Nyheter

Lokalt gjennombrudd for Partiet De Kristne

PDK: KrF-utfordrer på høyre fløy erobrer plass i flere nye kommunestyrer og ett fylkesting. Partiet De Kristne (PDK) gjør sin bestenotering lokalt.

– PDK er en del av den småpartifloraen som ikke er utrydningstruet, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Inn i tre byer

Etter mandagens valg rykker PDK inn i flere nye kommunestyrer, etter en valgkamp under radaren i riksmediene.

• Partiet tar plass i Agder fylkesting.

• Det inntar kommunestyrene i byer som Kristiansand, Ålesund og Notodden.

• I Vennesla, Bømlo og Froland får partiet mandat.

– PDK er et langsiktig prosjekt. Dette er en stor inspirasjon. For nå har vi gjort vårt beste lokale valg noen sinne. Det viser behovet for et tydelig borgerlig, konservativt parti, sier PDKs partileder, Erik Selle, til Vårt Land.

LES KOMMENTAR: «Det må gjøre vondt for Ropstad og Bollestad at KrF tapte så mye på hjemmebane»

Over fire prosent

Nettopp Froland ved Arendal er blitt PDKs beste kommune med 4,3 prosent. Der beholdt partiets Frank Rørheim plassen han fikk da han gikk over fra Frp til PDK i forrige periode. På Bømlo, der partiet i sin tid ble stiftet, noterte PDK fremgang og fikk også der 4,3 prosent. Representanten Lars Kåre Katla går inn i sin tredje periode.

– Vi har nå etablert et brohode i Agder. Det gir organsisasjonen der et løft og betyr noe økonomisk, sier Selle.

LES MER: Opprør mot eliten kan sluke KrF i Kristiansand

Nedtur

Men i Bergen floppet partiet, med bare 0,7 prosent. Dermed fikk ikke Marita Moltu, som brøt med KrF i forrige periode, ny tillit.

Å innta fylkestinget i Agder og være på plass i store byer som Kristiansand og Ålesund, gir partiet både viktige talerstoler og mer ressurser. Før valget ble det også spekulert i om PDK kunne få en nøkkelrolle i å danne flertall.

Valgforsker: Et feste lokalt er viktig

Alle disse stedene blir PDK en konkurrent på høyre side av KrF. Valgforsker Tuastad er ennå usikker på hvor sterkt det vil svekke Kjell Ingolf Ropstads parti. For i utgangspunktet hadde KrFs retningsvalg på sett og vis innskrenket litt av rommet for PDK.

– Men dette viser at PDK er en faktor. Det skal litt mer til enn dette for å bli en nasjonal utfordrer. Men så lenge dette partiet styrker seg, kan det være verdt å følge partiets utvikling. Skal man ta steget opp i rikspolitikken, må man jo først skape et feste lokalt.

LES MER: Partiet De Kristne kan bli maktfaktor både i Bergen og Kristiansand

Stjele fra KrF? Innad i KrF har man lenge ikke ansett PDK som en reell konkurrent. Men før stortingsvalg, har det flere stedet vært bekymring for om PDK kan snappe viktige små marginer og dermed ødelegge for direktemandater eller det som verre er for KrF: Stjele viktige stemmer i kampen mot sperregrensen.

Ved mandagens valg fikk PDK totalt 10.400 stemmer og totalt 0,4 prosent. Bestenotering ved et valg var rundt 17.000 stemmer og 0,6 prosent ved stortingsvalget i 2013.

---

Kristenparti

  • Partiet De Kristne (PDK) ble stiftet på Moster i Bømlo i 2011. Ved lokalvalget samme år fikk de 6,5 prosent og to kommunestyremedlemmer.
  • I 2015 la Kristent Samlingsparti seg selv ned og anbefalte heller PDK. Partiet har markert seg som sterkt borgerlig, med klar støtte til staten Israel og mot dagens abortlov og ekteskapslov.
  • Partileder er Erik Selle fra Bærum.
  • PDKs beste fylker var inntil gårsdagens valg Vest-Agder, Aust-Agder, Møre og Romsdal og Rogaland.

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter