Nyheter

Merkel advarer mot økende jødehat i Tyskland

Statsminister Angela Merkel er sterkt urolig for det hun opplever som økende jødehat i Tyskland. Hun sier kampen mot antisemittisme er blitt vanskeligere.

German Chancellor Angela Merkel speaks during a media conference at an EU summit in Brussels, Tuesday, May 28, 2019. European Union leaders are meeting in Brussels to haggle over who should lead the 28-nation bloc's key institutions for the next five years after weekend elections shook up Europe's political landscape. (AP Photo/Francisco Seco)

I et intervju med nyhetskanalen CNN sier Merkel at det alltid har vært et visst antall jødehatere i den tyske befolkning.

– Men dessverre er det, til denne dag, ikke en eneste synagoge, ikke en eneste barnehage for jødiske barn og ikke en eneste skole for jødiske elever som ikke trenger å bli beskyttet av tysk politi, sier Merkel.

Hun legger til at det beklageligvis er slik at Tyskland ikke har klart å håndtere denne situasjonen på en tilfredsstillende måte.

På spørsmål som dreide seg om økende populisme og antisemittisme, svarte statsministeren at slike forhold alltid må ses i en viss historisk sammenheng i Tyskland.

– Dette innebærer at vi må være desto mer på vakt enn andre, sa Merkel i samtalen med CNNs Christiane Amanpour.

Offisielle tall viser at antallet antisemittiske lovbrudd økte med 10 prosent fra 2017 til 2018, fra 1.504 tilfeller til 1.646. Tallet på voldshendelser mot jøder økte fra 37 til 62 i samme periode.

– Dette må vi gripe fatt i. Arbeidet er blitt vanskeligere, men det er nødvendig å fortelle våre unge om fortiden, om disse forferdelige hendelsene og hvorfor vi vil ha et demokrati. Vi må alltid klare å sette oss inn i en situasjon slik den oppleves av en annen, sa Merkel.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter