Nyheter

Gudstro bak murene

Veronica Orderud satt fjorten år i fengsel. Der gav gudstro og teologistudier henne et rom av ­normalitet. Denne uken ble hun intervjuet i Min tro-serien til Vårt Land på Olavsfest.

– Det var mye tøffere enn jeg hadde trodd å komme ut fra fengsel. Det er så høyt tempo og energi, og det hadde skjedd så mye de årene – man får ikke kjøpt billetter på bussen lenger!

– Hva slags reaksjoner har du fått fra folk?

– Det er alt mulig. De fleste nordmenn har godt innarbeida høflighet. Hvis man ikke har noe fint å si, sier man ikke noe. De som tar kontakt med meg, har bare hyggelige ting å si. Men jeg merker jo at det er mange som mener noe om meg.

Min tro frå Olavsfest: Edvardsen endar fort opp i kontroversar når han prøver å hjelpe

Lytt til podcaster her:

Tøft miljø

Miljøet i fengslet var utfordrende å finne seg til rette i, fortalte hun i intervjuet med Vårt Lands Håvard Nyhus.

– Jeg måtte forholde meg til et miljø med et helt annet verdisystem. En som selger narkotika og går rundt med gullkjeder, er mye mer verdt enn en rusmisbruker for eksempel. Jeg var liten og redd for å bli utstøtt og følte at jeg mista meg selv og mine egne verdier. Du kunne ikke snakke med de ansatte, da ble du en tyster som de innsatte ikke ville forholde seg til. Dette går ikke, tenkte jeg. Jeg må finne ut hvem jeg er og hva verdiene mine er.

Under fengselsoppholdet begynte hun å studere teologi. Det gjorde hun av både praktiske, men også mentale årsaker, forteller hun.

– Jeg måtte holde meg intellektuelt oppe. De fleste høyere utdanningene i dag krever tilstedeværelse. Så fikk jeg tips om at Teologisk fakultet er gode på å tilrettelegge. Først tenkte jeg at for å studere dette måtte jeg ha et avklart forhold til Gud og være klar for å være prest. Men heldigvis oppdaget jeg at teologi er så mye mer, det er både menneske- og allmennkunnskap.

Min tro frå Olavsfest: Frå bedehusland til imamkyss i Aserbajdsjan

Normalt rom

Materoppgaven hennes handlet om hvordan kristendom kan være en ressurs i kriminalomsorgen.

– Fengselsprestene gjør en fantastisk jobb. De er utenfor fengselssystemet og får derfor en unik tillit blant både ansatte og tilsatte. Jobben de gjør med andakt, gudstjenester, aktiviteter og samtaler, skaper et rom av normalitet i et system som over hodet ikke er normalt. En gudstjeneste er den samme i eller utenfor fengselet.

– Men kan man bli prest når man har sittet i fengsel?

– Jeg var nok litt naiv da jeg tenkte jeg skulle bli prest. Det ble vanskelig å få praksisplass. Det var en menighet som åpnet opp for at jeg kunne ha praksis hos dem. Men det skjedde da moren min ble alvorlig kreftsyk og det ble for mye å tenke på for meg. Derfor begynte jeg å jobbe i kriminalomsorgen.

Min tro frå Olavsfest: Måtte velje mellom ektemann eller å vere imam

---

Min tro

  • Dette er Min tro-­samtalene på årets Olavsfest, i Vår Frue kirke kl. 15.00:
  • Måndag 29. juli: Sherin Khankan i samtale med Ingeborg Misje Bergem.
  • Tysdag 30. juli: Per Oddvar «Prots» Hildre i samtale med Ingeborg Misje Bergem.
  • Onsdag 31. juli: Rune Edvardsen i samtale med Elise Kruse.
  • Torsdag 1. august: Veronica Orderud i samtale med Håvard Nyhus.
  • Fredag 2. august: Preses Helga Haugland Byfuglien i samtale med Berit Aalborg.
  • Laurdag 3. august: Charlotte Rørth i samtale med Håvard Nyhus.
  • Alle intervjua blir tilgjengelege som podkast og på vl.no dagen etter.

---

Les mer om mer disse temaene:

David Sviland

David Sviland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter