Nyheter

Tilbyr gode gjerninger uten baktanke

I mai arrangerer menigheter over hele landet «godhetsuker». – Gode gjerninger bør være mer enn et evangeliseringsverktøy, mener Egil Svartdahl.

– Det blir fort mye prat i kirker og kristne settinger. Vi vil gjøre Oslo varmere og la handlingene våre fortelle hva vi tror på, sier Kjetil Bergerud Larssen.

Han er leder for Filadelfiakirken Oslos diakonale arbeid. For femte år på rad har de arrangert aksjonsuken «Alle på oppdrag». I første halvdel av mai har deltakere fra pinsekirkene i Oslo, Lillestrøm og Enebakk hatt felles dugnad for å gjøre praktiske godhetshandlinger i lokalområdet sitt.

– En tilbakemelding vi ofte får er at folk oppdager hvor lett det er å gjøre noe for andre. Vi håper det kan inspirere til en måte å leve på, ikke bare være noe som skjer tre uker i året, sier Larssen.

Kirken har blant annet pusset opp en ungdomsklubb, invitert rusmisbrukere og andre vanskeligstilte til grillfest i samarbeid med Evangeliesenteret – i tillegg til å utfordre både store og små til å bruke fantasien for å være hverdagshelter for andre.

– Vi er gode mot andre fordi Jesus var det. Det skal ikke være en baktanke eller skjult agenda, sier Larssen.

LES MER: Pinsevenner rammet av misjonsforbud.

Over hele landet

Filadelfiakirken er langt fra de eneste som arrangerer noe slikt. Gjennom organisasjonen Godhet Norge, som har utspring i IMI-kirken Stavanger, blir det gjennomført godhetsuker omtrent 40 steder over hele landet denne våren – de fleste av dem fra 20. til 24. mai. Her tilbyr frivillige medarbeidere alt fra husmaling og hagestell til gratis bilvask. Det er særlig eldre, enslige forsørgere og innvandrere som blir prioritert.

– Vi tror godhet skaper noe i seg selv. Jesus er vårt største forbilde. Han fortalte ikke bare om seg selv, men det står i Apostlenes gjerninger at han gikk rundt og gjorde godt. Det vil vi lære av, sier Norunn Kvamme Bakkebø, leder for Godhet Norge.

LES MER: Den nye sannheten om Smiths venner.

Mer opptatt av godhet

Pastor Egil Svartdahl i Filadelfiakirken Oslo kan ane en utvikling: At gode gjerninger har gått fra å være noe som kan bidra til å omvende folk, til at kristne har blitt mer opptatt av å vise godhet for godhetens skyld.

– I vår sammenheng har man vært opptatt av at mennesker skal komme til tro og bli frelst. Alle midler som kan hjelpe mennesker fram til dette har blitt sett på som gode. Da har vi kanskje sett for svakt på det at gode gjerninger har sin egen verdi, uavhengig av menneskers tro og hvilke konsekvenser det får, sier Svartdahl.

Han ønsker ikke å tone ned viktigheten av det kristne misjonsoppdraget og viktigheten av å forkynne slik at mennesker kommer til tro. Men når pinsemenigheter har hatt en tydelig vektlegging av Jesus og frelsesbudskapet, samt opplevelsen av Den hellige ånd, har man kanskje hatt en svakere skapelsesteologi, mener Svartdahl. Dette får konsekvenser for hvordan kristne forstår sitt eget oppdrag – også i arbeidslivet.

– Når Gud skapte verden ga han mennesket i oppdrag å forvalte det han hadde skapt. Tradisjonelt har vi kanskje tenkt «jeg er på jobben for å vitne for mennesker om troen, tjene penger som kan gis til Guds rike». Istedenfor bør vi tenke at jobben i seg selv kan være en måte å tjene Gud og mennesker på gjennom innsatsen som gjøres og verdiene som skapes der.

LES MER: KrF-nestleder Ingelin Noresjø om sin oppvekst i trosbevegelsen. – Jeg telte hvor mange jeg hadde frelst på ett år.

Håper på utvikling

Mens Filadelfiakirken har hatt aksjonsuker i fem år, har IMI-kirken arrangert godhetsuker siden 2006. At aksjonen gjennomføres fra Mandal i sør til Tromsø i nord er Norunn Kvamme Bakkebø storfornøyd med.

– Samtidig føler vi ikke at det har tatt av så mye som vi forventet at det skulle. Dette er så bra at alle burde være med. Med så mange menigheter og steder i Norge som ikke arrangerer, er potensialet kjempestort, sier lederen for Godhet Norge.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter