Nyheter

Brannen i Notre-Dame vekker sterke følelser

Notre-Dame er Frankrikes historiske sjel, sier Paris-kjenner. Et ikonisk byggverk rammes, sier organister.

1 av 2

– Notre-Dame er det fremste symbolet på fransk kultur, katedralen er Frankrikes historiske sjel, den har jo stått der i alle tider, gjennom kongekriger og revolusjonen, sier journalist og forfatter Sven Egil Omdal. Han har i årevis reist til Paris, har skrevet reiseboken Paris – en veiviser – og må alltid gå forbi katedralen når han er i byen.

Han opplever brannen som usigelig trist, for umistelige verdier går nå tapt.

LES MER: Notre-Dame ødelagt i voldsom brann

Triste franskmenn

– Fra her jeg er nå ser jeg røyken fra brannen i Notre-Dame, forteller sjømannsprest i Paris, Magnus Hegland Ingvaldsen.

– Hvordan reagerer franskmennene du er sammen med?

– De er svært triste og sterkt berørte, for Notre-Dame er et ikon som nå ødelegges av brann.

Både Ingvaldsen og Omdal peker på at Notre-Dame er en mye mer besøkt attraksjon enn Eiffeltårnet.

Har spilt i katedralen

Domorganist Kåre Nordstoga i Oslo domkirke synes det er helt forferdelig å se katedralen brenne.

– Den er helt uerstattelig, og man tenker ikke at noe slikt kan skje. Her er noen av våre rikeste orgeltradisjoner utviklet. Nå er det kilden som står i brann, sier Nordstoga som selv har spilt konsert i Notre-Dame.

St. Pauls i London og Peterskirken i Roma er blant de få katedralene som er i samme unike kategori, påpeker han.

Musikkhistorie brenner

Gunnar Petersen-Øverleir spilte konsert i Notre-Dame for et år siden og betegner det som en enorm opplevelse.

– Det er tragisk det som nå skjer med det ikoniske byggverket. Ikke bare går et unikt orgel tapt, det er vår europeiske musikkhistorie som brenner. Det er der man startet å komponere på 1100-tallet, sier Petersen-Øverleir, som er organist i Røa kirke i Oslo.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter