Nyheter

NRK spøkte med ordet «jødesvin» – vil ikke kalle det antisemittisme

Det kom sterke reaksjoner i sosiale medier etter at NRK publiserte en satirevideo der en mann ikke vil legge ordet «jødesvin» i Scrabble.

NRK Satiriks la i går ut en video på Facebook der en ung mann spiller Scrabble med en jøde, og kvier seg for å legge ut. Den jødiske mannen er utålmodig, før vi ser hvorfor motspilleren er nølende: Bokstavene hans staver ordet «jødesvin».

NRK og produksjonsselskapet Norske grønnsaker, som har laget videoen, ble umiddelbart beskyldt for både antisemittisme, dårlig humor og dårlig Scrabble-forståelse.

Sterke reaksjoner

Norske grønnsaker la ut videoen og skrev «tagg en jøde». I skrivende stund har videoen fått 744 kommentarer på Facebook.

En kommentar lyder: «Morsomt at NRK ennå tror vi lever i 1940. Lurer på hvordan verden hadde reagert hvis en annen religion eller etnisitet hadde blitt brukt og gjort narr av. Antisemittisme på sitt fineste. Flau over at sånt kommer fra en av Norges største rikskringkastings kanaler. Rett og slett flaut».

LES OGSÅ: Antisemittisme er et økende problem for unge europeiske jøder, ifølge studie

Støtte fra nasjonalister

Noen som derimot er begeistret for videoen er det nasjonalistiske partiet Alliansen, ledet av holocaustfornekteren Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

«Haha, valgkampen er i gang forstår vi! :) Søt liten sak dette fra våre Alliansen kandidater i Satirix. Norge først!» har Alliansen kommentert på Facebook-innlegget.

Dårlig Scrabble-forståelse

Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, reagerer mest på den «satiriske» videoens dårlige forståelse av Scrabble-spillets regler.

– Det ene er at det ikke er mulig med åtte brikker i Scrabble. Det andre er at dette ikke er et ord som står i Scrabble-ordboken, sier Kohn til Aftenposten.

Kohn mener samtidig at ordet «jødesvin» ikke burde brukes som skjellsord.

– Noen spurte på Facebook om det ikke var noen voksne hjemme i NRK den dagen. Det er den beste kommentaren jeg har lest om denne saken. I denne sketsjen ville jo ikke Scrabble-spilleren fornærme ved å legge ned ordet. Men er det noe en jødisk Scrabble-spiller ville tatt på strak arm, så er det ordet «jødesvin».

LES OGSÅ: Rapport: Urovekkende økning i antisemittisk vold

– Ikke antisemittisme

Charlo Halvorsen er underholdningsredaktør i NRK og sier at han skjønner at bare det å bruke ordet «jødesvin» i en sketsj er veldig sterkt.

– Jeg har forståelse for at en noen reagerer. Men dette er langt fra antisemittisme, bedyrer Halvorsen.

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter