Nyheter

Undersøker tvangsreturer til Gaza

Vårt Lands artikler får konsekvenser: Nå undersøker Norge om tvangsreturnerte palestinere blir banket opp.

– Vi gjør undersøkelser vedrørende det omtalte tilfelle av en returnert person i Vårt Land som skal ha blitt anholdt. Vi har så langt ikke fått avklart hva som har skjedd, sier landrådgiver for Midtøsten, Are Hovdenak i Landinfo, som er utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon.

Han forteller at Landinfo ikke kan gå inn i enkeltsaker, men spør utenriksstasjoner om de kjenner til tilfeller der det har vært problemer.

LES MER: Tvangreturnerte risikerer å bli drept på Gaza. 

Meldeplikt til Hamas

Vårt Land har tidligere skrevet om en asylsøker som ble tvangsreturnert fra Norge til Gaza, via Jordan og Israel i februar. I Israel ble han utsatt for sju avhør over en toukersperiode, og i Gaza har han daglig meldeplikt til Hamas, ettersom han er mistenkt for å være kollaboratør.

– Det er godt å vite hvordan asylsøkere blir mottatt. Vi skaffer informasjon om grupper som kan være utsatte, og i den grad returnerte kan være utsatte, er det godt for oss å vite, sier Hovdenak.

Landinfo er uavhengig av utlendingsmyndighetene forøvrig, og kan verken instruere dem eller blande seg i enkeltsaker, men kan blant annet bli brukt som vitner i rettssaker.

LES MER: Krever svar om tvangsreturer.

Dødsstraff for sensitiv informasjon

Tidligere har Landinfo beskrevet hvordan personer som krysser grensen fra Gaza til Israel risikerer å bli betegnet som kollaboratører av Hamas, en forbrytelse som kan medføre dødsstraff i verste fall. Imidlertid er det uklart hvordan Hamas vurderer ulike grader av kontakt med israelske myndigheter.

– I de tilfellene der det har vært snakk om dødsstraff for kollaborasjon, har det dreid seg om personer som Hamas mener har hatt direkte kontakt med Israel og gitt sensitiv informasjon, sier Hovdenak.

LES MER: Sikkerhet første prioritet i Jerusalem. 

Lederlikvidering

Personer som har gitt opplysninger av militær betydning til Israel skal være mest utsatt.

– Det har særlig vært i perioder med militære trefninger med Israel. Hamas har for eksempel hatt mistanke om at noen har gitt opplysninger til Israel for å identifisere eller lokalisere ledere som er blitt likvidert, sier Hovdenak.

Gråsoner og press

Andre risikerer fengselsstraff, ifølge ham. Men det er også mange gråsoner.

– Myndighetene er klare over at det er mange former for kontakt med israelere, for eksempel gjennom handel, sier Hovdenak.

Mange palestinere som skal krysse over grensa for medisinsk behandling i Israel eller på Vestbredden opplever ulike typer for press under avhør i Israel.

– Folk kan bli presset til å gi informasjon de ikke ønsker å gi, og så vurderer Hamas om de har oppgitt farlig informasjon. Det kan føre til at man havner under mistanke, blir kalt inn til avhør, og lignende, sier Hovdenak.

Har ikke fått informasjon om returnerte

Landinfos vurderinger har imidlertid hittil ikke merket seg problemer for personer som ble returnert fra Norge gjennom Israel.
– Vi har ikke sett noe informasjon om returnerte som fikk problemer på Gaza.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter