Nyheter

Rekordmange høyreekstremister i Tyskland

Aldri registrert så mange høyreekstremister som nå, sier tyske myndigheter. Høyreekstrem innrømmer drap på tysk politiker.

Eksperter spår en oppvåkning av høyreekstreme, nynazistiske grupper i Tyskland.

45 år gamle Stephan Ernst innrømmet onsdag denne uka at han står bak drapet på den tyske lokalpolitikeren Walter Lübcke i begynnelsen av juni. Den pågrepne har tilknytning til det nynazistiske partiet NPD og andre høyreekstreme grupper, blant annet det voldelige nettverket Combat 18.

Etterforskerne undersøker nå om Ernst handlet alene, eller om han var en «sovende» som ble reaktivert av neo-nazistiske nettverk, eller om han var løsere tilknyttet ekstreme grupper på sosiale medier.

Ytterligere to menn er arrestert etter drapet på den tyske politikeren. En av dem er mistenkt for å ha solgt drapsvåpenet. Den andre er mistenkt for å ha formidlet kontakt mellom gjerningspersonen og våpenhandleren, skriver tyske medier.

Rekordhøyt

Antallet aktive høyreekstreme er rekordhøyt. Det viser årsrapporten fra den tyske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), som kom i dag.

24.100 mennesker er registrert som høyreekstremister i Tyskland. Halvparten – 12.700 blir karakterisert som potensielt voldelige.

Innenriksminister Horst Seehofer fikk rapporten i hånda i går. Han sa tidligere at drapet på Lübcke er «et angrep på oss alle

Direktøren i den tyske sikkerhetstjenesten, Thomas Haldenwang, har tidligere sagt at antallet er så høyt at de ikke klarer å overvåke dem alle.

Les mer: Kalt ytre høyres «vennlige» ansikt. Men det er en forkledning.

Fremmedhat

Men Stephan Ernst er blant dem som har blitt overvåket. Riktignok sier politiet at han falt utenfor radaren deres for ti år siden. Likevel kom navnet hans opp i delstatsparlamentet i Hessen, så sent som i 2016. Det var en representant for venstrepartiet Die Linke som brakte opp navnet hans.

Under en komité-høring om aktiviteten til den neo-nazistiske gruppa Nasjonalsosialistisk undergrunn, ble Stephan Ernst nevnt av en politiinformant. Han ble brukt som eksempel på de aktive høyreekstreme med voldelige tendenser som bor i byen Kassel.

Støttet Merkel

Lübcke ble skutt på kloss hold på verandaen hjemme. Ernst ble tatt etter DNA-spor på drapsstedet. Lübcke representerte Angela Merkels kristeligdemokratiske parti CDU, og han var ansvarlig for den regionale administrasjonen i Kassel, som ligger i delstaten Hessen.

Under flyktningkrisen i 2015 var han en varm forsvarer av Merkels politikk. Han ble et hatobjekt for høyreekstreme og mottok dødstrusler da han fordømte en demonstrasjon utenfor et flyktningmottak og da han uttalte at det var en moralsk plikt for tyskere å beskytte mennesker i nød.

Etter drapet har høyreekstremister og neo-nazier postet meldinger på Facebook og Twitter hvor de feirer at Lübcke ble drept.

LES MER: – Liten, men farlig bevegelse

Dødstrusler

En rekke tyske aviser har omtalt drapsmistenkte «Stephan E»s forbindelser til det ytterste høyre. Avisa Süddeutsche Zeitung skrev at den pågrepne har kommet med dødstrusler via sin YouTube-kanal, og at våpen ble funnet hjemme hos ham. Ifølge avisa skrev han en kommentar på YouTube i fjor: Enten må denne regjeringen gå av snart, ellers blir det dødsfall.

I årsrapporten fra tysk sikkerhetstjeneste blir 19.409 lovbrudd kategorisert som politisk motiverte og begått av høyreekstremister i fjor. Dette var omtrent like mange som året før. Blant fjorårets lovbrudd var det seks drapsforsøk, alle motivert av fremmedhat.

BfV har også registrert 32.000 venstreekstremister i Tyskland, en økning på 8,5 prosent fra året før, og anslår at 9.000 av dem kan være villige til å bruke vold. Det er like mange som i fjor.

Antallet politisk motiverte lovbrudd begått av venstreekstremister falt imidlertid kraftig fra 6.393 i 2017 til 4.622 i fjor.

LES MER: Tyske moskeer under angrep

Islamister og kurdere

Ved utgangen av fjoråret var det 26.560 islamister i Tyskland, en svak økning fra året før. Antallet religiøst motiverte lovbrudd ble imidlertid halvert fra 907 i 2017 til 453 i fjor.

Det var ingen islamistisk motiverte terrorangrep i Tyskland i fjor, men BfV understreker at en rekke planlagte angrep ble avslørt og stanset.

– Trusselsituasjonen i Tyskland er fortsatt spent og har stabilisert seg på et høyt nivå, skriver de i sin årsrapport.

To mistenkte arrestert

I kategorien «politisk motiverte forbrytelser, basert på utenlandsk ideologi», var det en kraftig økning i 2018.

BfV registrerte 1.928 slike lovbrudd, en økning på 62,4 prosent fra året før. De var først og fremst knyttet til kurdere som har demonstrert i protest mot Tyrkias militæroffensiv nord i Syria.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter