Nyheter

Tragisk drap myknet frontene

Drapet på journalisten Lyra McKee under opptøyer i Derry skjærtorsdag har bidratt til forhandlinger som kan avslutte fastlåst konflikt i Nord-Irland.

Journalisten fra Belfast ble bare 29 år. Hun døde av skuddskader etter å ha blitt truffet mens hun dekket sammenstøt mellom politi og demonstranter i byen Derry i Nord-Irland ved inngangen til påskehelgen.

Drapet er beklaget av Nye IRA, en utbrytergruppe fra Den irske republikanske hær (IRA), etter at en tilknyttet 57-årig kvinne er arrestert for å ha avfyrt de dødelige skuddene.

LES OGSÅ: Murene skiller fortsatt

Prest: Snakk sammen

– Lyra har etter sin død forent mennesker av mange ulike bakgrunner. Jeg ber om at drapet får partene til å begynne å snakke sammen, til å endre på det som er rustent, og til å begynne på nytt, sa presten Martin Magill under begravelsen i St. Anne-katedralen i Belfast rett over påske.

I sorgen ble politiske motsetninger i den konfliktfylte, britiske provinsen lagt til side. Lederne for alle de fem viktigste katolske og protestantiske partiene i Nord-Irland deltok i begravelsen. Det samme gjorde Labour-leder Jeremy Corbyn.

LES MER: Langfredagsavtalen stanset blodbad

Ny forhandlingsrunde

Denne uken ble de fastlåste forhandlingene om maktdelingen mellom de protestantiske og katolske partiene i Nord-Irland gjenopptatt. Det skjer drøye to år etter at det lokale styret kollapset i januar 2017, etter strid om en feilslått og kostnadsslukende plan for fornybar energi.

Siden har flere forsøk på å gjenopprette styret og provinsforsamlingen Stormont mislykkes. Nå øker håpet om å komme ut av dødvanne. Med i de nye rundebordssamtalene er fem nordirske partier, samt Irlands utenriksminister Simon Coveney og den britiske regjeringens Nord-Irland-minister Karen Bradley.

LES MER: Troen definerte striden

Kamp om språk

Språklige og homofile rettigheter er blant stridsspørsmålene mellom de to største partiene og tradisjonelle erkefiendene, katolske Sinn Féin og det demokratiske unionistpartiet DUP.

Sinn Féin, som vil forene Nord-Irland med den irske republikken, går i front i kampen for en Irish Lanuage Act. De krever at det irsk-gæliske språket skal få en mer likeverdig plass ved siden av engelsk, på lik linje med posisjonen skotsk-gælisk har i Skottland og walisisk i Wales.

Dette blir motarbeidet av mange i det pro-britiske DUP, som ser på en slik språklig tilnærming som enda et skritt mot å forlate «ekteskapet» med Storbritannia til fordel for en irsk union. Det tolkes som en oppmykning at tidligere førsteminister Arlene Foster under partikonferansen i november snakket om behovet for å inngå en «kulturell avtale».

LES OGSÅ: Filosof: Drep Gud

Strid om homofile ekteskap

DUP er et parti der sosialkonservativ kristentro står sterkt, og partiet har hittil benyttet seg av en vetoklausul for å forhindre innføring en lov som tillater ekteskap mellom personer av samme kjønn.

Utviklingen går uansett i retning av å innføre rett til likekjønnede ekteskap, som io Storbritannia. I verste fall for DUP kan britenes parlament i Westminster presse gjennom en slik lov hvis forhandlingene strander nok en gang og det blir gjeninnført direktestyre fra London.

LES OGSÅ: Fengsel for abortpillekjøp?

Brexit skaper grenseproblemer

Bak det hele truer den britiske utmeldingen av EU. Spørsmålet om hva man skal gjøre med grensen mellom EU-medlemslandet Irland og Nord-Irland har vært en av de store hodepinene både for London, Belfast, Dublin og Brussel.

Ifølge en meningsmåling vil bare 28 prosent av nordirske katolikker stemme for et forent Irland hvis Storbritannia endrer mening og blir værende i EU, men dette øker til hele 53 prosent for union med Irland dersom det blir en hard brexit uten tollunion og indre marked.

DUP er et avgjødende støtteparti for statsminister Theresa May i det britiske parlamentet, men godtar ikke hennes forslag til brexitavtale. Spørsmålet er om de nå kan finne tilbake til samarbeidet med Sinn Féin, der partileder Mary Lou McDonald nå oppfordrer til en «balansert løsning som alle i Nord-Irland er komfortabel med».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter