Nyheter

Uro og bråk ved Olje­berget

Torsdag kveld ble den fredelige Getsemane-hagen sted for slåsskamper og ­arrestasjoner.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

I en reportasjeserie gjennom høytiden følger Vårt Land påskens dramatiske hendelser, slik vi ville gjort det om vi var der da det hendte for snart 2000 år siden.

Det normalt stille og idylliske stedet ved foten av Oljeberget, ble torsdag kveld invadert av en stor mobb med fakler og våpen. Årsaken til bruduljene er fortsatt ukjent. Tilhengere av Nasaret-mannen som samme kveld ble anholdt, startet håndgemenget, ifølge det lokale rådet. Flere kilder hevder imidlertid at det var det jødiske presteskapet som sto bak mobben.

Et blodig øre

– Jeg er ganske sikker på at jeg så en tjener som arbeider for øverstepresten Kaifas. Han var fryktelig blodig og hadde skadet øret sitt, sier Jairus.

Den eldre mannen har bodd i strøket hele livet, og var ute og gikk sin sedvanlige kveldstur, da bråket startet.

– Det er fryktelig at folk skal holde på slik, nå som vi går inn i den fredelige høytiden. Men med så mange pilegrimer som velter inn i byen er det vel ikke noe annet å vente.

LES OGSÅ: Palmesøndag: Tempelplassen ble rasert

Styrker vaktholdet

En presse­melding fra palasset til Kaifas avviser at presteskapet hadde noe med mobben å gjøre. «Vi fordømmer alle som forsøker å skape uro foran høytiden som er så viktig for oss», heter det i pressemeldingen.

Romerne lover at de nå vil styrke vaktholdet i Jerusalem. Mange hundre pilegrimer har allerede ankommet byen og flere er ventet.

– Vi kommer ikke til å tolerere flere slike hendelser, sier en av de romerske dommerne, Appius.

Saken ble først publisert i Vårt Lands påskebilag i 2015.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter