Nyheter

Paludan kan øke valgoppslutningen blant muslimer i Danmark

Koran-brenner Rasmus Paludan har skapt både frykt og større engasjement blant minoritetsvelgerne i Danmark.

Paludan er leder for partiet Stram Kurs, som vil ha et etnisk homogent Danmark. En av hans mest omstridte metoder er å brenne Koranen, gjerne i områder der mange av innbyggerne har minoritetsbakgrunn.

– Det har vært en atypisk valgkamp – en valgkamp man ikke har hatt lyst til å følge med på. Minoritetsfamilier har skrudd av TV fordi de ikke vil at Paludan skal si det han sier hjemme i deres egne stuer. De vil ikke at barna skal høre det, sier Asim Latif, leder for BABA, en organisasjon for minoritetsfedre.

Stor mobilisering

Samtidig mener han at Paludan har skapt et uventet stort engasjement blant minoritetsvelgerne.

– Det som har vært skikkelig bra denne gangen, er at polariseringen har vært så ekstrem at det har mobilisert mange som tidligere ikke var politisk bevisste. Det har vært utrolig mange initiativer blant minoritetene for å få folk til å stemme. Følelsen er at vi er nødt til handle, ellers skjer det noe fryktelig, sier Latif til NTB.

Uro for tilbakeslag

Han er likevel bekymret for hva som vil skje etter valget.

– Mange tenker at ved å stemme så får vi vår vilje igjennom. Jeg er redd mange blir skuffet og trekker seg tilbake hvis det ikke settes i gang tiltak for å samle opp og skape bevissthet om at virkeligheten ikke bare endrer seg ved å stemme. Det trengs større bevissthet om hva den demokratiske livsformen og styreformen går ut på, mener Asim Latif.

Stram Kurs kan komme til å få en oppslutning på over 2 prosent i valget neste onsdag, noe som vil bety at Paludan kommer inn på Folketinget, selv om flere av partiets merkesaker er i strid med den danske grunnloven.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter