Nyheter

Drepte presten og fem i menigheten

Menigheten var samlet til gudstjeneste søndag da væpnede ekstremister angrep katolsk kirke i Burkina Faso.

Morgengudstjenesten i den katolske kirken i byen Dablo nord i Burkina Faso endte med en blodig massakre. Seks personer i menigheten, blant dem presten, ble drept da væpnede menn angrep.

Det er det andre angrepet på kristne i løpet av to uker i det vestafrikanske landet i Sahel-regionen, som i økende grad er blitt boltreplass for islamister. I slutten av april ble en prest og fire andre drept i et tilsvarende angrep.

– Under messen, ved 9-tiden, kom væpnede personer inn i kirken. Folk forsøkte å flykte da skytingen startet, sier ordføreren Ousmane Zongo i Dablo.

Utenfor var det samlet rundt 20 væpnede menn som åpnet ild da flyktende kristne kom løpende ut.

LES MER: Den nye islamistfronten

Angrep alkoholsalg

Ifølge ordføreren satte de fyr på kirken, plyndret et apotek og noen andre butikker før de forsvant. En talsperson for regjeringen opplyser at angriperne også satte fyr på et helsesenter og ødela serveringssteder for alkohol.

– Disse terrorgruppene angriper nå religion, med det makabre mål å splitte oss, heter det i en erklæring fra de lokale myndighetene.

LES MER: Kirke angrepet

Strømmestiftelsen rystet

Generalsekretær Kristine Storesletten Sødal i Strømmestiftelsen er rystet over de siste angrepene mot religiøse mål, i et land og en region der de driver utstrakt utdanningsbistand:

– Søndagens angrep føyer seg inn i en økende tendens der kristne og andre troende blir angrepet av ekstremister. Vi er spesielt bekymret for hvordan islamister angriper skoler i Sahel-landene, fordi de ser utdanning og vestlig innflytelse som skadelig, sier Sødal.

Hun sier et økende islamistisk trusselbilde bidrar til at det de siste årene er blitt stadig mer risikofylt å arbeide med Strømmestiftelsens skoleprosjekter, men de har ingen planer om å trappe ned innsatsen.

LES OGSÅ: Adopsjonsdilemma i Burkina Faso

Unngår feltbesøk neste uke

Ingen grupper tok umiddelbart på seg ansvaret for søndagens kirkeangrep, som skjedde ikke langt fra grensen mot Mali, der en rekke islamistgrupper prøver å styrke sin innflytelse.

Sødal skal til Burkina Faso for å møte partnerorganisasjoner og utdanningsministeren om halvannen uke. Forverret sikkerhet gjør at hun denne gangen velger å ikke dra på feltbesøk.

– Den opptrappede volden fra islamister og andre ekstremister i Sahel rammer noen av verdens aller fattigste og mest utsatte land, i en tørkeutsatt region som stedvis er nesten ulevelig. Jeg tror vi bare har stett starten på den migrasjonsbølgen som vil komme herfra om ikke landene blir stabilisert og flere kommer ut av dyp fattigdom, sier Sødal.

Norge deltar militært

Norge har trappet opp innsatsen i Sahel de siste årene. Så sent som i slutten av februar deltok Norge i den internasjonale, USA-ledete militærøvelsen Flintlock i Burkina Faso, med «et mindre antall spesialsoldater». Hensikten var å «trene og mentorere» lokale styrker for å møte islamisttrusselen og andre utfordringer i regionen.

LES OGSÅ: Norske soldater i Niger

I den norske regjeringens Sahal-strategi fra i fjor heter det at «flere terrorangrep og økt irregulær migrasjon har lagt et økende press på Europa, særlig de siste to årene. Derfor har Norge interesse av at situasjonen ikke forverrer seg på kort sikt, men vi på lang sikt skal arbeide mot fattigdom og fremme stabilitet, langsiktig utvikling og godt styresett».

Positiv til norsk opptrapping

Sødal mener den norske Sahel-satsingen er svært positiv.

– Selv om en begrunnelse er å unngå storstilt migrasjon mot våre breddegrader?

– Ja, å styrke menneskers evne til å ha et godt og verdig liv der de bor, er i alles interesse. I utgangspunktet ønsker folk utdanning og et levebrød der de bor, understreker Strømmestiftelsens generalsekretær.

Tidligere har Burkina Faso vært regnet som religiøst tolerant. Over halvparten av befolkningen er muslimer, mens mer enn en fjerdedel er kristne.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter