Nyheter

Bomkamp gir gallup-løft for Frp – og Høyre strever med velgertekket

Første stortingsmåling etter bompengekrisen sender Frp rett opp med fremgang på 2,7 prosentpoeng. Høyre står stille – med trøbbel.

Frp er nå oppe på det nivået partiet lå på i vår, før raset til 9 prosent i juni. Men for regjeringens to blå partier er Norstats august-måling for Vårt Land ikke bare godt nytt. Høyre sliter med å mobilisere velgerne sine i stortingsmålingen.

Gallupen er tatt opp i forrige uke og til mandag i inneværende. Da var det dramatikk innad i regjeringen – og overskrifter om strid i pressen. Først hadde Frp stilt ultimatum om bomløsning. Venstre fremsto også steil. Og statsministeren avrundet med et ultimatum til partiene direkte på fjernsyn fredag kveld.

LES OGSÅ: Trine Skei Grande refser politiforening for hasj-kritikk mot Unge Venstre

Jensen: Hyggelig vitamininnsprøyting

I den aktuelle uken styrket Frp seg blant velgerne. Fremgangen på 2,7 prosentpoeng er statistisk sikker – utenfor feilmarginer.

– Dette er en hyggelig vitamininnsprøyting i innspurten av valgkampen, uttaler Frp-leder Siv Jensen til Vårt Land.

– Det viser at folk ser at vi står på for deres interesser og kjemper for lavere bompenger for folk flest. Men vi tar ingenting for gitt, vi skal stå på hver eneste dag fremover for å vise at vi fortjener hver eneste stemme og få frem våre løsninger for kommunene.

De handler om mindre eiendomsskatt, mer valgfrihet og strengere krav til integrering.

Vinner tilbake egne

Hovedårsak til fremgangen er at Frp har klart å mobilisere egne usikre. Forrige måling var nemlig veldig skral. I juni ville bare fire av ti 2017-velgere stemt Frp på nytt. Men selv om det er bedring nå, lekker Frp sjeldent mange velgere direkte til Sp.

LES OGSÅ: Nå står KrFs sluttspurt mot dystre tall i kjernefylker

Blå nedgang

I sum ligger Frp og Høyre 5,7 prosentpoeng under resultatet fra forrige stortingsvalg. Høyre taper 0,2 prosentpoeng fra forrige måling i juni. Partiet lander på 22,8 prosent. Selv om endringen er liten, er det faresignaler i bakgrunnstallene.

66 prosent av velgerne fra 2017 er lojale velgere. Partiet har akkurat nå prosentvis flest usikre velgere av samtlige partier. Og i likhet med Frp har Høyre lekkasje til Sp og til et Ap som selv er lekker til venstre kant.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter