Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) arrangerer en «Trygg i bønn»-støttemarkering sammen med Islamsk Råd Norge (IRN). Det er samme parole som tros- og livssynsfelleskapet har samlet seg under i etterkant av skytingene på Sri-Lanka og New-Zealand, forteller Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i STL.
– Vi har snakket med styrelederen i Islamsk Råd Norge, og vi planlegger en markering søndag morgen i forbindelse med id-feiringen. Vi vet ikke hvor de skal be i forbindelse med feiringen, denne moskeen er jo stengt, men markeringen blir i Bærum. Vi prøver å mobilisere gjennom rådet vårt, sier Joys.
Hun tror at engasjementet er stort for en slik markering, men innser at det er kort tid å mobilisere på.
– Det viktigste er ikke at det kommer fryktelig mange folk, det viktigste er at vi markerer at sånn vil i ikke ha det i vårt samfunn, sier hun.
Vurderer å slå ring om moskeen
Når sabbaten er over vil Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, vurdere hva de skal gjøre for å vise støtte for det muslimske miljøet i Norge.
– Vi får se etter sabbaten om vi skal slå ring om moskeen slik de muslimske ungdommene slo rung rundt synagogen vår i 2015.
Han beskriver hendelsen som et sjokk.
– Vi minnes med en gang skytingen mot synagogen i 2006. Vi har veldig lett for å ha empati, og føler for de som er i bønn i moskeen og den redselen, frykten og angsten de føler på. Jeg er veldig lettet av at ingen er blitt drept, sier han.
Kohn påpeker at utfordringen med å danne en slik ring er at det er mange moskeer i Norge, mens det bare er en synagoge i Sør-Norge.
– Dermed er det en stor oppgave for politiet å passe på muslimene våre, sier Kohn.
– Dette markerer et før og etter skille
Dette er den første skyteepisoden inne i et gudshus i Norge, ifølge Joys.
– Min frihet er en annens frihet, og vi bare kan føle oss trygge hvis alle kan føle seg trygge, sier Joys.
At skytingen denne gangen skjer i Norge gjør det vanskeligere å føle trygghet i bønn, mener hun.
– «Trygg i bønn»-markeringene i vår har vært reaksjoner på noe som har skjedd langt unna. Plutselig kommer det fryktelig nært når det skjer i vårt eget land. Selv om de som rammes tilhører ens egen religion har skytingen vært på andre siden av jorden, mens nå har dette kommet ubehagelig nært, sier Joys.
– Rammer hele tros- og livssynsfelleskapet
Hendelsen rammer hele tros- og livssynsfellesskapet i Norge, mener preses i Den norske kirke, Helga Byfuglien.
– Det er forferdelig at det er en skuddveksling og den type voldshandling inne i en moské der mennesker er samlet i bønn, sier Byfuglien.
Tros- og livssynsfelleskapet har tidligere stått samlet under parolen «trygg i bønn».
– I forbindelse med skytingen på Sri-Lanka var vi samlet utenfor moskeen på Tøyen for å markere vår støtte til de som var rammet. Tryggheten i bønn utfordres av en hendelse som dette. Mennesker som samles i moskeer og andre gudshus skal føle seg trygge, sier Byfuglien.
Hun føler med alle de som er rammet, både direkte og indirekte i det muslimske fellesskapet.
– Dette er en påminnelse om at vi må stå sammen for å skape et trygt tros- og livssynsfelleskap, og det er rystende at dette skjer i vårt land, sier Byfuglien.
– Vil dere gjøre noe for å vise deres støtte til det muslimske fellesskapet i Norge?
– Det er litt tidlig å si det. når skal vi være sammen mange under Arendalsuka, og jeg kan tenke meg at dette blir tematisert der, sier Byfuglien.
I en situasjon som denne er det viktig å vise solidaritet for de som er rammet, mener biskopen.
– Å vise solidaritet og at vi er mange som bryr oss om dette, det betyr mye for de som er rammet, sier Byfuglien.
Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum er også opprørt.
– Jeg vil gjerne uttrykke min sterke medfølelse overfor dem som er berørt. Troende i en moské. Dette har jo skjedd flere ganger før, og det er opprørende at noen går inn i en moské og skyter på mennesker som gir uttrykk for sin tro, sier hun.
Utkledd i uniform
En person ble skutt inne i moskeen al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag ettermiddag. Skadeomfanget er ukjent. Politiet har pågrepet en gjerningsmann.
– Et av våre medlemmer har blitt skutt av en hvit mann med hjelm og uniform, sier forstander Irfan Mushtaq til Budstikka.
– En person utkledd i uniform med to hagle-lignende pistoler kom inn i moskeen. Han begynte å skyte rundt, men heldigvis klarte et av våre medlemmer å overmanne skytteren, sier Mushtaq til Aftenposten.
Han er selv til stede ved moskeen og sier at det er gjerningspersonen som er skadd.
Mannen som overmannet gjerningspersonen er i 70-årene, skriver TV 2.
Det var bønn i moskeen klokken 15.30 som varte i cirka 15 minutter. Etter det Aftenposten har fått opplyst, var det fem-sju personer til stede under bønnen.
Kontroll på gjerningsmann
Politiet har kontroll på gjerningsmannen, men har ennå ikke informasjon om hvem vedkommende er.
– Det skal være en mann som er hvit i huden. Alt tyder på at det er en mann som er etnisk norsk, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen til NRK.
Gjerningsmannen er i 20-årene, skriver TV 2.
Det er ingenting som tyder på at flere har vært involvert. Politiet opplyser til NRK at det er funnet flere våpen inne i moskeen.
En person som var på stedet er etter skadd. Det er uvisst hvordan skaden har oppstått, melder Oslo politidistrikt. Politiet meldte om skyteepisoden inne i moskeen klokken 16.42 lørdag ettermiddag.
– Vi jobber fortsatt intenst på stedet og det er derfor for tidlig å si noe mer, sier Øyvind Mye, krimvakta i Oslo til VG.
Statsminister Erna Solberg (H) er orientert om skyteepisoden, bekrefter SMK overfor VG.
– Vurderte først ikke trusselen som høy
Politiet fikk den første meldingen om skytingen klokken 16.07. Operasjonsleder Iversen sier til NRK at personen som da ringte inn snakket veldig dårlig norsk og at trusselen først ikke ble vurdert som veldig høy.
I mars var Budstikka i kontakt med moskeen i forbindelse med terrorangrepet mot to moskeer på New Zealand, som gjorde at moskeen satte i gang et arbeid for å skjerper sikkerheten.
Al-Noor Islamic Centre er et muslimsk trossamfunn som ble grunnlagt i 1983. Det holdes en rekke arrangementer for å markere religiøse høytider og fremme samfunnsengasjement og brobygging mellom medlemmene og lokalsamfunnet ved moskeen.
Forstander Irfan Mushtaq opplyser overfor TV 2 at moskeen ble sikret for to måneder siden, slik at man ikke lenger kan gå rett inn. Gjerningspersonen skal ha skutt seg inn i moskeen gjennom en glassdør.
Moskeen ligger i Ringeriksveien i Bærum i Akershus.