Nyheter

Paven fordømmer Sri Lanka-angrep

Pave Frans fordømmer angrepene mot kirker og hoteller på Sri Lanka og ber for alle som er berørt.

Pope Francis, center, delivers his "Urbi et Orbi" ("to the city and the world") message, in St. Peter's Square at the Vatican, Sunday, April 21, 2019. Pope Francis celebrated Easter Mass on Sunday, marking the most joyful moment of the year for the faithful even as the church faced a fresh round of bloodshed targeting Christians in Sri Lanka. (AP Photo/Andrew Medichini)

Paven sa han var trist og at han sender sine tanker til ofrene.

– Jeg mottok i dag med tristhet nyheten om angrepene, på første påskedag, som medførte sorg og smerte, sa pave Frans foran titusener av frammøtte på Petersplassen i Vatikanet.

– Jeg ønsker å gi uttrykk for min hengivne nærhet til det kristne samfunnet, som ble angrepet idet det var i bønn, og til alle ofrene for slik grusom vold, sa paven, som ba for ofrene:

– Jeg ber Herren ta imot alle de som på tragisk vis ble drept og jeg ber for de sårede og for dem som lider som følge av denne dramatiske hendelsen, sa pave Frans.

Paven ble på første påskedag, en dag som i henhold til kristen tro er en gledens dag, observert med et svært alvorlig ansiktsuttrykk før han talte til forsamlingen.

LES OGSÅ: Over 200 drept i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka

Libya

I sin tradisjonelle årlige «urbi et orbi»-tale, som er latinsk og betyr «for byen og verden», oppfordret paven foran de rundt 70.000 frammøtte på Petersplassen til at verdenslederne må jobbe for å få i stand fred i Libya og Syria.

Volden i Libya har blusset opp igjen, påpekte pave Frans.

– Måtte konflikt og blodsutgivelse stanse i Libya, der forsvarsløse folk nok en gang dør de siste ukene, sa paven.

– Jeg oppfordrer alle parter til å velge dialog over makt, og til å unngå å gjenåpne gamle sår fra tiår med konflikter og politisk ustabilitet, sa pave Frans.

Paven beklaget skjebnen til «det elskede syriske folk, ofre for en pågående konflikt».

Syria og Sør-Sudan

– Nå er det på tide med fornyet forpliktelse til å finne en politisk løsning som svar på folkets legitime hå om frihet, fred og rettferdighet, til å gjrøe slutt på den humanitære krisen og til å sikre at hjemløse kan dra tilbake til sitt land, sammen med alle som har søkt tilflukt i naboland, spesielt Libanon og Jordan, sa paven.

Paven påpekte hvordan påsken, den viktigste kristne høytiden, «gjør at vi fester våre blikk mot Midtøsten, som slites i stykker av fortsatt splittelse og spenning».

Pave Frans tok også for seg Sør-Sudan. Han oppfordrer de rivaliserende lederne, president Salva Kiir og opprørsleder Riek Machar, til å legge uenighet til side og jobbe for nasjonal forsoning. Kiir og Machar møtte nylig paven i Vatikanet. Lørdag sendte Kiir ut en melding der han oppfordret Machar til å komme hjem snarest mulig for å bidra til å få på plass en regjering basert på nasjonalt fellesskap.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter