– Vi skal ikke si at det er fare på ferde hver gang en gutt sitter hjemme på internett, men et samfunn der stadig mye skjer virtuelt istedenfor i virkeligheten er skreddersydd for å dra folk utover, er Tenolds advarsel.

Komplekst problem, enkel løsning

Selv om flere av gruppene ikke lenger støtter Donald Trump, mener Tenold han er blitt brukt som en slags prøveballong for fremmedfrykt.

Vi ser det også i Europa. Verden er et stort komplekst forvirrende sted, og folk er villige til å høre på de som sier det er på grunn av syrerne, meksikanerne eller jødene, sier forfatteren.

Så folk ser et komplisert problem og vil ha en enkel løsning?

– Ja. Og her kommer vi med et komplisert svar. Vi er liksom ikke helt rustet til å stå imot populismen, sier Tenold.

---

Ku Klux Klan

  • Amerikansk høyreekstrem organisasjon, egentlig tre separate organisasjoner i ulike perioder
  • Oppsto i 1865 etter den amerikanske borgerkrigen, for å sørge for at hvite beholdt herredømmet i sørstatene
  • Forbindes med hvite hetter og kapper, nattlig brenning av kors, og bortføringer og lynsjinger av afroamerikanere, katolikker og jøder
  • Gjenoppsto etter begge verdenskriger, fikk særlig stor makt i 1920-tallets USA
  • Regnes i dag for å ha 7-8.000 medlemmer

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter