Nyheter

Bollestad, Frp og krigsbarna

Olaug Bollestad holdt en hjertevarm tale om å hjelpe barna av IS-krigerne. Men de konkrete løftene uteble og i bakgrunnen mumles det om hvor vanskelig det er å få barna hjem.

Med sangen om den legendariske uteliggeren i Stavanger, «Tore Tang», ljomende fra høyttalerne ble Bollestad klappet fram. Hun innledet med å fortelle gripende om ektemannes sykdom, dugnad i lokalsamfunnet og hvor viktig det er å stille opp for hverandre.

LES OGSÅ: Utålmodige KrF-ere krever handling: Hent IS-barna hjem nå

Under tittelen «Et KrF som bryr seg – Det handler om mennesker» snakket hun seg varm om norsk ansvar for barna av IS-krigere. Slik sa Bollestad det selv: «Disse ungene er ikke IS-unger – de er våre unger, og KrF har hele veien ment at det er vårt ansvar og plikt å hjelpe dem».

Kanskje er det ikke så overraskende at nettopp denne delen av talen høstet mest spontan applaus. For blant KrFs velgere er det et massivt krav om å hente barna hjem. Åtte av ti KrF-velgere mener regjeringen bør spille en aktiv rolle for å hente barna. Faktisk er det Venstres og KrFs velgere som er aller mest opptatt av disse barna. Henholdsvis 88 prosent av Venstres og 81 prosent av KrFs mener dette. Tallene er noe lavere for SV, Ap og Sp. Høyre og Frps velgere er mest kritiske.

Konkret

Men det var lite konkret i Bollestads tale. Hun understreket at det ikke må være noen tvil om at regjeringen jobber med løsninger for barna. Og at KrF vil sette barna først.

Samtidig understreket Bollestad at det er mange krevende avveininger. Og hun vektla at vi har et like stort ansvar for de andre barna. Nettopp det siste argumentet har Frp brukt for å peke på at dersom vi skal hjelpe flest mulig, kan vi ikke bruke alle pengene på å hente hjem «de norske barna». Pengene bør gå til bistand for å hjelpe flest mulig «der de er». Det er vanskelig å si om Bollestad egentlig mener dette også.

LES OGSÅ: Velger bort kranglesaker i KrFs debatt

Strenge regler

I deler av KrFs stortingsmiljø pekes det dessuten på at krigsbarna er papirløse og at de kanskje må DNA-testes. Denne informasjonen kommer fra justisminister Jøran Kallmyr. Han er regjeringens tøffeste mann på innvandringspolitikk og er i sin fulle rett til å instruere både KrF og Venstre om hvordan reglene fungerer. Det kan gjøre de to små partiene maktesløse og få dem til å gå seg vill i krevende avveininger.

Også Frps innvandringspolitiske talsmann har helt salt i sårene ved å peke på at svært få barn har papirene i orden. Og at det dermed er vanskelige å ta barna til Norge.

I KrFs sentrale miljø er det få som nå sier at det kan gjøres unntak for de små barna, selv om de ikke har papirer. Dersom viljen er der. Hadde KrF vært i opposisjon ville de selvsagt pekt på nettopp dette.

LES OGSÅ: Én av disse kan ryke ut av KrFs nye sentralstyre

Tøffe Kallmyr

Men norsk innvandringspolitikk styres med hard hånd av Frp og Jøran Kallmyr. Og Frp skal også kunne leve med de vedtakene som regjeringen til en hver tid gjør.

Flere av de som var på talerstolen takket Bollestad for en tale der hun tok opp situasjonen for barna av IS-krigere. Trude Brosvik sa blant annet at saken både kan være en prøvestein og en snublestein for hvordan KrFs verdier står seg i samarbeid med Frp og Høyre i regjering. I landsmøtekorridorene ble det sagt av flere at partiets velgere ikke vil forstå det dersom barna ikke blir hentet hjem i rimelig tid.

Vilje til kamp

Kjell Ingolf Ropstad roste Olaug Bollestad for hennes kamp i de interne regjeringsdiskusjonene. Både Bollestad og Ropstad kan trenge sin vilje til å kjempe i tiden som kommer. For selv om Erna Solberg er på glid i spørsmålet om krigsbarna, er saken langt fra avgjort. Det finnes mange praktiske måter å trenere prosessen med å hente dem hjem. Og det er lett å gå seg vill i Jøran Kallmyrs mange forordninger.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter