Nyheter

Marie Ljones Brekke (KrF) tror på KrF-dobling

Et begredelig lokalvalg i kjernefylket Rogaland kan skyldes bråket på fylkesårsmøtet i fjor, mener Marie Ljones Brekke: – Ville vært verre om vi gikk til venstre.

KrF har gjort et svakt valg i kjernefylket Rogaland. For litt under et år siden var Marie Ljones Brekke (31) en av de sentrale personene i KrFs retningsvalg i skjebnefylket Rogaland. Hun har flere ganger dukket opp som taler på Oslo Symposium, ble i år valgt inn i kommunestyret i Stavanger og er vara på Stortinget.

Dårlig lokalvalg

I Rogaland gikk KrF ned 2,6 prosent til 8,2 prosent. I bedehusbyen Stavanger er de nå minst av de riksdekkende partiene, etter å ha falt med 1,7 prosent til 4,4 prosent. I tillegg gikk lokalvalget dårlig for KrF i «røde» innlandsfylker. I Stavanger skal Ap, Sp, FNB, MDG, SV og Rødt forhandle om politisk plattform som skal legge grunnlaget for det samarbeid de neste fire årene. Dermed er det trolig slutt på et 24 år langt høyrestyre i byen. KrF har også hektet seg på i et såkalt «valgteknisk samarbeid» om valg av posisjoner.

– Hvordan ser retningsvalget ut for deg nå, snart ett år senere, sett i lys av valgresultatet?

– Jeg ser veldig positivt på det. Vi visste at vi ville oppleve en avskalling ved å ta et valg til den ene eller den andre siden. Jeg er overbevist om at avskallingen er langt mindre enn om vi tok et retningsvalg til venstre. Nå er vi sammen om et fellesprosjekt, og jeg opplever at vi er mer samlet nå enn noen gang tidligere. Samtidig gjør retningsvalget også at partiet starter mer fra bunn og må bygge seg opp igjen.

Innflytelse

– Hvordan kan du, som en ivrig, lokal forkjemper for «blå» side i retningsvalget, godta et valgteknisk samarbeid med «rød» side lokalt?

– Det er et uproblematisk samarbeid, fordi samarbeidet vi har inngått med rød side i Stavanger ikke handler om politikk, men om posisjoner.

– Posisjoner er vel også politikk, ser det ikke rart ut at dere samarbeider den veien?

– For min del har jeg virkelig måttet gå en runde på om dette er greit. Samarbeidet handler om å skape rom for innflytelse for KrF. Så lenge vi slipper å stå inne for Rødt, SV og AP sin politikk, faller jeg ned på at dette gagner KrF i denne situasjonen.

LES MER: Topper på KrFs venstreside mener et tilspisset ordskifte og valg av delegater kan «sprenge» partiet etter retningsvalget

Bråket

Rogaland KrF var det eneste fylkesårsmøtet som valgte en «vinneren tar alt-strategi» for å velge delegater til det ekstraordinære landsmøtet i KrF, som valgte Kjell Ingolf Ropstads vei foran Knut Arild Hareides alternativ.

– Tror du bråket på og i etterkant av det ekstraordinære årsmøtet til Rogaland KrF kan være med å forklare det svake valgresultatet lokalt?

– Det er klart, men avskallingen er mye mindre enn mange spådde i forkant. Vi fikk høre at vi aldri ville komme over sperregrensen igjen, men det klarte vi, til tross for intern uro. Mot alle odds har vi klart å gjøre et greit valg.

– Er det noe du burde gjort annerledes?

– Klart at jeg kunne gjort ting annerledes, men jeg gjorde så godt jeg kunne i akkurat den situasjonen, og med den målsettingen vi hadde. Nå ser jeg likevel framover.

LES MER: Bok omtaler presset i KrF-prosessen - Bollestad «svimte av på badet»

Veien til 2021

Neste valg er stortingsvalget i 2021, og slik det nå ser ut blir det en kamp mot sperregrensen.

– Hva er planen for å gjenreise KrF i kjernefylket Rogaland til stortingsvalget i 2021?

– Vi trenger enda mer grunnleggende tro på familiene. Staten skal ikke legge seg opp i de valgene familien tar. Vi må løfte opp menneskeverdet nå når det kommer en ny debatt om aktiv dødshjelp, og hjelpen til de som får barn med spesielle behov må styrkes. Friskoler og kristendommens plass i samfunnet er andre viktige saker. Jeg tror også Kjell Ingolf vil appellere som leder, og at folk vil få mer og mer sansen for ham.

– Hva må KrF ha i oppslutning for at 2021 valget skal være godkjent?

– Mitt mål er 8 prosent.

– Tror du at 8 prosent av velgerne er opptatt av de sakene du nettopp nevnte?

– Absolutt.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen er journalist i nyhetsavdelingen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter