Nyheter

Ny KrF-topp er ukjent i partiet

Geir Morten Nilsen er et relativt ukjent navn i Kristelig Folkeparti når han i dag ventelig får jobben som partiets generalsekretær.

Geir Morten Nilsen er mest kjent som gründer. Han startet frimenigheten Tremorkirken på Sotra og etablerte Eiendomsmeglerguiden tidlig i sin jobb som sjef i konsernet rundt avisa Dagen.

For flere i det sentrale KrF-miljøet er Nilsen imidlertid et ukjent navn i partisammenheng. Et eget ansettelsesutvalg har jobbet med å finne ny generalsekretær, og partileder Kjell Ingolf Ropstad har selv stått sentralt i arbeidet.

Ingen i partiets ledelse ønsker å kommentere at Nilsen blir ansatt, men når partiet holder sin halvårlige pressekonferanse i dag blir han trolig presentert som ny generalsekretær, den øverste, administrative stillingen i partiet.

LES MER: Konsernsjef i Dagen blir generalsekretær i KrF

Trenger lagbygger

Astrid Aarhus Byrknes leder fylkeslaget i fylket som Nilsen kommer fra, Hordaland. Hun er positiv til at Nilsen er på vei til å bli KrFs generalsekretær.

– Da jeg leste det, tenkte jeg wow! Jeg har hørt mye bra om ham, at han er en lagbygger, en med ledererfaring og som har stor arbeidskapasitet. Når han går inn i noe, går han inn fullt og helt. Det er positivt nå. KrF trenger virkelig en lagbygger.

Sikter du til splittelsen rundt veivalget?

– Vi trenger å bygge KrF uansett hvor på skalaen en ligger, sier fylkeslederen, som selv ønsket at KrF skulle bli i sentrumsopposisjon, men til slutt falt ned på blå side.

– Vi trenger en frontfigur utenom partiledelsen som kan bidra med organisasjonsutvikling. Vi må satse på lokallag, og sikre at vi har nødvendig kompetanse. Der tror jeg at en mann som Geir Morten Nilsen kan bidra sterkt, sier hun.

Fra Johnson til Nilsen

Nilsen overtar etter Hilde Frafjord Johnson, som ble ansatt av Knut Arild Hareide. Den 7. mai gikk hun av som generalsekretær. Allerede i høst, da KrF valgte å søke regjeringssamarbeid med blant andre Frp, meddelte hun at det ikke var naturlig for henne å fortsette.

Samtidig som debatten om veivalget foregikk, var Geir Morten Nilsen ansatt i Dagen, som lenge har tatt til orde for at KrF burde samarbeide med Frp. Aarhus Byrknes mener at kontrasten mellom Frafjord Johnson som støttespiller for Hareide og Nilsen som støttespiller for Ropstad, ikke er så viktig.

– Jeg tenker man må bli kjent med personen først, og han har ikke vært frontfigur for Dagen, men mer på den administrative siden.

Tror du det kan være positivt at han er ukjent for mange?

Det er alltid fordeler med å være kjent, og ulemper ved ikke å være kjent. Det taler likevel til hans og partiets fordel at han kan få begynne fra bunnen av og gjøre et godt stykke arbeid, sier Astrid Aarhus Byrknes.

LES MER: Gründerpastor blir Dagen-sjef

Kraftprøven

Alt i høst står KrF overfor en kritisk oppgave ved det kommende kommune- og fylkestingsvalget. Men den nye generalsekretæren skal først og fremst bidra ved den virkelig store kraftprøven – stortingsvalget i 2021, når det virkelig gjelder for Ropstad og KrF-ledelsens nye prosjekt. Som generalsekretær vil han lede KrFs valgkampapparat.

Geir Morten Nilsen er broren til fotballklubben Branns trener. Som konsernsjef i Dagen fikk han i fjor en bonus på 2,25 millioner kroner da Mediehuset Dagen AS solgte tjenesten Eiendomsmeglerguiden til Schibsted. Bonusen kom ifølge Bergens Tidende på toppen av en årslønn på 1,1 millioner.

---

GEIR MORTEN NILSEN

  • Konsernsjef i Mediehuset Dagen AS siden 2008.
  • 41 år, bor i Fjell, på Sotra, gift, to barn
  • Som konsernsjef i Dagen fikk han i 2018 en bonus på 2,25 millioner kroner da Mediehuset Dagen AS solgte Eiendomsmeglerguiden til Schibsted. Salget ga konsernet solid overskudd i 2017.
  • Har vært hovedpastor i Tremorkirken, som er tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband.
  • Bror til hovedtreneren i Brann Fotballklubb, Lars Arne Nilsen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter