Nyheter

Solberg takket KrF for makt – hyllet Hareide også

– Jeg må innrømme at vi kjempet litt for at dere skulle velge oss. Jeg ville gjort det samme på nytt igjen, sa Erna Solberg på landsmøtevisitt hos KrF.

– Jeg er glad for det valget dere gjorde. Ikke bare fordi jeg fortsatt kan være statsminister, men også ut i fra de utfordringene samfunnet vårt står overfor, sa statsminister Erna Solberg.

I hilsningstalen til KrFs landsmøte i Stavanger uttrykte hun respekt for det vanskelige året og retningsstriden partiet har vært igjennom.

– Retningsvalget skapte mye uro hos dere. Men også hos oss i Høyre. Ingen av oss tok så lett på at et nesten 60 år gammelt vennskap skulle går. Jeg må innrømme at vi kjempet litt for at dere skulle velge oss. Jeg ville gjort det samme på nytt igjen. For gode vennskap er faktisk verdt å kjempe for, sa hun til applaus fra salen.

LES OGSÅ: Hemmelige krisetall gir Hilde Frafjord Johnson stryk

KrFs prosess: «Ekte demokrati»

Solberg refererte til scenene fra direktesendte fylkesårsmøter, der det «både ble spist kaker og strikket».

– Det er sånn det norske samfunnet er. Det var ekte demokrati. Jeg har respekt for den prosessen dere gjennomførte, både politisk og demokratisk. Men etter en prosess er det aller viktigste at man bestemmer seg for å gå videre, sa hun.

Solberg hadde med seg kaker kjøpt hos den kjente bakeren Eddie Eidsvåg, som driver et lokalt ettervernsprosjekt ikke langt unna.

– Jeg har skjønt at kaker er viktig i KrF, sa hun.

Ros til «fremragende» Hareide

Overraskende for mange KrF-delegater, hyllet statsministeren også mannen som sto i spissen for å velte henne forrige høst: Daværende KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Jeg vil takke Knut Arild for et nært og godt samarbeid i mange år, både i opposisjon og posisjon. Vi har hatt våre uenigheter. Og det har gått «en kule varmt». Men jeg har lyst til å si at jeg har dyp respekt for det arbeidet du har lagt ned, også for skape en borgerlig regjering i 2013.

– Så vil du ha en litt annen regjering nå. Men uansett så har du gjort dette på en fremragende måte og det har vært et flott og godt samarbeid, sa hun.

Hareide fikk en varm klem fra henne etter talen. Han sier til Vårt Land at han er svært takknemlig for de ordene Solberg kom med.

Solberg om Hareide: «Jeg har alltid likt ham»

Etterpå utdypet hun overfor Vårt Land hvorfor også Hareide fikk ekstra oppmerksomhet i hilsenen til KrF.

– Hvor viktig var det for deg å bruke denne anledningen til å takke Hareide?

– Jeg tenkte at det var helt naturlig. Kanskje var dette var en av de få anledningene i en slik posisjon til å takke Knut Arild. Jeg har alltid likt ham, og har hatt et godt samarbeid. Selv om han har ønsket seg noe annet i høst, har han tydelig sagt at det ikke handlet om Høyre, men om Fremskrittspartiet, svarer statsministeren.

– Du sa i talen at du ville gitt KrF den samme hjelpen i en retningsstrid igjen?

– Ja, jeg vil alltid slåss for at borgerlige partier forblir på borgerlig side, svarer hun.

LES OGSÅ: Rød Ropstad-kritiker vant over blå fylkesleder

Godord på godord om fellesskapet

Fellesskapet mellom KrF og Høyre er stort, påpekte Solberg i hilsningstalen. Hun minnet om at de to partiene har lang tradisjon for samarbeid. Hun trakk frem ord fra Høyres tidligere statsminister Jan P. Syse om at samarbeid mellom KrF og Høyre får frem det beste i de to partiene:

– Høyre ble minnet om at livet er mer enn verdiskaping og penger. Og KrF ble minnet om at livet også handler om verdiskaping og penger. Vi har fortsatt litt å lære av hverandre på disse områdene, sa Solberg.

Kristendommens verdier

Grunnen til at samarbeidet har gått bra på borgerlig side, er i følge Solberg at partiene har respekt over hverandres utgangspunkt og deler noen grunnleggende verdier. Det gjelder enkeltmenneskets egenverdi – og synet på at alle som får en utfordring i livet får en ny sjanse. Dessuten står de sammen om at «kristendommen gir oss de verdier dette landet bygger på».

– Vi har verdier som forener oss – og det er grunnen til at våre partier kan nikke til hverandres standpunkter selv om vi ikke alltid er helt enig.

LES OGSÅ: Nå er Ropstad KrFs leder – her er makkerne hans

«Hengt hver for oss»

Solberg snakket frem KrFs innsats i regjering, der mannskapet «gjør en god og viktig jobb». Ikke bare for KrFs egne saker, men også for å løfte hele regjeringens prosjekt.

– Deres politikk er med på å gjøre en forskjell i folks liv. Den innsatsen fortjener applaus, sa hun.

Avslutningsvis trakk Solberg igjen fram ord fra avdøde statsminister Jan P. Syse om samarbeid:

– Det er sånn at hvis vi ikke henger sammen, så blir vi hengt hver for oss. Sånn blir det i samarbeid i regjering, sa hun.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter