Nyheter

Bistand kan sikre Norge plass i Sikkerhetsrådet

FN: Norges langsiktige bistandsarbeid er esset i ermet som skal gi Norge plass i Sikkerhetsrådet. Responsen har vært god, sier bistandsministeren Dag Inge Ulstein.

Denne uken starter FNs generalforsamling i New York. Den norske delegasjonen håper å legge grunnlaget for at Norge blir valgt inn i FNs sikkerhetsråd (se faktaboks) i 2021 og 2022. Selve valget skjer i juni neste år, men arbeidet for å sikre nok stemmer skjer nå. Norge konkurrerer med Canada og Irland. Bistandsminister Dag Inge Ulstein håper Norges kompetanse som bistandsnasjon kan være avgjørende for Norges kandidatur.

LES MER: KrF og Ulstein vant kamp om bistand

Kjøper ikke stemmer

Ministeren understreker at norske bistandsmidler ikke brukes til å kjøpe stemmer for å bli valgt.

– Vi kunne valgt en strategi der vi «kjøper» stemmer ved å gi bistand for at land skal stemme på oss. Det er virkelig ikke den veien vi går. Historien vår, som et av få land som gir en prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) i bistand, og som alltid har prioritert fattigste og mest sårbare landene, gjør at det er tydelig at dette ikke er noe vi har begynt med som en kampanje, sier Ulstein

Dyr kampanje

Norges kampanje for å få plass i sikkerhetsrådet har vært kostbar. Ifølge NTB har lobbykampanjen til nå kostet 23 millioner kroner.

– Hvorfor er det så viktig for Norge å sitte i Sikkerhetsrådet?

– Det handler om utenrikspolitiske hensyn og om å være i posisjon når de utenrikspolitiske spørsmålene kommer opp i Sikkerhetsrådet. Dersom sikkerhetsspørsmål kommer opp i områder der Norge har erfaring med fredsarbeid, kan vi trekke på det, sier Ulstein.

Ulstein forteller at han ser fram til en uke med intens kampanjevirksomhet.

– Jeg håper at vi rigger de møtene på samme måte som om vi ikke hadde hatt denne kampanjen. Dette er uvant for meg, som ikke kjenner til denne måten å jobbe på. Jeg synes det har vært litt fascinerende å se hvordan andre land har reagert på kandidaturet vårt, sier han.

– Hvordan ligger Norge an - tror du vi kommer til å få setet i Sikkerhetsrådet?

– Opptellingen av stemmer har ikke jeg innsikt i. Men responsen Norge har fått i møter har vært god, sier Ulstein.

LES MER: Norge selger inn gamle bragder for å få plass i Sikkerhetsrådet

Bistandskompetanse

Norges kompetanse som bistandsnasjon kan komme godt med som medlem av sikkerhetsrådet, mener Ulstein.

– Det er ikke tvil om at jeg mener det er viktig at et land som Norge får en plass i Sikkerhetsrådet, med vår erfaring med fredsarbeid og forebygging av konflikter tidligere, sier han.

– Hva kan Norge bidra med?

– Vi kjenner ikke situasjonene eller konfliktene som kan komme til å dukke opp i de to årene vi forhåpentligvis sitter der. Men jeg tror det kan være avgjørende at vi er med. Når det gjelder koblingen mellom konflikt og matmangel, eller konflikt og klima, da kommer den langsiktige utviklingshjelpen vi har erfaring med til nytte, sier han.

LES MER: Her i Sikkerhetsrådet vil Solberg ha

Viktig for Norge

Norges kandidatur til i sikkerhetsrådet er en av de viktigste tingene for delegasjonen som reiser til New York denne uken, ifølge regjeringens hjemmesider. Statsminister Erna Solberg er med for å lobbyere for Norges kandidatur.

På en pressekonferanse søndag sa Solberg at hun sammen med Ulstein og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide skal ha over 80 møter med andre land. Der skal de be om støtte, og minne land som tidligere har sagt at de skal støtte Norge i sikkerhetsrådsvalget, om å holde det de har lovet, ifølge NTB.

– Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser. Canada og Irland har sikkert mange gode saker, men de kommer til å ivareta sine interesser, sier Solberg.

---

FNs sikkerhetsråd

  • Det er 20 år siden Norge sist satt i Sikkerhetsrådet.
  • FNs sikkerhetsråd har 15 plasser.
  • Av dem er fem forbeholdt de faste medlemmene USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, mens de øvrige ti går på omgang.
  • Valget finner sted i juni neste år.
  • Målet er å hanke inn flest stemmer blant FNs 193 medlemsland.
  • I generalforsamlingen teller hver stemme likt, noe som betyr at miniputtstaten Tuvalu blir like viktig som supermakten USA.
  • Så langt har Norge brukt 23 millioner kroner på å vinne setet i den såkalte vestgruppen foran Irland og Canada.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter