Nyheter

Kobler kirkebrenner til Varg Vikernes-film

Amerikanske medier spekulerer i at kirkebrenneren i Louisiana kan ha blitt inspirert av filmen om Varg Vikernes.

Bilde 1 av 2

En venn av den siktede 21-åringen uttalte til nettstedet BuzzFeed News 10. april at «Hvis han gjorde dette, som er galskap, så ble han inspirert av den filmen».

Filmen det snakkes om er Lords of Chaos, som handler om fremveksten av det norske black metal-miljøet på 1990-tallet, en periode som ble avsluttet med en rekke kirkebranner og et drap. Som en av de sentrale figurene i miljøet, og som mannen bak de fleste forbrytelsene, står Varg Vikernes i sentrum for filmen.

65 år i fengsel

21-åringen, som er sønn av en lokal politimann, skal ha brent ned tre kirker i Louisiana i USA, alle sammen baptistkirker med afroamerikansk menighet. Den første brannen ble påsatt 26. mars, og politimannssønnen ble arrestert 10. april. I tillegg til brannene er Matthews siktet for hatkriminalitet, og risikerer opp til 65 år i fengsel.

LES MER: Tre kirkebranner på ti dager ryster menigheter

Mange likte ikke filmen

Brann- og politimyndigheter har bekreftet at 21-åringen hadde en forbindelse til black metal-miljøet. Det var også i dette miljøet han møtte Nygyl Brynn Blackwolf, som kom med uttalelsene til BuzzFeed News. Blackwolf understreker at han var en «snill og lettpåvirkelig gutt» som bare ville lage musikk, men peker også på at han likte Lords of Chaos.

– Mange i vårt miljø likte ikke filmen, det den sto for, og hvordan den framstilte kulturen vår. Men (21-åringen) likte den, sa Blackwolf.

Hvit makt

I en Facebook-kommentar for fem uker siden uttalte politimannssønnen om filmen: «Det er en bra film. Ja, det er en Hollywood-film, men den er fortsatt morsom, de eneste som er imot den er folk som tar seg selv for alvorlig, og folk som hører på alt Varg sier.»

Avisa Daily Beast skriver om en kommentar 21-åringen skrev i en svartmetallgruppe på Facebook, der han blant annet la til «jk» («just kidding», «bare tuller») til en kommentar om hvit makt.

Tidligere i april satte en svartmetaller på New Zealand fyr på en mormonerkirke. Han skal ikke ha nevnt Vikernes som inspirasjon, men handlingene hans kobles likevel til filmen.

LES MER: Sensasjonslystent om norsk svartmetall

Ikke indikativt for hele miljøet

Den amerikanske organisasjonen Southern Poverty Law Center, som overvåker hatkriminalitet i hele landet, er mer skeptisk til å koble brannene til rasisme og svartmetall.

– (De rasistiske og nazistiske elementene) er kun én del av svartmetallmiljøet. Det er ikke indikativt for hele miljøet. Det er et viktig skille, sier senioranalytikeren Keegan Henkes til musikkmagasinet Rolling Stone.

Hatkriminalitet er et voksende problem i USA, og mellom 2016 og 2017 registrerte FBI 17 prosent økning i antall anmeldelser. Gudshus skal være særlig utsatt, med flere større masseskytingsepisoder som i Charleston i 2015 og Pittsburgh i fjor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter