Nyheter

Sri Lanka: Minnes terrorofrene i kirker

En måned har gått siden terroraksjonen som drepte mer enn 250 mennesker. I gråt og sorg ble ofrene minnet i går.

Sri Lankan Roman Catholic devotees pray out Side the St. Anthony's church, one of the sites of Easter Sunday attacks in Colombo, Sri Lanka, Tuesday, May 21, 2019. More than 250 people were killed in coordinated suicide bomb attacks at three churches and three tourist hotels on Easter Sunday that were claimed by the Islamic State group and carried out by a local radicalized Muslim group. (AP Photo/Eranga Jayawardena)

Katolikker i Sri Lankas hovedstad Colombo mintes i går de mer enn 250 menneskene som ble drept i terrorangrepene for en ­måned s­iden. Utenfor den ­katolske ­kirken St. Anthony’s Shrine tente de lys etter gudstjenesten.

Tre kirker og tre hotell var målet for terroristene som selvmordsbombere med tilknytning til IS tok med seg mennesker i døden. Stedet som ble hardest rammede var St. Sebastian-­kirken i Negombo, en by nord for hovedstaden. Der ble rundt 110 mennesker drept.

LES OGSÅ: Kirker åpner igjen etter terror

Soldater reparerer

Den første kirken som rammet var imidlertid St. Anthony’s Shrine der det i går var minnegudstjeneste. Blant de mange som deltok på guds­tjenesten var både pårørende og mennesker som ble direkte ­rammet av angrepene.

Inne i kirken står det stillas langs veggene, og i området ­patruljerer soldater med hunder. Det er også soldater som bruker stillasene når de nå reparerer skadene på bygningen.

LES OGSÅ: Terrorangrep mot kirker og hoteller ryster verden

Vakter ved kirkene

Kirker i øystaten var lenge stengt i frykt for nye ­angrep. Den katolske erke­biskopen i ­Colombo klaget på dårlig vakthold ved kirkene, og ­foreldre holdt sine barn hjemme fra ­skolene i redsel for nye angrep.

Myndighetene sier at trusselen om flere islamistangrep er tatt på alvor, og at sikkerhetsstyrkene har løst opp terroristnettverket som var ansvarlige for påskeangrepet.

Under strengt vakthold ble den første gudstjenesten hold 12. mai. Også noen kristne skoler har nå åpnet igjen.

LES OGSÅ: IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror

Satans mor

I går kom også opplysninger som tyder på at de srilankesiske terroristene i organisasjonen National Thowheeth Jama’ath (NTJ) fikk bistand fra utlandet. Etterforskere peker på at en type bomber kalt «Satans mor» ble brukt i angrepene. De er brukt av IS i Irak og Syria.

Bombetypen ble også brukt i terrorangrep i Paris (2015), i Manchester Arena i England (2017) og mot kirker i ­Indonesia (2018).

– Dette er ikke bomber som man lærer å lage på Youtube, sier en etterforsker ifølge ­avisen Strait Times.

De militante islamistene må med andre ord ha fått direkte opplæring.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter