Nyheter

Kirkeseniorer legger press på Solberg

«Vi forventer en langt mer aktiv oppfølging. Det haster», mener 24 tidligere kirkelige ledere. De ber i brevs form Erna Solberg om å øke tempoet for å få barn av norske mødre knyttet til IS hjem til Norge.

– De norske IS-barna i Syria må hjem snarest mulig, noen er syke og kan dø, sier Irene Wenaas Holte til Vårt Land.

Den tidligere generalsekretæren i Norges KFUK-KFUM har sammen med to andre kirkeledere mobilisert en stor gruppe tidligere kirkelige ledere for å øke presset på statsministeren og regjeringen.

I denne gruppen er det blant annet biskoper, generalsekretærer, styreledere, bistandsledere, en kommunikasjonsdirektør og prester. Nå har de sammen sendt et åpent brev til statsministeren.

Bønn fra flere

– Unicef bønnfaller regjeringen om å handle – og preses i Den norske kirke gjør det samme, sier Wenaas Holte.

Sist uke gjestet generalsekretæren i FNs barnefond UNICEF Norge. Henrietta Fore hadde en tydelig oppfordring til regjeringen. Norge er godt forberedt og bør ta ansvar for å hente hjem barn av norske IS-krigere, sa hun og tilbød UNICEFs hjelp.

Sjefsbiskopen i Den norske kirke, Helga Byfuglien, satte skjebnen til de norske IS-barna på dagsorden påskedagsgudstjenesten i Nidarosdomen. På vegne av Den norske kirke ber Byfuglien statsministeren om å hente alle de norske barna hjem fra Syria, ikke bare de foreldreløse slik Solberg har tatt til orde for.

«Viser ansvar»

Nå følger gruppen med tidligere fremskutte kirkeledere opp sjefsbiskopens bønn. De mener statsministeren og regjeringen arbeider for sakte i saken om de norske IS-barna som sitter i oppsamlingsleirer i Syria:

– På initiativ fra en gruppe engasjerte kirke- og samfunnsaktører som tidligere har hatt lederfunksjoner innenfor nasjonalt og internasjonalt kirke- og samfunnsliv, oversender vi herved et åpent brev til statsministeren, skriver de i følgeskrivet til brevet som lørdag ble sendt Erna Solberg.

Presset de legger på Solberg formulerer de slik: «For oss er det svært avgjørende at Regjeringen nå viser ansvar og handlekraft i forhold til de norske barna (...) Vi forventer en langt mer aktiv oppfølging. Det haster».

Inntrykk

I selve brevet skriver de at «vi registrerer med uro at tida går uten at noe tilsynelatende skjer». De peker på at «det er skapt et inntrykk av at slik identifisering er et avgjørende hinder for å komme i gang med retur til Norge».

Kikeseniorene henviser til Vårt Lands oppslag sist mandag om tilbudet fra International Commission on Missing Persons (ICMP). Organisasjonen tilbyr i brevs form statsminister Solberg hjelp til å identifisere norske barn i Syria. Underskriverne av det åpne brevet ber om at ICMP brukes aktivt.

Utsatte

En av organisatorene bak det åpne brevet til statsministeren, er Tor B. Jørgensen, tidligere biskop i Sør-Hålogaland.

– Hvorfor dette brede engasjementet for de norske IS-barna i Syria?

– De er så få og utsatte, og norske myndigheter evner ikke å vise medfølelse, sier Jørgensen.

Salmepress

Irene Wenaas Holte sier kirkelig press mot en statsminister har ført fram før. I 2003 sa Kirke-Norge tydelig nei til at Norge skulle delta i den amerikanskledede invasjonen av Irak, og la gjennom flere aksjoner press på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).

Blant annet stilte 100 representanter fra Norges Kristne Råd opp utenfor høyblokka i regjerningskvartalet i Oslo og sang salmer mot Irak-deltagelse i en time vinteren 2003. Statsministerens kontor holdt på den tiden hus i høyblokka.

Norge deltok ikke med soldater i invasjonen av Irak.

– Nå håper vi et tydelig kirkelig press skal få Solberg til å få opp tempoet med å få IS-barna hjem, sier Holte.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter