Nyheter

Kommune snur: Nå blir det boller likevel

Skolelagsungdommene i Sirdal får servere boller under andakt likevel. Det melder kommunen i en pressemelding.

«Kommunen har i denne saken vært opptatt av å følge opplæringslovens bestemmelser om forkynning av religion i skolens tid. Sirdal kommunes mål er at skolemiljøet skal være godt for alle elever i Sirdalsskulen», skriver rådmann Inge H. Stangeland i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Stangeland skriver at bollenekten i Sirdal har blitt «blåst ut av proporsjoner» det siste døgnet, og sier kommunen har mottatt mange henvendelser.

– Var aldri total

Bollenekten, som først ble omtalt av avisen Dagen, handlet om at skoleelever på Tonstad skule i Sirdal kommune nektet skolelagsungdommer å servere boller på møtene sine, fordi det kunne bidra til å lokke ungdommer til å delta.

Flere skolelag på Sørlandet har opplevd det samme, blant annet på Oddemarka skole i Kristiansand.

Bollenekten i Sirdal var aldri total, skriver rådmannen i kommunen:

«Kommunen sendte skriv til skolene og skolelaget om at aktiviteten kunne fortsette som før, men anbefalte at servering under møtene ble tonet ned. Kommunen har ikke skrevet at det ikke kan serveres boller, men forstår det slik at boller har vært servert jevnlig, jamfør de mange oppslagene om «bollenekt».

LES MER: Mener boller lokker ungdom til andakt.

«Prisverdig»

Karl-Johan Kjøde er generalsekretær i Skolelaget. Han er glad for at Sirdal kommune nå har snudd.

– Det er prisverdig at kommunen nå ser ut til å trekke bolleforbudet. Jeg håper at kommunen og skoleledelsen også vil benytte anledningen til å formidle et utvetydig «dere er ønsket», slik at ikke lagsungdommer og annen elevfrivillighet sitter igjen med inntrykket at de er «til bry», skriver Kjøde i en tekstmelding til Vårt Land.

Bollenekten har skapt stort engasjement på sosiale medier. Mandag startet Skolelaget også en «bolleaksjon» på Facebook. Pengene går til Skolelagets arbeid.

– Er ikke det litt opportunistisk, Karl-Johan Kjøde?

– Vi er en innsamlingsbasert organisasjon som er helt avhengig av givere for å kunne gjøre jobben vår. Pengene som sådan går til arbeidet med å støtte ungdommer i våre lokallag. I en tid hvor elevenes organiseringsfrihet settes under press, er det særlig viktig at vi støtter dem. Derfor er jeg glad for at så mange også velger å vise sin støtte til ungdommene gjennom en gave, uttaler Kjøde til Vårt Land.

Tirsdag var det samlet inn omlag 20 000 kroner til Skolelaget.

LES MER: Bollenekt også i Kristiansand.

Boller til alle

Og det kom tross alt noe godt ut av bollekonflikten på Sørlandet:

Nå skal nemlig kommunen bestille boller til alle elever i Sirdalskulen.

«Det være seg elever som har matallergier eller ei», skriver rådmannen i pressemeldingen.

Ingeborg Misje Bergem

Ingeborg Misje Bergem

Misje Bergem er bokanmelder i Vårt Land. Hun er tidligere journalist i avisa og jobber for tida med en doktorgrad om fransk samfunnsliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter