Nyheter

Krystallenes mørke side

Interessen for krystaller som påstås å ha «helende egenskaper» vokser. Noen av de populære steinene kan være gravd ut av barnearbeidere i Kongo, andre kan indirekte finansiere terrorister i Afghanistan.

Salg av edelstenen lapis lazuli fra Afghanistan gir Taliban og andre væpnede grupper i området inntekter på omlag 170 millioner kroner i året, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Global Witness. Slike edelstener blir derfor kalt «konfliktmineraler».

I Norge kan man kjøpe en av de blå steinene for omlag 100 kroner, blant annet på nettsiden sariel.no, som omtaler den som en stein som kan «beskytte mot psykisk angrep, skjerming av negativ energi og returnere eventuelle negative vibrasjoner til kilden».

De ansvarlige for nettbutikken besvarte ikke Vårt Lands henvendelser i går.

– Jeg har aldri hørt at Taliban blir finansiert på den måten, sier John Rudshagen som har drevet mineralbutikken Bergmannen på Majorstuen i 25 år, og som også selger den afghanske steinen.

Han forteller at han vet om kriminaliteten som ligger bak handelen av edelstener, men sier at det er spesielt dyrere edelstener som fører til kriminalitet.

Mineralselgeren sier at det er kunder som spør ham hvor krystallene kommer fra, men at det er umulig for ham å vite nøyaktig opphavet til hver enkelt stein, og hvem som har utvunnet dem.

– Krystallene selges jo i tonnevis, og det er mange ledd på veien. Det kan gjøre steinene umulig å spore opp. Det finnes heller ingen sertifiseringsordninger for utvinning av edelstener, unntatt en prosessertifisering for diamanter, men selv den sertifiseringen skjer ofte på en ulovlig måte, fordi gruveeiere bare kan kjøpe slike sertifiseringer, sier Rudshagen.

LES OGSÅ: Han har kunder som er overbevist om at krystaller har spesielle energier.

Lite kontroll

Onsdag skrev Vårt Land at interessen for «helende krystaller» som bergkrystall, citrin og ametyst er økende i Norge, hovedsakelig blant kvinner.

Fordi steiner som blir solgt som «helende krystaller» ofte er utvunnet som et biprodukt fra gull- og diamantgruver, er virksomheten gjenstand for lite systematisk rapportering. Derfor er det vanskelig å få oversikt over hvor stor andel av de «helende krystallene» som kommer fra kritikkverdig gruvedrift, skriver det amerikanske magasinet New Republic. Ifølge New Republic er det barn ned i sjuårsalderen i Den demokratiske republikken Kongo som utvinner krystallene citrin, ametyst, røkt kvarts og turmalin som ender opp hos kjendiser i USA.

LES OGSÅ: En vannflaske med edelstener i bunnen skal ifølge produsenten «transformere vannet» ditt og «understøtte kropp og skjel».

Lovgiving

I 2021 skal EU innføre en konfliktminerallov, forteller Heidi Furustøl, leder i Etisk Handel Norge. EU-loven skal blant annet stille krav til at importbedriftene gjør aktsomhetsvurderinger.

– Dette betyr blant annet at importørene må kartlegge risiko for menneskerettighetsbrudd i leverandørkjedene sine, stoppe skade, gi erstatning og sette inn forbedringstiltak. Aktsomhetsvurderinger kan virke vanskelig, men det er det ikke, og det er nettopp det vi i Etisk handel Norge hjelper våre medlemsbedrifter med, sier Furustøl.

Et annet relevant tiltak er Etikkinformasjonsutvalget, som regjeringen har opprettet blant annet for å vurdere om næringsdrivende skal pålegges en informasjonsplikt knyttet til samfunnsansvar og oppfølging av leverandørkjeder.

– Dette utvalget skal hjelpe arbeiderne og de mest sårbare gruppene, som for eksempel barnearbeidere og vår tids slaver, sier Furustøl.

– Hva kan forbrukeren gjøre for å handle på en etisk måte?

– Forbrukeren kan spørre de som selger varene hvor det er fra. Det er ikke sikkert at selger har oversikt over det, men da kan det hende at selger starter med risikokartlegging av leverandørkjeden sin og setter i gang tiltak. Men det er først og fremst staten og næringslivets ansvar å passe på at varehandelen skjer på en etisk måte, slik at handelen lønner seg for mennesker, samfunn og miljø, sier Furustøl.

---

Krystaller

  • Krystallindustrien omsetter for omtrent 269 milliarder kroner i året.
  • Bergkrystall, som er klare og gjennomsikte mineraler av kvarts, ble i vikingtiden brukt som amulettsteiner og perler.
  • En rekke kjendiser og bloggere har de seneste årene snakket om sin fasinasjon for «helende krystaller».
  • Antall googlesøk på «crystal healing» har i USA doblet seg siden 2013.
  • I 16 prosent av 238 gruvedrifter i Den demokratiske republikken Kongo eksisterer det barnearbeid.
  • Fem millioner kilo edelstener ble utvunnet i Afghanistan i 2015. Blant mineralene var akvamarin, granat, kunzitt, lapis lazuli og turmalin.
  • Kilder: The Sun, New Republic, IPIS research. snl.no, USGS.gov

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter