Nyheter

Frp: Ekstreme koranskoler i Drammen. Utdanningsdirektør: Helt ukjent

Frp hevder at muslimske ettermiddagstilbud for barn og unge i Drammen er ekstreme koranskoler. Dette er ukjent for utdanningsdirektøren i byen.

– Det har kommet fram at i Drammen har de koranskoler som er drevet på en måte som er ganske skremmende. Barn som lærer ting som ikke er ­akseptabelt i forhold til n­orske verdier, sa Sylvi Listhaug til ­avisen ­Dagen da Fremskrittspartiets inn­vandringsutvalg la fram sin innstilling sist uke.

Dette er bakgrunnen for at ­utvalget foreslo å kartlegge og føre tilsyn med koranskoler i Norge.

Ukjent påstand

Men Drammens utdanningsdirektør, Lillian Eilertsen, kjenner seg ikke igjen i bildet som Frp tegner.

– Vi mener vi har god oversikt over det som skjer i kommunen. Skulle det være noe så har vi et godt samarbeid med politi og barnevern, sier Lillian Eilertsen.

Noen rene koranskoler har byen ikke, men både kristne, muslimer og sikher arrangerer ettermiddagstilbud for barn, med matservering, leksehjelp og ­religionsundervisning.

LES OGSÅ: Drar til islamistenes nye kampfront

Det ble derimot slått stort opp i mediene i 2016, da en gruppe drammenselever skulle ha overnattet i ­moskeen jevnlig. Det hele startet med en reportasje i LO-magasinet ­Fontene, der de fulgte politiets forebyggingskontakt i møte med en drammensskole. Her var de bekymret for at negativ atferdsutvikling hos noen elever hadde å gjøre med at flere av dem daglig besøkte Det Islamske Kultur­senter. Noen overnattet også.

Rykter

Lillian Eilertsen mener saken ble overdimensjonert, da det verken handlet om koranskoler eller noen form for fast overnatting i en moské.

– Vi fanget opp rykter om at noen barn overnattet i ­moskeen, og dette ville vi undersøke nærmere. Det viste seg at ­enkelte barn hadde benyttet seg av ­muligheten til å overnatte, ­etter å ha deltatt på Det muslimske ­kultursenterets SFO-tilbud. Noen hadde behov for leksehjelp de ikke kunne få hjemme, eller tilbrakte tid der på grunn av andre problematiske forhold i hjemmet. Uansett var det ikke grunn til å gå videre med noen bekymringssak overfor trossamfunnet.

Jevnlig kontakt

Eilertsen forteller at kommunen i ettertid har etablert et godt system for å fange opp bekymringsverdige forhold. De har jevnlig kontakt med ulike trossamfunn, politi og barnevern.

– Siden de forskjellige trossamfunnene også støttes med kommunale midler, som de må søke om, blir deres aktivitet fulgt opp av kommunen også her, sier direktøren.

LES OGSÅ: Sjarmoffensiv mot norske muslimer: Lanserer ramadan-kampanje

Så lenge ledere ved skolene ­eller barnehagene ikke melder om usunn aktivitet eller ­bekymringer, legger ikke kommunen seg opp i trossamfunnenes ­ettermiddagstilbud for unge.

– Men hvis Frp vet noe vi ikke vet, håper jeg de informerer oss snarest, sier Eilertsen.

Stoler ikke på

– Det kan godt hende det Eilertsen sier stemmer, men jeg har ikke så stor ­tillit til at de som jobber med sånt ­evner å ta tak i problemene. Det er så altfor mye berøringsangst. Det blir bare et kappløp i å finne bortforklaringer og unnskyldninger, mener Jon Helgheim, som ­bekrefter at uttalelsen gjengitt av NTB var basert på saken fra 2016.

– Vi mener det er bekymringsverdig når vi hører om barn som er på koranskolen nesten hele ­tiden, og til og med over­natter der, i stedet for å sosialiseres sammen med norske barn. ­Siden vi vet for lite om hva de driver med, ønsker vi en ­grundig kartlegging av praksis og ­omfang av koranskolene, ikke bare i ­Drammen men i hele landet, konstaterer Frps innvandringspolitiske talsmann.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter