Nyheter

Vil bruke ny kirke til å nå skoleungdom

Link Arkitektur vant konkurransen om å få bygge nye Vennesla kirke. Juryleder vil bruke kirken til å jobbe målrettet mot elevene på skolen i nærheten.

Bilde 1 av 4

Når nye Vennesla kirke står klar om to år, vil videregående og ungdomsskolene i bygden ligge nærmest i en krans rundt kirken, forteller Gudmund Sagen, leder av juryen og byggekomiteen for ny kirke i Vennesla.

– Det er et behov blant skolene å bruke kirkerommet til ulike anledninger. Vi vil også forsøke å jobbe mer mot skolene etter skoletid for å ha aktiviteter for å gjøre at ungdommene søker til kirken på en naturlig måte, sier han.

Link Arkitektur forslag «Samklang» vant nylig arkitektkonkurransen om å bli den nye kirken i Vennesla, ifølge Fædrelandsvennen.

Nå blir hele menighetens arbeid samlet på en plass – i motsetning til dagens situasjon der kirken er ett sted, menighetslokalene et annet, og administrasjonslokalene et tredje sted.

Den endelige prislappen vil ligge på rundt 76 millioner kroner, skriver avisen Fædrelandsvennen.

LES MER: Klarer moderne kirkearkitektur å bevare det sakrale og kontemplative, eller kommer dagens praktiske behov i veien? – Noen kirker minner mer om en gymsal, sier Thomas Thiis-Evensen.

Sakralitet

Tre arkitektkontorer konkurrerte om å tegne nye Vennesla kirke. Ifølge juryformann Sagen var det lite som skilte dem, men Link Arkitektur ble valgt på grunn av innvendige løsninger som åpnet for utvidet funksjonalitet.

Mathias Wijnen, er en av arkitektene bak forslaget, sier at når kirkebygget står ferdig, vil den nye og gamle kirken fremstå samlet med gravlund og kirkebakke.

Den nye kirken skulle være fire ganger så stor som den gamle kirken. Derfor ble en av utfordringene at den nye kirken ikke også skulle bli fire ganger så massiv, og dermed overskygge det gamle kirkebygget.

– Vi brukte derfor tid på å finne ut hvordan vi kunne bygge kirken i et volum som videreførte den samme sakraliteten som det gamle kirkebygget, men også gi det en mer hverdagslig og menneskelig skala, sier han.

LES MER: 'Uerstattelige kulturminner står på spill'

Utfordring

Wijnen forteller at hovedutfordringen under konstruksjonen av nye kirkebygg er å ivareta det majestetiske og sakrale, samtidig som bygget både er praktisk for menighetene og tar hensyn til hverdagen til de ansatte.

– Løsningen ble at menighetsdelen skulle ligge sør mot byen og ta imot besøkende. Selve kirkedelen ble liggende på akse med den gamle kirken, med en fasade som har utsyn mot de grønne kollene, sier han.

– En stor del av Venneslas innbyggere er praktiserende kristne. Preger dette utformingen av kirken?

– I programmet skrev kirken at de ønsket å være en positiv kraft i lokalsamfunnet. Byen ønsket å komme inn. Det er noe vi har forsøkt å oppnå, i og med at menighetsdelen ligger vendt mot byen. På den store forplassen skal det skje ting som skal være synlig for alle som beveger seg forbi området, sier han.

Flerfunksjonalitet

Innvending er kirken formet som en arbeidskirke, med kirkerommet som det store unntaket. Ifølge Wijnen var flerfunksjonalitet viktig i utformingen.

– I dag er kirkens oppgaver mer enn å kun holde gudstjenester. Det er det som er den moderne kirken, påpeker arkitekten.

LES MER: Ingen kirker fra 1950-tallet er viktigere en Bakkehaugen kirke, hevder arkitekthistorikeren. Nå kan kirken bli tatt ut av vanlig bruk.

Miljøhensyn

Miljøet er blitt tatt hensyn til, ifølge Wijnen, ved å lage et kompakt bygg.

– Mindre arealer og mindre fasade fører til mindre energibruk til oppvarming, sier han.

Ifølge Wijnen frigjør dette også penger til kvalitetsmaterialer. Planen er at store deler av det nye kirkebygget skal bygges i tre.

– Juryen vurderte dette bygget som neddempet. Hvorfor valgte dere en slik løsning?

– Jeg synes ikke bygningen er så veldig neddempet. Den strekker seg godt mot himmelen. Vi forsøkte å unngå å gjøre bygningen så aggressiv i forhold til den gamle kirken, men som likevel selvsikker, innbydende og hyggelig å komme til.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter