Nyheter

Beijing strammer grepet om Hongkong

Kina-ekspert tror ikke Hongkong-demonstrasjonene vil ende med militære inngrep fra Kina. – Det skal være veldig stor spenning og fare før det skjer.

– Jeg tror ikke Kina går inn med militære tiltak i Hongkong, og jeg tror ikke myndighetene i byen ber om det, sier Kina-kjenneren Hans-Jørgen Gåsemyr.

Siden juni har store demonstrasjoner med flere hundre tusen mennesker fylt Hongkongs gater. Bakgrunnen for demonstrasjonene er et forslag som ville åpnet for at folk som blir anholdt i byen kan utleveres til myndighetene i fastlands-Kina. Innbyggerne fryktet at loven vil føre til at Kina i praksis fikk mulighet til å arrestere politiske motstandere som gjemmer seg i byen.

Et veldig stort grep

Forslaget ble trukket, men demonstrasjonene har fortsatt. Mandag meldte en rekke kilder, deriblant kinesiske statsmedier, at kinesiske soldater og stridsvogner samler seg i Shenzhen, rett nord for Hongkong. Likevel frykter ikke Gåsemyr en gjentakelse av massakren på Tiananmen-plassen i Beijing i 1989.

– Hovedsaken er at det er et veldig stort grep, som vil endre både måten Kina forholder seg til Hongkong på, og hvordan Hongkong ses på fra resten av verden, sier han.

LES MER: Mellomspill i kronkolonien

Det finnes en grense

Men han advarer om at det finnes en grense. Også blant demonstrantene finnes det grupper som er voldelige og radikale.

– Hvis demonstrasjonene blir for voldelige, kan myndighetene ende opp i stampe og måtte be om assistanse. Men jeg tror ikke vi er der i dag.

Problemer for finanssentrumet

Mandag ble Hong Kongs internasjonale flyplass stengt for all trafikk, etter at demonstranter hadde tatt seg inn i terminalbygget. Dette er svært alvorlig for byen, som er et internasjonalt finanssentrum. I tillegg skaper det problemer for Kina, som bruker byen som et slags vindu til verden utenfor.

– Hong Kong er fortsatt et veldig viktig sentrum for internasjonal finans – både for internasjonale selskaper og deres operasjoner i Kina, og for kinesiske selskaper som vil organisere sin virksomhet utenlands. Det styres av andre regler og en annen type tillit enn resten av Kina, sier Gåsemyr.

Mindre viktig enn før

Byen er ikke like viktig som den var for 10-20 år siden. Finansmarkedene i Kina kan nå tilby mange tjenester som tidligere ble tilbudt utelukkende i Hongkong. Og en sterk motreaksjon fra fastlands-Kina kan føre til at byen blir ytterligere svekket.

– Hongkong blir mindre viktig jo større spørsmål det er rundt byens uavhengighet i forhold til Kina, sier Gåsemyr.

LES MER: Nye protestmarsjer i gang i Hongkong tross Kinas advarsler

Styres etter britisk modell

Hongkong styres fortsatt i stor grad etter systemet Storbritannia innførte mens de styrte byen. Mange hongkongere mener Kina gradvis har trukket tilbake byens autonomi. Men Gåsemyr presiserer at den politiske kulturen fortsatt er helt annerledes. Dermed kan protestene foregå på en helt annen måte enn de ville gjort i fastlands-Kina – og bli dekket på en annen måte av media.

– Det er stor pressefrihet i Hongkong, og det er sterke institusjoner i Hong Kong som vil være veldig aktive i å dele sine inntrykk. Man kan ikke sammenligne dekningen av det som skjer nå, og hva som ville skjedd i en by på fastlandet.

Også mange fredelige demonstrasjoner

Selv om det har vært utstrakt bruk av vold og tåregass fra myndighetenes side, finnes det også mange protester som går fredelig for seg.

– Mange mister nok litt av blikket og glemmer at det er mange protester og demonstrasjoner som foreslår på legalt vis i Hong Kong. Det er feil å si at de slår ned på alle slags demonstrasjoner og protester, sier han.

Han tror ikke det blir like lett for kinesiske myndigheter å håndtere en militær intervensjon som i 1989.

– Det er overhodet ikke mulig å dysse dette ned som Tiananmen-massakren i 1989.

---

Hongkong

  • Selvstyrt by sør i Kina
  • 7 millioner innbyggere, en av verdens tettest befolkede byer med nesten 7.000 innbyggere per kvadratkilometer
  • Britisk koloni 1841-1997, etablerte seg som handels- og finanssentrum i denne perioden
  • Nå en spesiell administrativ region (SAR) under Kina, som betyr at byen beholder sitt eget juridiske, politiske, og økonomiske system, og blant annet har en egen valuta

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter