Nyheter

Dyrebeskyttelsen mener kjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes

Importert halalkjøtt kan være slaktet uten bedøvelse. Dyrebeskyttelsen Norge mener dette kjøttet må merkes og ber Forbrukerrådet få på plass en ordning.

Halal butcher store in Amsterdam, Netherlands, Thursday March 31, 2011. The Dutch parliament may soon pass a law banning centuries-old Jewish and Muslim traditions on the ritual slaughter of cows, sheep and chickens. If the Netherlands does outlaw procedures that make meat kosher for Jews or Halal for Muslims, it will be the first country outside of New Zealand to do so in recent years. (AP Photo/Peter Dejong)

I Norge slaktes alle dyr med bedøvelse. De samme reglene gjelder ikke for importert kjøtt, ifølge Nationen.

Tidligere landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) har sagt at det ikke vil være mulig å få på plass et forbud mot import av halalkjøtt som er slaktet uten bedøvelse.

Dyrebeskyttelsen ber derfor om en merking av dette kjøttet.

– Forbrukerne må selv få lov til å velge dyr som er bedøvet før slakt. De fleste forstår at det er uakseptabelt å skjære over strupen på dyr uten bedøvelse, sier leder Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen i en pressemelding.

Den muslimske paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge (IRN) hadde i mange år en avtale med Nortura om sertifisering av halalslaktet kjøtt i Norge.

I 2017 besluttet Nortura at de ikke ville fornye avtalen de hadde med IRN. Dermed er det ikke lenger noen som foretar halalsertifisering i Norge.

Ifølge Nationen tror flere at det vil bli økt import nå som denne avtalen ikke finnes mer. Flere norske muslimer etterlyser en ordning for sertifisering av halalkjøtt.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter