Nyheter

Utålmodige KrF-ere krever handling: – Hent IS-barna hjem nå

I KrF er det bekymring for at regjeringas handlingsvegring i saken om IS-krigernes barn er bevisst. Nå mener de at det må komme en løsning på plass.

– Dette er en vanskelig situasjon, og jeg har skjønt at regjeringa jobber med saka. Men nå begynner folk å bli utålmodige, det må komme en løsning snart. Det er våre barn, som vi har ansvar for. Vi har gitt regjeringa arbeidsro, men tida for arbeidsro begynner å renne ut, sier KrFU-leder Martine Tønnessen.

Hun snakker om barn av norske IS-krigere som befinner seg i Syria. Noen foreldreløse, noen sammen med en eller begge overlevende foreldre.

– Barna påføres traumer dag for dag. Jeg er utålmodig. Så er det viktig at vi ikke objektiviserer barna, jeg forholder meg til dem som om de skulle være mine egne barn. Nå gjør vi barna til en politisk sak. Vi kan ikke la dem lide for å vise at vi ikke liker IS. Å bruke et halvt år på å hente dem ut er uholdbart, sier fylkesleder Erik Næs i Telemark KrF.

Bollestad: – Dette er våre barn

Det ligger ingen resolusjoner på bordet under KrFs landsmøte som dreier seg om IS-barna. I landsmøtegangene er det likevel en tydelig forventning om at KrF i denne saken må stå krystallklart på at barna må hentes hjem og sikre fortgang i saken. Bollestad ble møtt av tydelige forventninger om at hun ville ta opp spørsmålet i sin tale fredag. Det gjorde hun:

– Barn velger ikke foreldrene sine. Det gjelder også unger som er barn av IS-krigere. Og det gjelder barn som har mødre som har reist til Syria og stilt seg til disposisjon for IS. De har ikke valgt – de er barn, og de er våre barn. Vi har hele veien sagt at vi skal ta ansvar for dem som trenger det, sa hun.

– Det er mange utfordringer og mange dilemmaer. Samtidig er jeg glad for at statsministeren har sagt at vi skal gjøre det vi kan for å hente barna hjem. Så skal vi prioritere de mest sårbare først – det er de som er foreldreløse. De kan bli utsatt for menneskehandel, vold, kriminalitet og salg, sa Bollestad, som også trakk fram viktigheten av å forbedre forholdet i leirene generelt.

– Det er mange barn som ikke skal til Norge. Men det er vårt ansvar å hjelpe, fordi vi har sett hvordan de lever. Vi kan ikke fraskrive oss ansvaret for å bruke bistandspenger og hjelpe barn i nød. Det ansvaret må vi ta, selv om de barna ikke er norske, sa hun.

Kritikk mot Solberg

Statsminister Erna Solberg gikk denne uka ut og sa at regjeringen primært ville sørge for en løsning for de foreldreløse IS-barna. Det har vekket reaksjoner både i Frp – som i utgangspunktet ikke ønsker å hente disse barna – og KrF, som mener at det ikke går langt nok.

– Jeg mener det er stor forskjell på en regjering som sier at vi skal gjøre alt vi kan for å beskytte barna vi har ansvar for selv om det er vanskelig og en regjering som bare fokuserer på problemene for så å åpne døra på gløtt for å hjelpe «hvisomatte dersomatte». Jeg mener at regjeringen har vært for mye på det siste sporet, sier sentralstyremedlem i KrF Hilde Ekeberg.

LES OGSÅ: Presset øker i KrF for ja til alle IS-barna

– Jeg begynner å bli utålmodig og syns det har kommet litt sprikende signaler fra regjeringa, sier Trondheim KrFs Geirmund Lykke, som sier han er trygg på at Solbergs uttalelse om at man vil prøve å hente hjem de foreldreløse barna er reell. Men han mener det ikke er nok.

– Jeg strever med å godta det. Jeg ser at det er utfordringer knyttet til ikke minst foreldrene, kanskje primært fedrene. Men i de tilfellene der far er borte er saken åpenbar i mine øyne. Hvis mødrene har deltatt i krigshandlinger må man gjennomføre etterforskninga som kreves og straffeforfølge. Det er ikke snakk om noe amnesti, sier han.

Frykter innstramming

Ekeberg frykter at resultatet av saken vil bli en ytterligere innstramming i innvandringspolitikken, utover det man ble enige om i Granavollenerklæringa.

– Jeg er veldig bekymret for at man nå snakker om å endre regler for familiegjenforening og er redd for at dette kan være en snik-innstramming av innvandringspolitikken som vil komme på toppen av de innstrammingene som ble forhandlet mellom partiene, sier Ekeberg. Flere andre Vårt Land snakker med fredag gir uttrykk for det samme.

– Alle må stå til ansvar for det de har gjort. Men vi kan ikke gjøre barna til et middel for å hindre foreldrene i å komme til Norge. Jeg er redd for at de blir et middel og et objekt for å unngå dette, i stedet for å sees som selvstendige subjekter med rettigheter, sier Erik Næs.

LES OGSÅ: To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem

– Hvis det er behov for å avgrense med tanke på familiegjenforening kan det gjøres separat. Det kan ikke bli slik at frykten for familiegjenforening gjør at vi etterlater barna i flyktningleire på livstid, sier Lykke. Han påpeker at barna når de blir 18 vil ha krav på å komme til Norge, og er bekymret for hvilket syn de da vil ha på landet som etterlot dem i leirene da de var små. Norske myndigheter må tenke lenge på konsekvensen av å la dem bli, mener han.

KrFs justpolitiske talsperson Geir Toskedal avviser at dette har vært diskutert.

– Det har ikke vært noe tema. Justisministeren må gjennomføre Stortingets vedtak og det foreligger ingen sak om innstramming i familiegjenforeningsregelverket i Stortinget. Men det er klart at dette er en vanskelig situasjon og at vi også må ta sikkerhetspolitiske hensyn, sier Toskedal. Han påpeker at Norge alt har et lovverk som gjør det mulig å straffe tidligere IS-krigere.

LES OGSÅ: Redd Barna: Også IS-barnas mødre må hjem

Juridisk dilemma

Toskedal sier KrF har saken høyt på agendaen og at han i flere uker har jobbet tett opp mot justisminister Jøran Kallmyr. Kallmyr har vist tydelig at regjeringa ønsker å hente barna hjem så raskt som mulig, ifølge Toskedal.

Stortingspolitikeren sier det er mye som gjør det vanskelig å hente barna hjem. Det må gjennomføres DNA-tester for å sikre at barna er dem man tror de er, det trengs fødselsattester, Norge kan ikke risikere å ta med seg barn som ikke selv er eller er barn av norske statsborgere. Norge har heller ikke mulighet til å hente ut barn mot foreldrenes vilje. Men han uttrykker at dette er tungt prioritert av KrF.

LES OGSÅ: Mener IS-barna er vår tids 'tyskerbarn'

– Ja, det er et helt tydelig krav for oss at vi må få disse barna til Norge. Vi har fått gjennomslag for dette i regjeringa, og starter med å hente hjem de foreldreløse barna. Så er det slik at ikke alle automatisk har norsk statsborgerskap, så det er en del som må avklares, sier han.

– Det er lett å tenke med hjertet i en slik sak, men når vi begynner å undersøke ser vi at vi har utfordringer. Det er likevel ingen unnskyldning for ikke å gjøre noe, det er høyt trykk i denne saken for å finne en løsning, sier Toskedal.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter