Nyheter

Beskriver cruiseskip som Nord-Korea

Scientologikirkens cruiseskip Freewinds har langt større problemer enn et meslingutbrudd, mener eks-scientolog Geir Isene. Han forteller om arbeidskontrakter på en milliard år, og skrekkstraff for de som ikke innfrir kirkens forventninger. – Kontrakten har vi, men resten er løgn, svarer Scientologikirken.

Scientologikirkens skip Freewinds har vært i medienes søkelys den seneste uken, etter at det ble kjent at en kvinne på skipet ble smittet av meslinger. Skipet ligger nå i karantene ved den karibiske øya Curaçao.

Tidligere medlem av Scientologikirken Geir Isene har vært på skipet elleve ganger. Han forteller at skipets ansatte signerer kontrakter som varer i en milliard år.

– De som verver seg til å jobbe på båten gjør det frivillig, men det er ikke alltid gøy å være ansatt på Freewinds. Hvis du ikke møter forventingene, kan du for eksempel få beskjed om å gjøre rent maskinrommet, og da ikke se sollys på en måned, sier Isene.

– På lik linje som munker og nonner, er de som signerer kontrakten viet til skipets tjeneste for resten av livet. Det er som å flytte til Nord-Korea frivillig, sier han.

LES MER: Skal smugle høyteknologiske bibler til Nord-Korea

Brøt med kirken

Isene ble medlem av Scientologikirken da han var 18 år, og var i trossamfunnet i 25 år. I dag beskriver han seg selv som «kirkens største fiende i Europa», og har også skrevet bok om sin fortid i Scientologikirken.

For ti år siden var han den eneste i Norge som hadde oppnådd toppnivået OT 8 i kirkens rangeringssystem. Da han fikk tildelt den høyeste graden i kirkesamfunnet, fikk han for første gang møte kirkens øverste leder David Miscavige ombord på Freewinds. Det var også da han bestemte seg for å bryte med trossamfunnet.

– Jeg møtte mange rare mennesker underveis i reisen min i scientologi. Først trodde jeg at de bare var skruer i lokalsamfunnene som overdrev kirkens lære. Men da jeg møtte Miscavige, og fant ut at galskapen kom fra toppen, skjønte jeg at jeg måtte forlate organisasjonen, sier Isene.

Isene forteller at han selv i hovedsak hadde gode opplevelser på skipet.

– Det er fantastisk å være gjest. Veldig deilig å snorkle i Karibien, og utrolig hyggelig besetning. Som passasjer legger man ikke merke til at noen er der ufrivillig, sier han, med henvisning til historier om besetningsmedlemmer som har hatt vanskeligheter med å trekke seg fra arbeidet.

LES MER: PR-rådgiver slakter dåpsreklame

'Isene er en løgner'

I en e-post til Vårt Land svarer Scientologikirkens direktør for samfunnskontakt Karin Pouw, fra deres hovedkontor i Los Angeles, på påstandene fra Isene. Pouw kaller påstandene for ren løgn og propaganda. Hun skriver at journalisten heller bør se en video om skipet som kirken selv har laget, enn å stole blindt på Isene.

– Man trenger ikke å blindt akseptere løgn og propaganda fra Geir Isene. Han ble utvist fra religionen for mer enn en ti år siden. Isene var aldri medlem av Sea Org., og har ingen peiling på hva det innbærer å være det. Han vet ikke hva han snakker om, skriver Pouw. Hun kaller ham en «anti-scientolog».

– Geir Isenes uttalelse om lederen for Scientologikirken er fornærmede og viser Isenes antireligiøse hat. Millioner av scientologer rundt om i hele verden har kjærlighet og respekt for Miscavige og hans arbeid.

Talspersonen omtaler de langvarige arbeidskontraktene på skipet som et symbol på medlemmenes forpliktelse til trossamfunnet, i likhet med troskapsløfter i andre livssynssamfunn.

Geir Isene sier han ikke bryr seg om karakteristikkene av ham.

– Jeg bryr meg så utrolig lite om hva de mener om meg. Jeg kommer ikke med påstander, men erfaringer. Jeg er ikke på noen måte antireligiøs. Jeg er agnostiker. En spirituell person som jobber mye med å finne ut av fri vilje med tanke på universet, og jeg er klar på at reinkarnasjon er et faktum. Hun har ikke møtt meg, men jeg har møtt Miscavige, sier han.

LES OGSÅ: Faster gjennom russetida

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter