Nyheter

Krever ministersvar om tvangsreturer

SVs Petter Eide frykter tvangsutsendte til Gaza utsettes for en «interneringsstafett». – Justisministeren bør innføre returstans til han får undersøkt forholdene, sier han.

Stortingsrepresentanten frykter at Norge bryter flyktningkonvensjonen når palestinske asylsøkere blir returnert fra Norge til Gaza. Nå stiller Eide skriftlig spørsmål i Stortinget til justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Han vil be justisministeren vurdere en returstans til norske myndigheter får undersøkt forholdene nærmere.

Kallmyr må svare innen seks dager

Eide henviser til Vårt Lands sak fra torsdag i spørsmålet sitt, som må besvares av justisministeren innen seks virkedager. Dette er kladden som Vårt Land har fått tilsendt:

«Norske myndigheter har de siste årene tvangsreturnert avviste asylsøkere til Gaza, via Jordan og Israel (Vårt Land 1.5.19). Begge steder blir tvangsreturnerte internert og avhørt. For at Norge skal sikre sine menneskerettighetsforpliktelser må vi være trygge på at avhørsmetoder, forhold og lengde på interneringen, er innenfor rammene av norsk lov og EMK. Norge kan heller ikke tvangsreturnere til et krigsområde. Vil justisministerne stanse returene til Gaza i påvente av fred, og i påvente av uavhengige rapporter som viser at internering og avhør er i henhold til internasjonale forpliktelser?»

Risikerer dødsstraff

De returnerte sendes først til den norske ambassaden i Jordan, og transporteres til Israel med norsk politieskorte. I Israel ble en av de tvangsreturnerte internert i to uker ved en politistasjon nær Gazastripen, og avhørt gjentatte ganger med tøffe avhørsmetoder. I Gaza har mannen daglig møteplikt hos Hamas-myndighetene, ettersom de frykter at han er en israelsk kollaboratør – en forbrytelse som ifølge Amnesty medfører risiko for dødsstraff.

LES MER: Tvangsreturnerte blir banket opp

Det er en interneringsstafett

– Disse menneskene blir internert på tre, kanskje fire steder, først på Trandum, så i Jordan, så Israel, og til slutt i Gaza. Det er voldsomt, det er en interneringsstafett, sier Eide.

SV-representanten peker på et mulig brudd på det såkalte non-refoulementprinsippet – prinsippet i FNs flyktningkonvensjon om at man ikke skal bli tvangsreturnert til en situasjon der man kan utsettes for menneskerettighetsbrudd.

– Her har vi mistanke om overgrep både under interneringen på israelsk side, og når de overføres til Gaza og blir mistenkeliggjort av Hamas-myndighetene, sier Eide.

Tvangsreturnerte er ikke kriminelle

Han peker på at Norge ikke vet hvordan forholdene er under interneringen i Israel, om avhørsmetodene er menneskerettsstridige, eller om lengden på oppholdet er et problem.

– Det er viktig å huske at tvangsreturnerte ikke er kriminelle. Hvis du har søkt om opphold og ikke fått, har du ikke i seg selv begått en ulovlig handling. Hvis du ikke returnerer frivillig, oppholder du deg ulovlig i Norge, men du er ikke regnet som kriminell. Hvis disse blir behandlet som kriminelle i Israel, må vi sjekke dette opp mot Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), sier Eide.

Krig i Gaza

Han peker også på sikkerhetssituasjonen i Gaza. Det er kamphandlinger mellom Hamas og Israel, som særlig har blusset opp de siste månedene.

– I en konfliktsituasjon er det i alle fall ulovlig å tvangsreturnere. Jeg må stille spørsmålet om justisministeren vil innføre en returstans, i alle fall til forholdene er avklart og konflikten er opphørt, sier Eide.

LES MER: Israel og Hamas skal ha inngått våpenhvile

Stusser over at man går via Jordan

For stortingsrepresentanten er det en rekke ubesvarte spørsmål.

– Det er nok her for norske myndigheter å undersøke. Jeg stusser over at man går via Jordan, jeg forstår ikke hvorfor de må det. Hvis Israel for eksempel har pålagt Norge at de må ta dem via Jordan, for sikkerhetsklarering, stusser jeg over at Norge aksepterer en slik løsning, sier Eide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter