– Vi har etterlyst dette i lang tid, sier Abdirahman Diriye, styreleder i Islamsk Råd Norge (IRN).
Vårt Land har vært i kontakt med Barne- og familiedepartementet, med spørsmål om hvordan statsråd Kjell Ingolf Ropstad vurderer å si ja til en handlingsplan mot islamofobi. Gjennom sin statssekretær Julian Farner-Calvert svarer Ropstad at han er åpen for å vurdere en slik handlingsplan.
LES MER: Støtter handlingsplan mot islamofobi
– Veldig gledelig
SV har tidligere tatt til orde for en slik plan. De har vedtatt det i programmet, og flere stortingsrepresentanter leverte inn et representantforslag før sommeren. En av dem er Freddy André Øvstegård. Han er glad for at Ropstad åpner for en handlingsplan mot islamofobi.
– Det er veldig gledelig. Jeg tenker de siste dagene har vist hvor ekstremt viktig det er at vi står sammen mot muslimhat og islamofobi, sier han.
Øvstegård håper nå statsråden tar kontakt med de andre partiene og åpner for forslaget.
– Det er en kjempegod idé. Vi har etterlyst dette i lang tid. Mange muslimer i Norge etterlyser stadig en slik handlingsplan, basert på opplevelser de har, det offentlige ordskiftet, og islamofobiske nettaviser og miljøer, sier Abdirahman Diriye, styreleder i Islamsk Råd Norge (IRN).
Kunne gått mye verre
I natt sendte IRN ut en pressemelding der de kommenterte skytingen i Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum. Der skrev de blant annet at de etterlyste en slik handlingsplan. Diriye frykter at slike miljøer oppfordrer til slike handlinger.
– Gårsdagens episode fikk heldigvis ikke store tragedier, men jeg vil ikke tenke tanken på hvordan det kunne gått hvis han angrep i dag, sier han.
Søndag feirer muslimer over hele Norge Eid Al-Adha, som er en av de største helligdagene i den islamske kalenderen. Det betyr at mange moskeer er fulle.
Holder ikke med generell plan
Diriye mener den eksisterende handlingsplanen mot rasisme og diskriminering er god, men utilstrekkelig for å beskytte en minoritet som muslimer.
– Vi kan sammenligne dette med handlingsplan mot antisemittisme, som har fungert godt, sier han.
Øvstegård erfarer det samme som Diriye.
Det er mange i muslimske miljøene og antirasistiske miljøet sier det er viktig å forstå islamofobi som særegent problem, med egne konspirasjonsteorier og tankesett. Vi trenger kunnskap for å bekjempe dette spesifikke fenomenet, sier stortingsrepresentanten.
LES MER SV fremme forslag om egen handlingsplan
Kan etablere veiviserordning
I mai ledet Øvstegård et møte sammen med en rekke organisasjoner og lederen for SVs integreringsutvalg, Marian Hussein. Der fikk han flere forslag til tiltak som kan være med i planen. Et av dem var en versjon av det såkalte veiviserprosjektet, som allerede er blitt etablert av jødiske og samiske organisasjoner. Det innebærer å sende to unge jødiske eller samiske nordmenn ut til skoler for å snakke om sin identitet og sin gruppe i Norge.
– Om man kaller det muslimske veivisere, eller gjør det på en annen måte, er det viktige i alle fall at man får unge muslimer ut for å snakke med skoleelever. Det er et veldig konkret tiltak man kan gjennomføre, sier Øvstegård.
Ellers mener han det er viktig å kartlegge, forebygge og adressere problemet med islamofobi og muslimhets.
Grande vurderer muligheten
Trine Skei Grande (V) er kultur- og likestillingsminister og er ansvarlig for en eventuell egen handlingsplan mot islamofobi. Hennes departement jobber allerede med handlingsplanen mot rasisme og diskriminering.
– Vi har også begynt å jobbe med muligheten for en egen handlingsplan mot islamofobi, bekrefter hun.
Hun mener man har fått nok eksempler på at en slik handlingsplan kan være nødvendig de siste dagene.
– Jeg vil ikke spekulere for mye i motivet for gårsdagens episode, men det viktige er at mange muslimer synes dette var veldig skummelt, sier Grande.
Hun forteller at hun sto i ring rundt en av moskeene på Grønland i Oslo søndag. Mange kom opp til henne og fortalte at de hadde fått beskjed om ikke å gå i moskeen i dag. Også på nettet har hun gode eksempler.
– Siste Eid måtte Erna Solberg stenge Facebooksiden sin, fordi hun fikk så utrolig mye dritt at hun ikke klarte å holde tritt. Selv hadde jeg ikke ressurser til å holde følge. Slik hatprat begrenser min ytringsfrihet. Jeg vil kunne gratulere mennesker med en høytid uten å måtte bruke hele kvelden på å moderere et kommentarfelt, sier kulturministeren.