Nyheter

25 år siden Estonia: – Elevenes skjebne er et traume for hele pinsebevegelsen

Hendelsene i 1994 berørte mange flere enn de nærmeste pårørende.

Av Albin Larsson – Svenska Dagen

Beskjeden om bibelskoleelevenes skjebne kom som et sjokk for pinsekirken i Jönköping. Sorgen ble delt av hele pinsebevegelsen.

Bibelskolens rektor Håkan Axell og skoleprest Torgny Wirén var på plass i kirken. Gjennom avisen Dagen fulgte mange kristne med på utviklingen rundt den rammede bibelskolen.

– En kjempeflott klasse

I 1994 var Håkan Axell rektor for pinsemenighetens bibelskole. Da han møtte de nye elevene i begynnelsen av høstsemesteret, fikk han et godt inntrykk av dem.

– Det var en kjempeflott klasse. Mange av dem var svært evangeliske, og bekjente troen sin på en frimodig måte.

Den ettårige bibelskolen skulle forberede elevene på et virke som evangelister og predikanter. Forventningene over hva Gud skulle gjøre var sterk før avreisen til Estland.

– Noen dager før de skulle reise, hadde vi et heldagsmøte i Jönköping som ble avsluttet med en fantastisk forbønnskveld. Vi trodde at de skulle komme til å gjøre en utrolig innsats.

LES MER: Pinsemenighet går til lutherske IMI-kirken

Telefonen gikk varm

Det gikk noen minutter da Håkan Axell slo på TV4-nyhetene tidlig om morgenen den 28. september, før han innså at elevene hans hade vært med på ulykkesfergen. Telefonen hans gikk snart varm. Da han steg ut av bilen på parkeringsplassen utenfor Pinsekirken, møtte han kona til en av elevene.

– Det er et sterkt minne. Vi trodde det var over. Det kjentes fryktelig tøft.

Forlot møte

Noen kvartaler fra kirken satt skoleprest Torgny Wirén i møte med noen kolleger. Han gikk straks bort til kirken da han skjønte at ungdommer fra pinsekirkens bibelskole hade vært med på fergen.

– Pårørende hadde allerede ankommet, og blitt henvist til et eget rom. Alle sammen var litt forvirret, og når pastorene så meg komme med prestekragen på, spurte de om jeg kunne gå inn og snakke med foreldre og søsken. Så jeg gjorde det. Deretter ble jeg værende der resten av dagen.

LES MER: Ingen snik-lutheranisering av pinsebevegelsen

Pinsekirken ble til en krisesentral

Pinsekirken utviklet seg raskt til en krisesentral, der politi, psykologer og redningstjeneste var på plass. Også personer uten egen tilknytning til bibelskoleelevene søkte trøst i kirken.

Torgny Wirén fortsatte å være sammen med de pårørende de neste to dagene.

– Jeg gikk fra det ene bordet til det andre, vi satt og snakket sammen om uvissheten mens de fortalte om menneskene som de savnet. Det handlet mye om å bare være der og lytte, om å orke å være i uvissheten.

Med jevne mellomrom leste politiet opp navn på personer som hadde blitt funnet døde, og på dem som hadde overlevd.

– Det var helt forferdelig, og det var like fryktelig når de leste opp navnene på overlevende. Noen jublet, mens andre sank sammen.

LES MER: KrF-nestleder Ingelin Noresjø om sin radikale ungdom i trosbevegelsen

Intensiv tid hos Dagen

Hos Dagen pågikk et intensivt arbeid med å ut informasjon om elevene. Pinsekirken i Jönköping er en av Sveriges største pinsemenigheter, og bibelskolen der var velkjent i bevegelsen.

– Alle var rystet, og det var sterke følelser ute. Samtidig var alle sammen målbevisste, jeg har aldri sett teamet vårt jobbe så effektivt. Alle sammen gjorde sitt ytterste denne dagen, forteller Torbjörn Freij som var nyhetssjef den 28 september.

Med sin sterke tilknytning til pinsebevegelsen ble Dagen og Dagengruppen et samlende punkt for mange.

– Den gangen da det skjedde, i 1994, var avisen den viktigste informasjonskanalen. Dermed fylte den pinsebevegelsens behov for å delta og bearbeide sorgen.

Fredag den 30. september publiserte Dagen bilder og navn på hele bibelskoleklassen, med informasjon om hvem som hade overlevd og hvem som fortsatt var savnet.

– Vi hadde høye etiske ambisjoner, og holdt hele tiden en løpende diskusjon om hva vi skulle publisere. Men i dette tilfellet med bildene og navnene var det allerede et offentlig faktum, så det ble ikke noe stort spørsmål.

LES MER: 'Utrolig sterkt om karismatiske menigheter'

Krisesentralen blir oppløst

I pinsekirken i Jönköping ble den midlertidige krisesentralen oppløst på fredagen.

Torgny Wirén hadde tilbrakt de tre dagene som hadde gått siden ulykken vært sammen med familiene. Som prest hadde han erfaring med å treffe mennesker i sorg og smerte, men det var vanskelig å sammenligne det som hadde møtt ham i pinsekirken de siste dagene med noe annet.

– Man har jo en profesjonalitet, og som oftest går det an å legge ting fra seg. Men noen ganger fortsetter tankene å kverne. Jeg tror ikke noen av oss som var der kommer til å glemme disse dagene.

Bibelskolen gjenopptas

Ledelsen i Pinsekirken besluttet at bibelskolen skulle starte opp igjen på mandagen. Bare fem dager etter forliset, samlet derfor de seks personene som hadde overlevd seg i kirken sammen med de to elevene som ikke hadde vært med på reisen og rektor Håkan Axell.

– Det føltes utrolig viktig at vi holdt gruppen sammen. Det gikk jo ikke an å bare kjøre på som vanlig etter dette, så vi drev sport, spiste og snakket sammen. Den undervisningen vi hadde, fikk en annen form.

Et stykke inn i høstsemesteret følte ledelsen ved bibelskolen at det også var viktig at elevene fikk komme seg videre. Bibelskolen ble derfor nedlagt, og elevene fikk tilbud om å begynne på andre bibelskoler.

Mer ydmyk holdning

Hendelsene i 1994 har preget livet til Håkan Axell.

– Når man møter vanskeligheter og lidelse, kan det gjøre ulike ting med oss. Man kan bli hard og bitter, men for meg førte det til at jeg fikk en annen og mer ydmyk holdning. Som kristne har vi ikke fått sydd puter under armene i livet, men vi har et fremtidshåp.

For Torgny Wirén har det han opplevde for 25 år siden blitt med ham videre i virket som skoleprest. I årenes løp har han møtt mange mennesker som har vært gjennom tøffe perioder i livet.

– En av de overlevende som ble intervjuet nylig uttrykte det så fint, at alle har sitt Estonia. Alle har traumer og hendelser som de bærer med seg gjennom livet.

Venner og pårørende av ofrene for fergekatastrofen samlet seg til en minneseremoni i Kapellskär utenfor Norrtälje et år senere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter