Nyheter

Unge ned i 15-årsalderen søker seg inn på facistforum

Norske gutter helt ned i 15-årsalderen søker medlemskap i fascistforum på internett. – De har vokst opp i en konspirasjonskultur, sier forumekspert.

– Jeg vet ikke hvor mange, men det er sikkert at det er flere nordmenn som søker medlemskap i fascistforum på internett, sier Lasse Josephsen. Han er skribent for Fri tanke og har fulgt med på høyreekstrem nettaktivitet over lang tid.

21 år gamle Philip Manshaus ble mandag siktet for drap på sin adopterte stesøster og terrorforsøk mot en moské i Bærum. Han skal selv ha vært aktiv på nettforum med høyreekstremt tankegods, og skrevet innlegg som bærer preg av nazi-sympatier.

Josephsen mener Manshaus ikke er den eneste nordmannen som vanker i slike miljøer på nett.

– Jeg har sett flere nordmenn som prøver å melde seg inn i forum, som for eksempel fascistforge.com.

– Hvordan vet du at det er nordmenn?

– De sier det selv. Det er vanlig å være åpen om at man er norsk, fordi det er høyt ansett i slike miljøer.

Ifølge Aftenposten var minst 26 personer som var logget inn som brukere fra Norge, aktive på diskusjonsforumet 4chan i timene etter moskéangrepet. De uttrykte begeistring for moskéskytingen, og skuffelse over at ingen ble drept.

LES MER: Nettforum hyller massemord: – Totalt hinsides all moral

Ny generasjon vokser opp i konspirasjonskultur

Josephsen mener det ofte dreier seg om svært unge gutter helt ned i 15-årsalderen som flørter med fascistforumene.

– Hvordan vil du beskrive denne generasjonen?

– De har vokst opp i Trumps tidsalder. De har ingen tro på massemediene og tviler på alt. De har forsvunnet inn i internett der de vokser opp i en konspirasjonskultur og blitt bombardert med propaganda. De har ingen kontakt med virkeligheten, sier Josephsen.

– På 80- og 90-tallet rekrutterte nynazistene blant mobbeofre. Slik er det ikke lenger. Mange av disse guttene er ressurssterke, slik som Philip Manshaus. Hvem som helst kan tydeligvis bli en del av dette, legger han til.

LES MER: Terrorsiktet skal ha blitt kristen: – Kidnapper kristendommen til sitt formål

PST: «Overraskende mange i Norge»

Vårt Land forsøkte tirsdag og onsdag å komme i kontakt med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) uten å lykkes.

PST publiserte i mars i år en rapport om hvilken bakgrunn personer i høyreekstreme miljøer i Norge har. Her kommer det fram at personer helt ned til 15 år har latt seg radikalisere til høyreekstreme miljøer.

Til Filter Nyheter sier Arne Christian Haugstøyl, seksjonsleder for kontraterror at PST kjenner til at nordmenn med høyreekstreme holdninger er tilstede i forum der terrorangrep diskuteres.

– Høyreekstreme terrorangrep har sympatisører i Norge, der flere støtter det, og enkelte oppfordrer til angrep, sier Haugstøyl til Filter Nyheter.

På spørsmål om hvilket omfang det er snakk om svarer Haugstøyl at «det ikke er slik at det er snakk om mange hundre mennesker».

– Men det er overraskende mange i Norge som sympatiserer og uttrykker støtte for den typen handlinger.

LES OGSÅ: «Høyreekstreme terrorister springer ut av et høyst virksomt og reelt fellesskap.»

Hatretorikk former tankesett til ungdom

Forum av typen Manshaus skal ha besøkt i dagene før moskéskytingen er beryktet for grovt, rasistisk språk. Kristian Bjørkelo, som er lektor ved universitetet i Bergen og forsker på ekstremisme, forklarer at forumene har en sjargong der det oppmuntres til å «være på kanten».

– For en ungdom som er påvirket av konspirasjonsteorier kan det være vanskelig å skille mellom spøk og alvor, sier han.

Han ser spesielt med bekymring på hvordan språket på nett former ungdom i negativ retning.

– Jeg er svært bekymret for hatretorikken som florerer. Ungdom leser unyanserte og aggressive kommentarer som flyter til topps i sosiale medier med algoritmene. Jeg pleier å si at ungdommene faller i «hatgryta» som veldig små. Språk former hvordan man tenker og reflekterer. Sier du rasistiske ting ofte nok, blir det til slutt en del av tankesettet ditt, sier han.

---

Philip Manshaus

  • 21 år gammel fra Bærum i Akershus.
  • Lørdag i forrige uke tok han seg inn i en moské i Bærum der han avfyrte flere skudd. Han ble overmannet av moskémedlemmer uten at noen ble alvorlig skadd.
  • Senere samme dag fant politiet stesøsteren hans drept på deres felles bostedsadresse
  • Manshaus er siktet for drap og terrorforsøk.
  • Han skal ha uttrykt nazisympatier på internett i forkant av moskéangrepet.

---

Dana Wanounou

Dana Wanounou

22

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter