Nyheter

KrF-Grøvan med varsko – barnesatsinger skal ikke betale bomkrise-regningen

Hans Fredrik Grøvan godtar ikke at regjeringens egen bompengeregning rammer KrFs barnesatsinger.

Parallelt med bompengestriden forbereder KrF seg på budsjettkamp: Neste ukes budsjettkonferanse i regjeringen er D-dag for utforming av bompengeløsning, men også et annet drama for KrF:

Da står også et viktig slag om budsjettkroner til løftene KrF har fått gjennomslag for til barnefamiliene: Steg på veien for økt barnetrygd og pengepåfyll til det nye fritidskortet er blant sakene KrF går i stilling for å forsvare.

– Det er nødvendig å unngå endringer i de gjennomslag partiet har fått, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan.

LES OGSÅ: Ekspertvarsel om at Frp går ut av regjering: – Prisen for å sitte er for høy

Føler uro

Vårt Land erfarer at det blant sentrale KrF-aktører er uro for at en gedigen bompengeregning også kan vri innhold i satsinger på barne- og familiefeltet. Årsaken er at bompengeløsninger – om det blir enighet – vil påvirke handlingsrommet regjeringen har for satsinger.

At dette ikke skjer, er i følge Grøvan en helt klar forutsetning for KrF:

– Balansen i dette må være slik at det ikke går ut over gjennomslag vi har fått. Det kan vi ikke akseptere, sier han.

20 milliarder

Den mye omtalte skissen som skaper splittelse og krisetilstand i regjeringssamarbeidet, er ikke offentlig kjent. Men i følge lekkasjer skal den ha en ramme på 20 milliarder kroner over ti år. Bestanddeler som sletting av bompengegjeld, økt statlig andel av storbypakker fra 50 til 70 prosent vil kreve betydelige budsjettbeløp.

I regjeringsplattformen fra Granavolden var økning av barnetrygden en av KrFs hovedseire. Partiet er lovet at den skal økes kraftig med 600 kr i måneden for barn under 6 år. I sum er det 7.200 kr i året. Dette skal skje over to år – i budsjettene for 2020 og 2021.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: «Regjeringen knaker i sammenføyningene»

Fylle opp

Et annet gjennomslag var innføring av et fritidskort for barn. Med dette skal barn få økonomisk støtte til fritidsaktiviteter. Alt under landsmøtet fant KrF selv grunn til å heve stemmen om kortet: Grasrota vedtok en uttalelse om at kortet «må leveres med penger» og «komme med minimum 2.000 kroner» når det er ferdig.

Dermed er det skapt forventninger – som KrF stegvis må innfri. Forberedelser til budsjettkonferansen onsdag og torsdag i neste uke skal stå på partileder Kjell Ingolf Ropstads timeplan i dag, midt oppi regjeringens jobbing med en opprivende bompengestrid.

«Umåtelig viktig»

Statsbudsjettet legges frem mandag 7. oktober. Hovedrammer for budsjettet er alt lagt. Konferansen i august pleier derfor mest å handle om de siste satsingene og detaljene. Men nå må også et langsiktig løp for å følge opp en bompengeløsning inn i budsjettpakken.

– Selv om mye er fastlagt, er en slik konferanse umåtelig viktig for KrF. Da vi gikk inn i regjering fikk vi gjennomslag for blant annet økt barnetrygd og tiltak mot barnefattigdom. Derfor jobber vi for at dette skal bli synlige resultater i budsjettet, sier Grøvan.

LES OGSÅ: Splittes om KrFs veivalg ved bomkrise

Store beløp

I den siste budsjettavtalen før KrF gikk i regjering, fikk partiet gjennomslag for å øke barnetrygden med kroner tusen per barn årlig. Da hadde ikke beløpet vært justert siden 1996. En av grunnene er at selv påplusninger av småbeløp gir store budsjettvirkninger:

Beregninger fra 2017 viste at en justering med en hundrelapp i måneden den gang ville koste 1,55 milliarder kroner. Skulle beløpet blitt hevet med 500 kroner, ville det kostet statsbudsjettet hele 7,76 milliarder kroner den gang. Fordi beløpsjusteringer berører så mange, blir kostnadene i sum fort store.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter