Nyheter

Redd Barna: Også IS-barnas mødre må hjem

Vi har en moralsk og humanitær plikt å få for barn av såkalte IS-mødre hjem til Norge, mener Redd Barna-sjef Birgitte Lange: – Mor og barn bør ikke skilles.

IS-kvinnene er voksne mennesker som frivillig har tatt et valg om å tilslutte seg en terrororganisasjon, som nå vil tilbake til trygge Norge. Birgitte Lange forstår at folk reagerer på at­ mødrene skal få hjelp til å komme ­tilbake til Norge. Flesteparten av befolkningen har ­likevel sterk sympati med barna.

LES MER: Røde Kors klar til å hente IS-barna

Haster å hente hjem

– Vi har et humantært og moralsk ansvar for å få norske barn hjem. Og det haster, sier hun.

I interneringsleiren al-Hol i Syria bor nå 73.000 kvinner og barn, leiren har kapasitet til 41.000. Av dem er 65 prosent under 18 år, 335 barn har kommet alene til leiren. De mangler alt, de er kalde, redde, traumatiserte. Barna er helt små, fra nyfødte til seks år. De har vært vitne til halshugginger, de kommer direkte fra krigshandlinger til leiren. De er prisgitt foreldrene sine.

LES MER: Kirkens Bymisjon tilbyr spesialmottak for IS-barna

40 norske barn

Birgitte Lange lister opp fire punkter som er viktig for Redd Barna nå:

• Det haster å få dem hjem

• Det er mulig å få det til. Både Frankrike, Tyskland og Russland klarer det, på ulike måter

• Mor og barn skal ikke skilles.

• I Norge har vi et apparat som er kompetent til å ta i mot barna og vurdere hvordan mødrene skal straffeforfølges.

– Det dreier seg om rundt 40 norske barn. Det klarer vi, sier hun.

LES MER: Seks av ti vil at Norge henter IS-barna

Moralsk test

Generalsekretæren i Redd Barna mener dette er en situasjon hvor vi blir moralsk prøvd. Historien viser at når valg blir tatt i affekt og når vi kjenner sterk avsky på hva folk har gjort, kan det gå galt. Hvordan barn av tyske soldater og norske kvinner har blitt behandlet er et eksempel på det.

– Ingen har sympati for IS sine handlinger, men det er ikke det dette handler om. Det dreier seg om å stå oppreist for en liten gruppe uskyldige barn fra null til seks år. De er ofre for foreldrenes dårlige valg. Nå har vi en god mulighet til å gjøre et riktig valg, og ikke handle i affekt selv om vi er følelsemessig opprørt, sier Lange.

LES MER: Regjeringen vurderer å hente IS-barn

Kaller Siv Jensen «uansvarlig»

Redd Barna-lederen mener Frp-leder og ­finansminister Siv Jensen ­uttalte seg uansvarlig og forkastelig på Frps landsstyremøte i mars. Da henvendte Jensen seg direkte til en norsk kvinne som sluttet seg til IS, men som vil tilbake til ­Norge med sine to barn: ­

– Jeg vil si til henne: Jeg har ingen sympati med deg. Du har valgt dette selv. Du har satt to uskyldige barn til verden i IS' ­kalifat. Det er ditt ansvar. Det er ikke staten eller skattebetalernes ansvar. Jeg syns ikke vi skal løfte en eneste finger for å få deg tilbake til Norge, sa Jensen.

– Hun kan ikke som ansvarlig statsråd fraskrive seg ­ansvaret for at norske barn er i en så ­forferdelig levesituasjon uten aktivt å jobbe for å få dem hjem. Barn er uskyldige ofre for ­voksnes krig, sier Lange.

LES MER: Bekymret for IS-barn

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sa i forrige uke at Norge, i samarbeid med andre nordiske landene, må arbeide for å hente barna hjem. Statsminister Erna Solberg har sagt til VG at situasjonen er kompleks, og det finnes ingen enkle løsninger.

– Slik situasjonen er nå er det ikke aktuelt å hente ut norske borgere fra slike leirer, heller ikke barn.

Nå vurderer regjeringen hvordan de kan hjelpe barna, og organisasjonene Kirkens Bymisjon og Redd Barna har hatt møte med Utenriksdepartementet før helgen.

Røde Kors har tilbudt seg å hente barn ut fra flyktningleiren Al-Hol, og Kirkens Bymisjon har tilbudt seg å etablere et spesialmottak for barna.

LES MER: – IS-barna er våre «tysker-barn»

Hente bare barna?

Kan vi ikke bare hente hjem barna? Mange har stilt det spørsmålet, ifølge Birgitte Lange.

Det fraråder Redd Barna veldig sterkt. Barna er svært små, og mor er deres omsorgsperson. For et barn kan det senere være forferdelig å tenke på at barnet ble reddet, men at mor ble igjen. Er de adskilt hjemme, vet barna hvor hun er, om det er i fengsel eller andre systemer. Norge har et profesjonelt rettsapparat, og systemer for å straffeforfølge kvinnene, avhengig av hva de har gjort.

– Barnefaglig og rettighetsmessig er det helt feil å skille mødre og barn. Mor må også komme hjem, så skal rettssystemet ta seg av mor. Vi har terrorlover et etablert system, sier Birgitte Lange.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter