Nyheter

Naboene protesterte mot moskeen – så tok det fyr

Den muslimske menigheten i Egersund tok over bedehuset «Evangeliehuset» for å bruke den som moské. Nå protesterer de mot politiets antydning om at bygget ikke var påtent.

Bilde 1 av 3

– Jeg reagerer på at politiet går ut og sier at det ikke er noe mistenkelig på dette tidspunktet, sier advokat Svein Erling Jensen. Han representerer Egersund muslimske samfunn som pusser opp bedehuset «Evangeliehuset» for å bruke det som moské.

Rett før påske fikk bygget, som ligger i Egersund sentrum, store skader da to branner brøt ut i løpet av én natt.

Det muslimske trossamfunnet tok over bygget i 2019, etter at det hadde stått tomt og ubrukt i årrekke.

Kun dager før brannen, meldte Dalane Tidende (DT) at byggets naboer protesterte mot at det skulle bli moské. De mente at det måtte søkes om bruksendring dersom bygget igjen skal tas i bruk som menighetslokale. Protestene ble avvist av kommunens administrasjon.

LES OGSÅ: Vil fly 100 prester til Tyrkia

'Rart tidspunkt'

Asbjørn Stokkeland bor kun et par hundre meter unna hendelsesstedet. Han forteller at han hørte uvanlig mye lyd utenfor vinduet sitt den morgenen. Da fulgte han lyden bort til moskeen, og var vitne til at flammene sto gjennom taket.

– Det er trist at noe som dette kan skje. Jeg er spent på utfallet av etterforskningen, og håper at det er en naturlig årsak, sier han til Vårt Land.

Egersund-mannen forteller at mange synes brannen kom på et merkelig tidspunkt.

– Bygget har blitt brukt til menighetsforsamling i mange år, så skjer dette rett etter at det ble bestemt at det skal bli en moské. Det er et litt rart tidspunkt. Også skjer det to ganger på én natt, sier han undrende.

Sympati

– Jeg synes det er helt flott at bedehuset blir til moské. Ett sted må de jo ha moskeen sin, mener Stokkeland.

Han delte et bilde av hendelsen på Facebook, og under innlegget har det kommet inn flere reaksjoner fra hans vennekrets.

– Trist med tanke på alt arbeidet de har lagt ned i lokalene for å få til et lokale der de kan samles, kommenterer Hanne Christine Berg.

LES OGSÅ: Norsk journalist lurt til å hjelpe israelsk etterretningsagent med å sverte Smiths venner

Mistanke om brannstiftelse

Det er flere enn Stokkeland som har antydet at brannen var påsatt. Men allerede før slukkingen var ferdig, meldte politiet i Egersund at «det var ingen indikasjoner på at brannen er påtent».

Nå har styrelederen i Egersund muslimske samfunn, Zafar Rashid, skaffet seg advokathjelp. Advokaten mener lokalpolitiet har gjort en dårlig etterforskning.

– Jeg synes ikke det lokale politiet skal fortsette å etterforske denne saken. De har nærmest konkludert før saken er startet. Jeg vil derfor sende et brev for å be om at politi fra utenfor Egersund etterforsker saken videre, sier Rashids advokat Svein Erling Jensen til DT.

Tre dager etter brannen skrev lokalavisen at heller ingen var mistenkte i saken. Videre meldte de at brannteknikere startet undersøkelsen av lokalet onsdag 24. april.

LES OGSÅ: Kritiserer shinto-inspirert ryddemani

I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at den muslimske menigheten i byen protesterte mot politiets henleggelse. Politiet har ikke henlagt saken, men sa ved et tidig stadium av etterforskningen at «ikke noe tydet på at det har skjedd noe kriminelt».

---

Moské i brann

  • Moské i brann Natt til fredag 12. april oppsto det brann to ­ganger i et eldre bygg under ­oppussing.
  • Brannen blusset opp igjen én time etter første slukning. Ifølge brannvesenet skal det ha vært to separate branner.
  • Bygget var tidligere et ­bedehus som skal rives i fremtiden for å gjøre plass til nye leiligheter, og skulle i mellomtiden være en ­moské for Egersund muslimske samfunn.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter