Nyheter

Eliteopprør kan sluke KrF

To dager før valget ligger KrF an til sitt dårligste valg i Kristiansand. Samtidig vokser de mindre etablerte partiene.

– Andre har bompengelister. Vi har Vidar Kleppe, sier KrF-­politiker Tove Welle Haugland. Til tross for at det går godt for KrF på de generelle Agder-­målingene, gjør de det rekorddårlig på målingene i fylkets største by Kristiansand.

Eliteopprør

Noe ulmer i sørlandshovedstaden. I Kristiansand er KrF en del av etablissementet, av styringskoalisjonen­ som av flere i byen omtales i sterke ordelag. Midt i stormen står en kontroversiell Facebook-side – og Demokratene-politiker Vidar Kleppe.

– De etablerte partiene har ikke helt tatt innover seg at det oppleves som at avgjørelser tas i lukkede rom, sier professor Dag Ingvar Jacobsen ved Universitetet­ i Agder.

Han mener Vidar Kleppe i ­Demokratene har fanget opp noe styringspartiene i byen ikke har gjort.

– Han er en grunnpopulist. Han er blitt den som kanaliserer misnøyen i byen, og er mesterlig til å manøvrere, sier Jacobsen.

Ti prosent

Etter å ha fått 15,8 oppslutning ved sist kommunevalg, ser KrF nå titallet på Fædre­landsvennens siste måling.

Skulle dagens målinger blitt resultatet, ville det vært ­katastrofalt for KrF. På den siste­ målinga i Kristiansand var de forbigått av Demokratene, og pustet i nakken av Miljøpartiet De Grønne (MDG). Likevel tror partiet at de vil klare å løfte seg før mandag. Og ikke nok med det: De burde få ordføreren også, mener Haugland.

Vidar Kleppe har av mange, både i kommentarfeltene til Fædrelandsvennen og på Facebook-siden Sørlandsnyhetene blitt løftet fram som byens redningsmann. Professor Jacobsen mener Facebook-sidens påvirkning er så stor at man for første gang kan snakke om at sosiale medier har påvirket en valgkamp på linje med det vi har sett i USA eller Storbritannia under brexit.

Grønne unge

I Kristiansand var det ikke Høyre eller Ap som vant skolevalget. Det var MDG. Med over 20 prosent ble MDG desidert størst.

– Mens de andre har kranglet om vei og kunstsilo, har vi hatt en debatt om helt andre ting – som klima, sier Kristin Knutsen.

Hun står på syvendeplass på MDGs liste i Kristiansand. Holder­ målingene, kan hun komme inn. Knudsen tror mange føler de ikke er blitt hørt og er lei av de etablerte partiene som har styrt Kristiansand i flere tiår. Partiets­ ungdomskandidat og Grønn Ungdom-leder i Agder Oda Sofie­ Pettersen er enig, men innrømmer også at noe annet slår ut positivt for MDG:

– Mye skyldes nok nasjonale tendenser. Og klimastreikerne er viktige, sier hun.

De to grønne kandidatene er ikke fornøyd med dagens styring. Kristiansand er den eneste­ av Norges store byer som har opplevd utslippsvekst de siste ti årene. Det tas ikke nok grep, mener de.

Kan velte

Valgforsker ­Jacobsen tror MDG kan få en helt sentral rolle i Kristiansand etter valget.

– Det er vanskelig å si hvilken side de vil gå til. Her har ledelsen i MDG definert seg selv som sentrumskonservative, men de kan velte dagens koalisjon om de går til venstre. Det kan bli Miljø­partiet som avgjør hvem som blir ordføreren, sier han. Jacobsen spår at det blir enten Demokrat­ene eller MDG som blir tungen på vektskåla.

Pettersen hevder de ikke er så opptatt av hvem som er ordfører, men av gjennomslag. Et ­ultimatum har de likevel stilt: De vil hverken samarbeide med ­Demokratene eller Frp.

Skifte

En av dem som virkelig håper MDG velger venstre­siden, er Jan Oddvar Skisland. Han satt som ordfører for KrF mellom 2003 og 2007 – den gang samarbeidet de både med Ap og SV. Det er det nærmeste byen har kommet en venstresving siden 2. verdenskrig. Nå kjenner han ikke igjen sitt tidligere parti.

– Det som Jon Lilletun med flere­ sto for, er nesten borte. KrF i Kristiansand er veldig blå, sier Skisland.

Nå stiller han til valg for Ap. Skisland mener mange velg­ere i Kristiansand sliter med den konservative dreiningen i KrF. Få av de røde er igjen, og mange­ stiller­ spørsmål ved hvordan økende ulikhet rimer med kristne­ ­verdier, ifølge ham.

– Under veivalget fikk jeg mange telefoner fra KrF-folk som ba om råd. Det var mange som var fortvila og tenkte helt annerledes enn ledelsen i lokallaget, sier han.

Skisland peker i likhet med MDG på klima som et område der Kristiansand trenger ny kurs. Han mener også dagens koalisjon har sviktet om utjevning av ulikhet og å løfte folk ut av barne­fattigdom.

Mindre kristne

Der Haugland har tro på at KrF vil løfte seg igjen, og peker på at partiet har mange unge kandidater på listene og opplever en ny entusiasme, er Jacobsens spådom en helt annen:

– KrF er i dødens posisjon, sier han og peker på flere problemer:

Partiet er i skvis mellom Høyre,­ som han mener er et grunnleggende kristendemokratisk­ parti,­ og Frp og Partiet De Kristne, som plukker velgere hos de mest konservative. I tillegg til det mer åpenbare problemet:

– Sekulariseringa har kommet litt senere hit til Sørlandet, men den er i gang. Det rent kristelige betyr mindre for velgerne, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter