Nyheter

Frykter mer høyre-ekstrem terror etter drap

Bekymringene for høyreekstrem terror øker etter at politikeren Walter Lübcke ble drept. – Et angrep på oss alle, sier Tysklands innenriksminister Horst Seehofer.

2. juni ble politikeren Walter Lübcke skutt i hodet på kloss hold. Han ble funnet på terrassen utenfor huset sitt i landsbyen Istha. Drapet har rystet Tyskland – ikke bare på grunn av brutaliteten. Teorien om at drapet har noe å gjøre med Lübckes flyktningvennlige holdning, har sjokkert mange.

I helga ble en 45-årig mann pågrepet og siktet for drapet. Han blir i tyske medier omtalt som en kjent høyre-ekstremist under navnet «Stephan E». Tysk påtalemyndighet mener drapet var et høyreekstremt attentat.

LES MER: Mange håpet kirken ville blomstre etter DDRs fall. Det skjedde ikke

Støttet Merkel

Lübcke representerte Angela Merkels kristeligdemokratiske parti CDU, og han var ansvarlig for den regionale administrasjonen i Kassel, som ligger i delstaten Hessen. Under flyktningkrisen i 2015 var han en varm forsvarer av Merkels politikk. Han mottok dødstrusler da han fordømte en demonstrasjon utenfor et flyktningmottak og da han uttalte at det var en moralsk plikt for tyskere å beskytte mennesker i nød.

Etter drapet har høyreekstremister og neo-nazier postet meldinger på Facebook og Twitter hvor de feirer at Lübcke ble drept.

LES MER: Vær på vakt når de politiske kameleonene skifter farge

Dødstrusler

En rekke tyske aviser har omtalt «Stephan E»s forbindelser til det ytterste høyre. Avisa Süddeutsche Zeitung skrev at den pågrepne har kommet med dødstrusler via sin YouTube-kanal, og at våpen ble funnet hjemme hos ham. Ifølge avisa skrev han en kommentar på YouTube i fjor: – Enten må denne regjeringen gå av snart, ellers blir det dødsfall.

Dersom det viser seg at drapet er politisk motivert, er dette det første drapet på en tysk, aktiv politiker siden 70-tallet.

På en pressekonferanse tirsdag sa innenriksminister Horst Seehofer at et høyrekstremt angrep på en ledende representant for staten må få alarmklokkene til å ringe, og at det er et angrep på alle.

– Høyre-ekstremisme er et stort og alvorlig problem, sa han.

LES MER: – Skammen over krigen må ta slutt. Nå lever vi i en annen tid, vi kan ikke ta skylda for noe som skjedde for over 70 år siden, sier AfD-politiker

Combat 18

Påtalemyndigheten i Tyskland sa mandag at teorien om høyreekstremt motiv er styrket etter at etterforskerne har gransket 45-åringens historie og tidligere uttalelser. Mannen skal ha plantet en rørbombe utenfor et asylmottak i 1993. Han er knyttet til det nynazistiske partiet Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, og Combat 18, en militant, høyre-ekstrem gruppe.

Tallet 18 i gruppas navn henviser til den første og åttende bokstaven i alfabetet- A og H: Adolf Hitler. Medlemmene hamstret våpen, spredte ytre høyre-propaganda, oppfordret til væpnet kamp og la ut manualer for hvordan man lager bomber.

Combat 18 ble grunnlagt av medlemmer av British National Party på 1990-tallet. Den tyske delen av gruppa ble regnet som den farligste neo-nazistiske gruppa i Tyskland rundt årtusenskiftet, skriver avisa The Telegraph.

De siste årene har tysk politi fått hundrevis av rapporter om at de har gjenopptatt aktiviteten.

LES MER: Ytre høyres «vennlige» ansikt

Flere enn før

Forskeren Hendrik Puls sier til den tyske nyhetskanalen Deutsche Welle at det var neonazi-miljøer knyttet til Combat 18 i byer som Dortmund og Kassel på 90-tallet. Den drepte Walter Lübcke var ansvarlig for den regionale administrasjonen i nettopp Kassel.

Puls kommenterer også at neo-nazier har blitt mer synlige i de siste årene, særlig etter at det kom nesten en million flyktninger til Tyskland i 2015 og 2016.

– Tilbøyeligheten for å ty til vold har økt. Walter Lübcke ble utsatt for ekstremt mye hat i 2015. Man kan stille seg spørsmålet: Hvor mye skal til for at en person tar til våpen? I gitte situasjoner; ikke mye, sier han.

Den tyske journalisten Martin Bernstein mener en del ­«sovende« høyre-ekstreme aktivister ­etterhvert kommer fram. Han følger miljøet tett i jobben som reporter i Süddeutsche Zeitung. I et intervju med Vårt Land i januar mente han at det er flere ­grupperinger på det ytterste høyre enn før.

---

Politiker drept

  • 65 år gamle Lübcke ble funnet skutt i hodet på terrassen i sitt eget hjem nær byen Kassel like etter midnatt natt til søndag 2. juni.
  • En 45 år gammel mann er pågrepet og siktet for drapet, og et høyreekstremt motiv er styrket etter at etterforskerne har gransket 45-åringens historie og tidligere uttalelser.
  • Lübcke representerte det borgerlige partiet CDU, partiet til statsminister Angela Merkel.

---

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter