Nyheter

Savner møtested for single

På nettet deler unge kristne sin frustrasjon over at menigheter ikke skaper arenaer for å møte en kjæreste. Samtidig advarer kirkeledere mot å løfte fram kjæresteforhold som en universalløsning mot ensomhet.

Bilde 1 av 2

– Det er nesten ingen arenaer for å spørre jenter ut. Det er problematisk å date i egen menighet. Får man et nei, blir det hengende over en, og det kan bli tungt eller veldig kleint å fortsette i menigheten, sier Ole Henrik Botvar.

I tråden «Manglende sosiale treffesteder for single kristne» på datingforumet Kristendate.no deler brukerne sin frustrasjon over at menigheter ikke gjør nok for single kristne.

Turistforeningen har innført fjellsjekkeregler. Dersom du er singel bruker du en grønn lue. Nå har Coop Extra ifølge bransjebladet Dagligvarehandelen fulgt opp ved å innføre merkede «singelkurver».

– Det er forskjell på en tur på fjellet og livet i en menighet. På Turistforeningens turer har man bare noen dager på å bli kjent. I menigheten har man tid til å bli kjent og å oppdage hvem andre som er single, sier Jan Christian Kielland, avdelingsdirektør for kirkefag i Kirkerådet.

LES MER: Flere «gifter seg» med Jesus

Umulig å date

Ole Henrik Botvar er 27 år, singel og utdanner seg til statsmeteorolog i Tromsø. Han er oppvokst i Oppegård kommune i Akershus og gikk i Greverud menighet som ung. Da han flyttet inn til Oslo for å studere gikk han i Storsalen og i Misjonskirken.

For Botvar er det uaktuelt å få seg en kjæreste som ikke er kristen. Studentprest ved Universitetet i Agder Hans Jørgen Wennesland har tidligere sagt til Vårt Land at de fleste aktive kristne ønsker en partner med samme tro. Botvar savner et møtested for single kristne og føler det er omtrent «umulig» å få med seg en kristen jente på date.

– De gangene jeg har gitt blaffen og spurt noen på date, har det gjerne ødelagt litt for trivselen min i menigheten etterpå, sier han.

Botvar ønsker at menighetene hadde jobbet for å gjøre det mer akseptabelt å date i menigheten.

– Grunnen til at jeg ikke gjør det er at det føles feil, samtidig som det er det eneste stedet jeg kan finne likesinnede. Kanskje menighetene kan gjøre det mer akseptabelt å hjelpe folk i en sånn situasjon, sier han.

– Turistforeningen har sine grønne luer for å markere hvem som er single. Kunne et lignende i menighetene gjort det enklere å komme i kontakt med andre single?

Kan godt hende at noe lignende ville vært nyttig i menigheter, muligens noe litt mindre enn en lue, men som likevel er godt synlig. Kanskje det kunne vært noe rundt halsen, en type ring eller noe lignende, sier han.

En jobb å gjøre

Ifølge Daniel Skjøtskift Johannessen, menighetspastor i Storsalen Oslo, har ikke Storsalen arrangert spesifikke møteplasser for single kristne i menigheten.

– Vi har veldig mange sosiale arenaer, men hensikten der er ikke å spleise folk, sier han.

– Har man vært for dårlige til å tilrettelegge for single?

– Kanskje. Som leder i menigheten synes jeg at å tilrettelegge for noe rent singelarrangement oppleves som kunstig og unaturlig. Det som er aktuelt er å skape en kultur der man dater og snakker sammen som gjør det å lete etter kjærligheten mer naturlig og akseptabelt. Der har alle menigheter en jobb å gjøre, sier han.

Ensomhet er et stort problem blant dagens unge og studenter, ifølge undersøkelsene Ungdata 2018 og FHIs levekårsundersøkelse. Johannesen tror det er en sammenheng mellom det å være singel og ensomhet:

– Ensomhet er en kjip og tabubelagt ting som er vanskelig å innrømme. Har man en kjæreste har man alltid noen å snakke sammen med.

Han sier at Storsalen jobber mye med dette temaet og aktivt forsøker å ha en kultur som inviterer folk til forskjellige arenaer for å bygge felleskap for å forhindre at folk i menigheten er ensomme.

– Turistforeningen har sjekkeregler for fjellet. Coop Extra har nå singelkurv. Kunne ikke norske menigheter forsøkt lignende for å gjøre det enklere for single kristne å møtes?

– Det kan hende det er noen kule måter å gjøre det på, men jeg tenker samtidig at det er avhengig av personligheten. Det virker unaturlig å tilrettelegge mye til for dette. Men det høres ut som en interessant og morsom greie, sier han.

LES MER: 'En er ikke i ventemodus når man er singel'

Dnk tvilende til tiltak

Ifølge Jan Christian Kielland er det ikke vedtatt noen nasjonal strategi i Den norske kirke for å imøtekomme behovene til single.

– Samtidig har vi studentmenigheter i storbyene og menigheter for unge voksne der det sikkert er en del i 20-årene som er på utkikk etter en partner, sier Kielland, som er tidligere gateprest for ungdom i Oslo og nå er kirkefagsjef i Hamar bispedømme.

Samtidig, trekker Kielland frem, legger menigheter i Dnk tilrette for å skape relasjoner gjennom arrangementer slik som kirkekaffe.

– En grunn til at jeg tenker at det er en utfordring å tilrettelegge for single er at vi også skal ha respekt for de menneskene som ønsker å leve alene, sier han.

– Ensomhet er et utbredt problem blant unge. Kunne ikke tiltak rettet mot single gjort noe med dette?

– Det kan tenkes. Samtidig, dersom du profilerer at dette er er en møteplass for single, kan man gi inntrykket av at dersom du skal komme deg ut av ensomheten må du inn i et forhold, sier han.

Et verdig singelliv

En menighet som har tatt utfordringene til single kristne på alvor, er Filadelfiakirken i Oslo. I 2018 gjennomførte menigheten er spørreundersøkelse med 500 respondenter, der kom det frem at 75 prosent var single. De fleste av respondentene ønsket seg en kjæreste.

Andreas Hegertun, pastor i Filadelfiakirken Oslo, mener det er en naturlig spenning mellom kristne miljøers fokus på kjernefamilien som en ramme i et godt liv, samtidig som menighetene fremmer høye idealer tilknyttet seksualmoral og samliv.

Det kan innebære en risiko for at noen opplever høye skuldre i møte med det å være singel i kirken, sier Hegertun, som også mener det er viktig at kristne miljøer ikke nedvurderer singellivet.

– Det er viktig at kirken løfter det å være singel som en fullverdig livsfase og ikke snakker det ned, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter