Nyheter

Sommeren er høysesong for orgelmusikk

Mange kirker har konsertserier som er tilpasset turiststrømmen – og da jobbes dag og natt.

Bilde 1 av 2

I Tromsø tilbyr Ishavskatedralen tre konserter hver dag sommerstid. Kantor Linde Mothes forteller om høysesong på nivå med julen.

- Men tilbudet om orgelkonserter er enda større sommerstid. Vi har en ren orgelkonsert klokken 14.00, så har vi midnattssol-konsert kl. 23.00 - og 00.15 har vi konsert tilpasset sørgående hurtigrute som kommer rett før midnatt. På de to sene konsertene deltar også flere musikere, sier hun og forteller om et årlig tilbud på over 500 konserter.

Midnattssol

Det enorme antallet kommer av at turistbesøket i Tromsø nå har fordelt seg over hele året.

- Nå har vi fått Nordlys-turistene gjennom hele vinteren, og tilbyr midnattskonserter hver eneste dag. Det involverer 12-15 musikere og sangere og er blitt så stort at det beriker hele byens musikkliv fordi det sysselsetter så mange - og gjør at Tromsø får en større stamme av profesjonelle musikere. Det er vi litt stolte av å bidra til, sier hun.

Hurtigruteturistene gir karakterer til utfluktene underveis og konserten i Ishavskatedralen er på 2. plass - etter Nordkapp.

- Det blir mye jobb, både dag og natt?

- Ja visst, men det er bare hyggelig - og responsen er overveldende. Dette er den beste jobben jeg kan ha, sier kantoren i Tromsøsund menighet.

LES MER: Musikere i kø for å spille i kirken

Hurtigruta

Konsertprogrammet konsentrerer seg rundt norsk musikk.

- Vi presenterer mye musikk av nordnorske komponister, med innslag av samisk og kvensk musikk. Det er populært, og konsertene trekker fra noen titalls - til et par hundre tilhørere, forteller Linde Mothes.

I tillegg har Tromsø domkirke daglige konserter i sommer, tilpasset nordgående hurtigrute på ettermiddagen, med domorganist Hijoo Moon i spissen. Det er et omfattende, og økende musikalsk tilbud også resten av året.

Kristiansand domkirke tilbyr 50 konserter fra mai til september. Programmet er lagt opp etter cruisebåtenes anløp på havna, og tilbudet av orgelmusikk topper seg på sommerstid.

– Domkirken er åpen hver dag, og overraskende mange turister bruker anledningen til å få med seg musikkandaktene som også inneholder en kort tekstlesning og bønn, forteller domkantor Marianne Sødal Misje.

Hun benytter anledningen til å presentere norsk musikk på det flotte Klais-orgelet.

– Jeg har alltid med Bjarne Sløgedals Variasjoner over 'Å, hvor salig det skal blive'. Vår egen, tidligere domorganist gjennom 45 år fortjener en plass i programmet, sammen med Grieg. Nordiske folketoner preger programmet og jeg forteller alltid litt om bakgrunnen for musikken som presenteres – og får entusiastiske tilbakemeldinger fra konsertpublikummet, sier Misje.

Økende trend

Domkantor Kåre Nordstoga i Oslo påpeker at sommerkonserter på kirkeorglene ikke er et nytt fenomen. Oslo domkirke har et program på ti slike konserter i år.

– Jeg har spilt slike konserter så lenge jeg har vært organist, og i 1984 gikk jeg inn i en arv fra mine forgjengere. Men trenden er klart økende, noe jeg også tror skyldes tilfanget av nye, gode orgler de siste tiårene, sier han.

Han registrerer at instrumentet i seg selv har en spesiell status for mange mennesker.

– Orgelet har en følelsesmessig appell i seg selv, og en spennvidde i musikken fra det meditative til det storslagne. Jeg møter en inspirerende kjerne av takknemlige publikummere, og mange heier kanskje litt ekstra på det vi tilbyr fordi det er på siden av flertallskulturen. Sommeren er også en tid der musikkinstitusjonene er stengt, og de som er opptatt av tradisjonsmusikk har ikke veldig mye å velge i. Mange benytter seg også av den doble opplevelsen de får – møtet med kirkerommet i en tilpasset, musikalsk ramme, sier Nordstoga.

---

ORGELSOMMER

  • En rekke norske kirker tilbyr serier med orgelkonserter om sommeren.
  • I Tromsø tilbyr Ishavskatedralen og Tromsø domkirke fire konserter daglig, både rene orgelkonserter og konserter tilpasset turiststrøm og Hurtigrute-anløp, både sør- og nordgående.
  • I Kristiansand domkirke er det 50 musikkandakter med orgelmusikk som hovedinnslag, tilpasset cruise-båtenes anløpstider i havna.
  • Under Bergen International Organ Festival (Orgelsommer) tilbys 32 konserter i Domkirken, Mariakirken, Johanneskirken og i St. Paul katolske kirke.
  • Oslo domkirke tilbyr 10 lørdagskonserter med orgelmusikk.
  • Tønsberg domkirke har ukentlige orgelkonserter.
  • Nidarosdomen har internasjonal orgelkonsertserie gjennom sommeren.
  • Bodø domkirke har en serie på 8 orgelkonserter i sommer.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter