Nyheter

Turtøy forgifter arbeidere

Turklær fylles fortsatt med miljø- og helseskadelige fluorkarboner. Men Bergans mener de prøver å veie opp for andre miljøproblemer.

Når tusenvis av nordmenn går i påskefjellet denne uka, kan klærne deres være lagd av kreftfremkallende stoffer.

– Ved en kinesisk kjemikaliefabrikk som leverer blant annet fluorkarboner (PFAS) til tekstilproduksjon, er det i grunnvann og overflatevann funnet det som sies være «verdens høyeste nivåer» av det helsefarlige karbonet PFOA, skriver Framtiden i Våre Hender i rapporten «Miljøgiftig turtøy – høy pris for fabrikkarbeiderne».

– Dette er veldig bekymringsverdige funn, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i Våre Hender.

Skal holde i lenger tid

– Her skyver forhandlerne kostandene av forbruksvarene våre over på mennesker i lavinntektsland, sier Bakken Riise.

Bergans, som er en av produsentene som benytter seg av fluorkarboner, forsvarer bruken av stoffene.

– Bergans benytter PFAS i impregnering på produkter som skal tåle tøffe værforhold, og holde brukerne tørre og varme når de er ute i regn eller snø over lenger tid, skriver kommunikasjonssjef Anders Sten Nessem.

LES OGSÅ: De som syr klærne våre, har fått det verre

Samarbeider tett for å finne nye løsninger

Ifølge Bergans' egne erfaringer varer ikke impregnering uten fluorkarboner like lenge.

– Vår oppfatning er at jo bedre kvalitet og jo lenger levetid et produkt har, desto mindre blir produktets totale miljøbelastning, utdyper kommunikasjonssjefen.

Samtidig forteller turtøygiganten at de jobber for å finne erstatningsprodukter. Enkelte produsenter, deriblant Fjällräven, bruker ikke fluorkarboner i sine produkter. Bergans sier det er et utstrakt samarbeid for å finne løsningen på problemet.

– Vi samarbeider med andre aktører i bransjen og er i tett dialog med leverandører og forskningsmiljøer som Kjemikaliegruppen i Sverige (tilsvarende norske SINTEF) for å løse disse utfordringene, skriver Nessem.

Bergans er også med i det såkalte Bluesign-nettverket, som følger opp alle leddene i produksjonskjeden for å sørge for minst mulig miljøavtrykk. Framtiden i Våre Hender skriver varmt om Bluesign på nettsidene sine, men skriver blant annet at de godtar miljøskadelige sølvforbindelser.

Norske produsenter er for små

Jørgen Jørgensen, som er administrerende direktør i Norrøna, deler mange av Bergans' erfaringer, når det gjelder varighet og kvalitet i alternativer til PFAS-stoffer.

– I 2018 var 69 prosent av kolleksjonene våre PFAS-frie. Målet vårt er å være på 100 prosent innen 2020. Vi tror ikke vi når målet, men kommer nær, skriver han i en e-post.

Han mener norske aktører er for små til å løse problemet på egen hånd. Bergans, Fjällreven, Norrøna og andre er faktisk for små til å få til dette skiftet alene, skriver Jørgensen. Hvis norske forbrukere av turtøy velger PFAS-frie impregneringer, vil utviklingen imidlertid gå raskere.

LES OGSÅ: Made in: hemmelig

Vil forby hele stoffgruppen

Bakken Riise mener hele stoffgruppa med fluorkarboner bør forbys i forbrukerprodukter.

– Fremfor å regulere ett og ett stoff, slik at produsenter bare bytter ett skadelig stoff med et lignende stoff som vi vet enda mindre om, bør hele gruppen av lignende stoffer forbys. Her bør Norge gå foran, og få EU til å følge etter, slik vi tidligere har gjort med andre miljøgifter, sier hun.

– Vi følger alle lovkrav når det kommer til bruk av kjemikalier, og forsøker også å ligge i forkant av lovendringer. Vi har, som andre norske merkevarer, faset ut bruken av kjemikalier som tidligere var tillatt, sier Nessem i Bergans.

Bakken Riise krever at forbrukere skal få mer informasjon om innholdet i klærne sine, så de kan velge bort produkter med miljøgifter.

– Leker, elektronikk og tekstiler burde hatt en innholdsfortegnelse, i likhet med for eksempel kosmetikk og rengjøringsmidler, sier hun.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter