Venstre-leder Trine Skei Grande var bisk rett etter at bomkrisen i regjeringen var over sent fredag kveld. Ord som at partiene hadde drevet utpressing i media og «selsomt» inngikk beskrivelsene.
– Jeg synes ikke vi skal styre med ultimatum. Jeg synes ikke noe om det, sa Grande
– Hvor langt på vei er du enig med Grande, Ropstad?
– Det har vært veldig krevende. For saken var viktig for alle fire. Samtidig har vi klart det. Det er det viktigste, svarer KrF-lederen.
Gode karakterer til Solberg
Vårt Land møter Ropstad dagen derpå, på valgturneen viktige kjerneområder for KrF på Nord-Jæren. Ropstad snakker om forrige ukes drama i et avbrekk der han treffer velgere i gågata i Sandnes.
Men Ropstad har i alle fall ingen problemer med at statsminister Erna Solberg stilte ultimatum til samarbeidspartnerne:
• Lang på vei roser han Erna Solberg for lederskapet i striden – og har ingen problemer med at hun satte hardt mot hardt.
• Han er heller ikke med på at striden vil gi hele kabinettet en lang omdømmeknekk. Bom-pakken kan bli god for KrF.
KrF lå lavt – Ropstad forteller hvorfor
LES OGSÅ: Grande: - Å nærmest utpresse hverandre i media, tror jeg ikke styrker dette samarbeidet
– Utad lå KrF lavt i hele stridsperioden. Hvor nær sto egentlig KrF partiet Venstre?
– Vi har vært veldig opptatt av økt satsing på kollektivtrafikk, ikke bare i de store byene, men også i distriktene. For å finne en løsning, valgte jeg å bruke overskrifter med hovedbudskap utad, men har tatt detaljene og vært tydelig innad i rommet.
– Det var altså ingen kløft mellom KrF og Venstre da det hele sto på?
– Nei, jeg kommenterer ikke hva som skjedde innad. Jeg samarbeider veldig godt med Trine Skei Grande og opplevde at vi fant gode løsninger.
– Så det var ikke Venstre som tok den grønne støyten for KrF?
– Nei, dette var viktig for alle av oss. Vi klarte å finne balansepunktene i fellesskap.
LES OGSÅ: Alle partiene enige om Erna Solbergs bompengeskisse
Hvordan var KrFs skvis?
– I flere kjerneområder står KrF i en skvis internt om grønne løsninger og bompengelettelser. Kan du forklare hva slags dilemma dere sto i?
– Også for oss var det viktig å beholde målet om nullvekst i biltrafikk i de store byene. Der må veksten komme ved bruk av sykkel, gange og kollektivtransport. For å hjelpe byene, var det viktig at staten skulle bidra. Men vi mener at bompengebelastningen er blitt noe høy. Det vil ramme noen og skape sosial ulikhet. Derfor må det også gjennomføres bomlettelser, som det å gi bompause lokalt i tidsrom mellom fem og åtte på ettermiddagen.
Solbergs ultimatum
– Hvor riktig var det av statsministeren å sette hardt mot hardt med et ultimatum?
– Hun har gjort en veldig god jobb internt med å finne løsningen. Jeg var også veldig opptatt av at hun skulle få til dette. Da tenker jeg at måten hun gjorde det på, nok engang viser lederskap.
– Altså var dette ikke ubekvemt for KrFs del?
– Nei, jeg var tidlig ute med støtte til avtalen. Jeg syntes den var god. Det viktigste var å få dette i havn.
LES OGSÅ: «Solberg har sikret regjeringen et lengre liv. Mye kan tyde på at det ikke blir harmonisk»
På samlivskurs?
– Hva slags familieterapi trenger Solberg-regjeringen etter dette?
– Vi skal inn i en budsjettkonferanse alt onsdag. Men politikk er slik: Det er krevende og tøffe runder innimellom. Jeg tror vi finner gode løsninger sammen, svarer familieministeren.
– Hvor mye har striden skadet dere i valgkampen? Det var jo oppstyr i over en uke?
– Det er det for tidlig å si noe om. Støy er ikke positivt. Mange er derfor fornøyd med at det kom en løsning, de har sett at dette har vært vanskelig. Derfor tror jeg ikke det skader oss på veldig lang sikt. Min opplevelse er at KrF-ere i alle fall er veldig fornøyd med balansen i denne pakken. Innholdet kan virke positivt for KrF fremover.
Over og ut etter syv måneder?
– Hvor kritisk ville det vært for KrF – etter bare syv måneder i regjering – om et av de fire partiene gikk ut av regjering?
– Noe slikt er uansett bare spekulasjoner. Jeg var ganske sikker på at det ville bli en løsning. Det var også KrFs mål hele tiden, svarer Ropstad.