Nyheter

Danmarks KrF over sperregrensen

Kristendemokraterne (KD) stevner mot Folketinget.

Valglokalene i Danmark stengte klokken 20 mandag kveld. To valgdagsmålinger viser at KD kan komme tilbake til Folketinget for første gang på 14 år.

På Danmark Radios måling får partiet 2,3 prosent og på TV2s måling får KD 2,0 prosent. Sperregrensen i Danmark ligger på 2,0 prosent.

Falt ut

KD falt ut av Folketinget ved valget i 2005. Partiet kom under sperregrensen. Ved valget i 2015 stoppet oppslutningen på lave 0,8 prosent.

Kommer de over sperregrensen kan KD få fire representanter i Folketinget.

Ny leder

Da årets valgkamp startet i mai ble KD-leder Stig Grenov sykmeldt, og nestleder Isabella Arendt måtte steppe inn på meget kort varsel. Det er med den 26 år gamle statsvitenskapsstudenten i front at KD ligger ann til å gjøre et meget godt valg.

Grenov skal gå av i oktober, men har allerede nå pekt på Arendt som sin etterfølger.

Avvist

Valgdagsmåligene viser videre at rød blokk med Socialdemokratiet i spissen ligger an til flertall med 90 representanter i Folketinget.

Blå blokk, som består av regjeringspartiene ledet av Lars Løkke Rasmussen, ligger an til å få 75 representanter. Det ytterliggående høyrepartiet Stram Kurs ser ikke ut til å komme inn i Folketinget.

Prognose

Valgdagsmålingene til Danmarks Radio og dansk TV 2 bygger ikke på opptelte stemmer, men på svar fra 4.450 velgere som er blitt spurt utenfor stemmelokalene. Den første prognosen, som bygger på avgitte stemmer, kommer ved 21-tiden.

Flertall

Socialdemokratiet og partileder Mette Fredriksen ser ut til å få et forholdsvis klart flertall i Folketinget. Dersom dette blir resultatet, vil hun øyensynlig få oppdraget med å danne ny regjering. Dette er helt i tråd med den siste tidens meningsmålinger.

Doblet

Socialistisk Folkeparti (SF), som inngår i rød blokk, ligger an til å nesten doble antallet representanter i Folketinget. Innvandringskritiske Dansk Folkeparti ser ut til å bli mer enn halvert.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter