Nyheter

Frir til KrF om fattige barn

SV-leder Audun Lysbakken vil at kommunene skal slutte å regne barnetrygd inn i sosialhjelpen til fattige familier. Nå ber han KrF om å spille på lag: – Be ordførerne dine gjøre noe med dette.

– Jeg utfordrer Kjell Ingolf Ropstad til å samarbeide med oss om å bidra til at de fattigste familiene får barnetrygd i de kommunene der KrF er med på å styre, sier SV-leder Audun Lysbakken til Vårt Land.

Halvannen uke før valget frir Lysbakken til KrF-lederen i spørsmålet rundt avkorting av sosialhjelp der familier mottar barnetrygd.

– Det er trist at i mange av landets kommuner får ikke barna som trenger det mest, gleden av økt barnetrygd. Vi hadde håper å løse dette nasjonalt, men da det ikke gikk, går utfordringen til kommunene, sier SV-lederen.

LES OGSÅ: Solberg: Barnefattigdommen vil øke, tross KrFs inntreden i regjeringen

Seier med bismak

Bakgrunnen for SV-frieriet er KrFs seier fra budsjettforhandlingene i fjor. Der fikk de gjennomslag for å øke barnetrygden med 1000 kroner i året. Det var et historisk gjennombrudd. Barnetrygden har ikke blitt økt på over 20 år. For KrF var seieren spesielt viktig, som har kampen mot barnefattigdom som en av sine hjertesaker.

Men seieren kom med en bismak. For mens familier med relativt god økonomi kan glede seg over noen ekstra kroner i kassa, vil tillegget ikke bety noe som helst for familier som mottar sosialhjelp. Barnetrygden regnes nemlig som inntekt av Nav, noe som betyr at støtten som blir gitt til livsopphold blir lavere når barnetrygden blir høyere. Kostra-tall fra 2017 viser at opp mot 50.000 barn fra fattige familier blir rammet av dette.

Ber Ropstad til å snakke til ordførerne sine

I Stortinget var det flertall for å holde barnetrygden utenfor beregningen av sosialhjelp. Det flertallet var KrF en del av, men så gikk de inn i regjering. Der ble forslaget vraket av de andre regjeringspartiene.

Nå ser SV-lederen sitt snitt til å løse problemet lokalt. Det er nemlig opp til kommunene hvorvidt man skal beregne barnetrygden som inntekt eller ikke.

Lysbakken er klar i talen:

– Spørsmålet er om KrF er en partner å stole på og om Kjell Ingolf vil gi sine ordførere og varaordførere beskjed om å gjøre noe med dette. Det er nedslående å se at de fleste stedene hvor KrF styrer så får ikke de fattigste familiene disse pengene.

LES OGSÅ: KrF-Grøvan med varsko: Mener bomkrise-regningen kan ramme barna

Ropstad: – Kan være aktuelt

Kjell Ingolf Ropstad var i går opptatt i budsjettkonferanse, men svarer til Vårt Land i en e-post via sin rådgiver:

– KrF samarbeider med ulike partier fra kommune til kommune avhengig av lokale forhold og hvor vi får mest gjennomslag. Der det er aktuelt med et samarbeid med SV ville det være veldig bra om de to partiene kunne få til en løsning på dette sammen.

– Vil du oppfordre lokalpolitikere i KrF til å sette inn støtet for å få barnetrygden ut av beregningsgrunnlaget for sosialhjelp?

– Lokale KrF-politikere i hele Norge er opptatt av å gjøre livet lettere for de med den dårligste økonomien, dette er en måte å gjøre det på. Men jeg har respekt for at det finnes ulike måter og mer tilpassede løsninger lokalt og har tillit til at lokale KrF-politikere kan prioritere klokt.

LES OGSÅ: Her er vinner- og tapersakene til de nye KrF-statsrådene

350 familier i Kristiansand

Av Norges 422 kommuner er det bare rundt 75 som holder barnetrygden utenfor beregningsgrunnlaget til sosialhjelp. Kristiansand er ikke blant dem. Omlag 350 barnefamilier i Kristiansand kommune mottar offentlige overføringer. Disse får altså kutt i sine stønader som følge av økt barnetrygd.

Kristiansand KrF går til valg på at barnetrygden skal tas ut av bergningen for sosialhjelp. Varaordfører for KrF, Jørgen Kristiansen, er takknemlig for at SV tenker likt som dem:

– Men et forpliktende samarbeid med SV er lite sannsynlig. Vi har en formannskapsmodell der vi kan bli enige fra sak til sak.

Vil dere samarbeide om dette?

– Vi samarbeider gjerne om denne konkrete saken som vi syns er viktig, sier Jørgensen.

---

Barnefattigdom

  • Over 10 prosent av barn i Norge lever i husholdninger med vedvarende lav inntekt.
  • Mer enn 60 prosent av disse lever i husholdninger der over halvparten av den samlede inntekten kommer gjennom offentlige overføringer.
  • I nærmere 10 prosent av husholdningene er ingen av omsorgspersonene i jobb.
  • Nærmere 40 prosent av barna kommer fra familier med bakgrunn fra Afrika, Asia og Latin-Amerika.

---

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter