Nyheter

Vurderer å hente flere Syria-barn

Regjeringen ser om det er mulig å hente ­flere barn med tilknytning til IS, ifølge Erna Solberg. Hun utelukker mødrene.

– Det er på tide at alle kommer hjem.

Sitatet er fra barne-og familieminister Kjell Ingolf Ropstad som onsdag på NRK-programmet ­Politisk Kvarter kommenterte ­barna og mødrene med IS-tilknytning som fremdeles sitter i leirer.

Han fortalte at han har et ­tydelig mål om å hente alle hjem. Tre timer senere – på regjeringens halvårlige pressekonferanse – sa hans egen statsminister at hun ikke har intensjoner om å få både barna og deres mødre til Norge.

– Det å få barn hjem, er bra. Vi har prioritert de som er foreldreløse. Det å hente mødrene hjem har ikke vært regjeringens politikk, så langt. Det er heller ikke noe vi planlegger for ­øyeblikket, sa Erna Solberg.

Regjeringen «må se om det er mulig» å hente barna deres. Men Solberg kaller dette «en vanskelig situasjon».

– For det krever et samtykke. Vi har ikke noen autoritet som norske myndigheter å hente barn hvis foreldre ikke ønsker at vi skal gjøre det.

LES OGSÅ: Redd Barna frykter politisk spill om Syria-barna

Reagerer

Generalsekretær for Redd Barna Birgitte Lange synes utspillet til Erna Solberg er forkastelig, gitt kunnskapen vi har om tilstanden i Syria.

– I barnas perspektiv er det ingen tvil om at det beste alternativet er å hente både mødre og barn hjem, sier Birgitte Lange.

Redd Barna har siden februar vært tydelige til regjeringen på å hente både mødre og barn fra Syria til Norge. Organisasjoner som Unicef og Kirkens Bymisjon har sagt seg enige.

Svært bekymret

Onsdag uttalte tidligere generalsekretær i KFUK-KFUM, Irene Wenaas Holte og Une Bastholm, nasjonal talsperson for MDG, at de ønsket å hente hjem alle norske statsborgere fra leiren i Syria.

At det etter fire måneder ikke tyder på at regjeringen gjør noe mer, bekymrer Redd Barna-sjef Birgitte Lange.

LES OGSÅ: Etterlyser resten av Syria-barna: - Regjeringen gjør ingenting

Påkjenninger

– Det er snakk om svært små barn, og vi vet at de psykiske og fysiske påkjenningene til disse barna gjør at de har et enormt behov for spesialisert helsebehandling. Det haster, forteller Lange.

– Kun å hente barn uten mor vil få alvorlige konsekvenser for barna, mener Birgitte Lange.

For Redd Barna er det avgjørende å unngå at et barn må vokse opp med skyldfølelsen om at de ble hentet på bekostning av mor.

– Så må politi, påtalemyndigheter og andre instanser avgjøre om mødrene fremdeles skal være omsorgsperson til disse barna og om de skal straffeforfølges, forteller hun.

Politets sikkerhetstjeneste (PST) har anslått at det dreier seg om rundt 40 norske barn i Syria. Til nå har blant annet land som Russland, Frankrike, Kasakhstan og Kosovo hentet både kvinner og barn tilknyttet IS-krigere, tilbake til hjemlandet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Jo Arne Hansen Marvik

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter